Liza Marklund. Foto: Olle Sporrong
Liza Marklund. Foto: Olle Sporrong

Liza Marklund vinner Svenska litteraturpriset

Publicerad
Expressens krönikör och deckarförfattaren Liza Marklund får Svenska litteraturpriset - och 100 000 kronor.
Och det är svenska folket som har röstat fram segraren.
- Fantastiskt roligt, säger Liza Marklund i en kommentar.
Det var skådespelerskan Helena Bergström som fick ta emot litteraturpriset "Äntligen", instiftat av Gert Fylking, å Liza Marklunds vägnar på fredagsmorgonen i Rix FM, radiostationen som ligger bakom priset.
Även Leila Qaraee, som ligger bakom Kvinnors nätverk i Bredäng, fanns på plats.

"Mitt sätt att tacka"

Prissumman – 100 000 kronor – skänker Liza Marklund till deras verksamhet.
- Jag har haft förmånen att följa Leilas arbete i flera år och vet vilket bra jobb hon gör. Det känns jättebra att få stötta hennes arbete med de utsatta invandrarkvinnorna på det här viset. Det här är mitt sätt att tacka svenska folket för deras röster, för nu kommer pengarna tillbaka till dem som verkligen behöver dem, säger Liza Marklund i ett pressmeddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag