Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liza Marklund förföljd och ofredad av man

FÖRFÖLJD. Deckardrottningen Liza Marklund förföljdes och ofredades i Stockholm förra veckan. En 55-årig man, som tidigare haft kontaktförbud, är polisanmäld för trakasserierna. Foto: SVEN LINDWALL
Foto: Sven Lindwall

Succéförfattaren Liza Marklund, 51, trakasseras av en stalkare. Den 55-årige mannen misstänks ha förföljt och ofredat stjärnan förra veckan.

– De här trakasserierna bottnar i en text om ett rättsfall jag skrev om som journalist för fem år sedan, säger Liza Marklund.

Nu utreder polisen händelsen.

Den välkända författaren var på väg till sitt förlag i centrala Stockholm i onsdags förra veckan - samma dag som hennes nya kriminalroman "Lyckliga gatan" kom ut i handeln - när den misstänkte mannen närmade sig henne. Polis kallades till platsen strax efter halv tio på förmiddagen och upprättade en anmälan om ofredande och olaglig förföljelse.

Kammaråklagare Sara Engelmark Leuf leder den nya utredningen:

– Det pågår en förundersökning, men den är precis i inledningsskedet. Mannen är inte hörd. Jag kan inte uttala mig innan jag fått mer information om vad som ska ha hänt.

Liza Marklund har nu begärt att få tidigare justitieministern Thomas Bodström som målsägandebiträde i fallet, som även finns registrerat hos tingsrätten i Stockholm.

– Jag är hennes ombud. Vi är kallade till polisförhör nästa vecka, säger Thomas Bodström.

Viktigt att reagera snabbt

Han fortsätter:

– Det är bra att polisen tagit händelsen på så stort allvar. Den här typen av förföljelse är allvarlig och det är viktigt att polis och åklagare reagerar snabbt, och det har de gjort den här gången.

Marklund och Bodström är vänner sedan lång tid och hjälper bland annat varandra med olika delar i författarskapet. Vid valet 2010 kampanjade Liza Marklund för socialdemokraterna tillsammans med Thomas Bodström och Mona Sahlin.

Förra veckans misstänkta ofredande är dock inte första gången som den 55-årige mannen misstänks ha trakasserat deckardrottningen. I september förra året anhölls han misstänkt för att ha ofredat Liza Marklund, men då lades målet ned. Söderorts åklagarkammare beslutade i stället om ett utvidgat kontaktförbud samt ett förbud för mannen om att vistas i närområdet kring författarens hem.

Kontaktförbudet gick ut i mars i år och har inte förlängts.

Mannen nekade hela tiden till anklagelserna.

– Jag har för mig att det handlade om två tillfällen av ofredande, men min klient förnekade det. Han var då en väldigt tillbakadragen person och inte så meddelsam, säger advokat Stig Sahlström som försvarade mannen förra året.

Friades i hovrätten

Stig Sahlström är inte försvarare åt mannen i nuläget, och det finns inga uppgifter om vem som företräder 55-åringen.

Den nu misstänkte mannen har tidigare dömts i tingsrätten för skadegörelse. I samband med den domen blev han omskriven som "FRA-mannen" i media.

Han erkände i polisförhör att han drivit en "informell kampanj mot felparkerade bilar", som bland annat innebar att han spottat på bilar och vridit sönder sidospeglar.

Tingsrätten dömde mannen för att vid flera tillfällen ha hällt bajs över sin kvinnliga grannes bil. Kvinnan filmade mannen när han gjorde detta, men 55-åringen nekade - och hovrätten ansåg att det inte gick att fastställa att det faktiskt var den åtalade mannen som utförde gärningen. Mannen friades därför i hovrätten.

Visste om risken

Liza Marklund skrev 2008 en krönika om mannens tilltag. Hon misstänker att den har orsakat trakasserierna:

– Jag visste att det fanns en risk att den här mannen skulle komma efter mig om jag gjorde det, men jag beslutade mig ändå för att göra det.

Hon medger att hon tog en risk när hon valde att bevaka rättsfallet - men understryker:

– Rädsla för personliga repressalier kan inte få styra ens journalistiska arbete.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.