Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Livvakten köpte lyxbil med Sahlins intyg

Mona Sahlins före detta livvakt köpte en sportbil för närmare en miljon bara två dagar efter att Mona Sahlin skrivit löneintyget.
Foto: Stefan Forsell
Med det andra intyget till hjälp försökte den före detta livvakten köpa den här lyxvillan för 10 miljoner – plus en månadsavgift på 18 000.
Två dagar efter att Mona Sahlin skrivit intyget köpte den före detta livvakten den här bilen – för närmare en miljon.

Mona Sahlins falska löneintyg användes för att finansiera den före detta livvaktens lyxliv.

Expressen kan i dag avslöja att livvakten bara två dagar efter att Sahlin skrivit under det nya falska intyget köpte en lyxbil för närmare en miljon kronor.

Mona Sahlin tvingades förra veckan avgå som regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism efter att Expressen avslöjat att hon i februari i år skrivit ett intyg till sin före detta livvakt där hon grovt överdrivit hans inkomster.

Det intyget använde den före detta livvakten för att få lån och köpa en lyxig bostadsrätt i exklusiva Solsidan i Saltsjöbaden.

Nu kan Expressen avslöja att Mona Sahlin i själva verket skrivit flera falska löneintyg åt sin före detta livvakt och medarbetare i den statliga kommittén.

Köpte bilen två dagar senare

Det här intyget skrev Mona Sahlin den 31 mars i fjol, 2015, och också här intygar Mona Sahlin allt för höga lönebelopp för den före detta livvakten.

Av intyget framgår inte vad det skulle användas till.

Men bara två dagar efter att Mona Sahlins före detta livvakt fick löneintyget av henne så köpte han en supersportbil för närmare en miljon kronor, visar offentliga uppgifter från fordonsregistret.

Bilen är en lavagrå Audi R8 kupé av 2012 års modell. Den har en tiocylindrig motor på 525 hästkrafter, är fyrhjulsdriven och är lyxigt utrustad – bland annat med ett ljudsystem från exklusiva Bang & Olufsen och LED-belysning i motorrummet.

Bilen köpte han hos Auto Performance i Vellinge, strax söder om Malmö.

Bilfirman skriver själva på sin hemsida att man med åren blivit ett av Sveriges ledande företag inom försäljning av sport och lyxbilar.

Bytte till ännu exklusivare

Men Mona Sahlins livvakt bytte ett halvår senare bilen mot en ännu exklusivare modell – en Audi R8 2013 års modell. Den här gången valde han dessutom en cabrioletversion – Spyder – med ett begagnatpris på 1 179 000 kronor.

Bilen accelererar från 0-100 kilometer per timma på strax över tre sekunder och toppfarten ligger på över 300 kilometer i timmen.

Bilbytet skedde på samma bilfirma och i dag finns livvaktens första Audi R8 ute till försäljning på Auto Performance hemsida – med en prislapp på 849 000 kronor.

Den före detta livvaktens cabriolet kostar med ett billån med en ränta på fyra procent (exklusive en kontantinsats på 20 procent) och en amorteringstid på 72 månader drygt 15 000 kronor per månad. Sen tillkommer försäkring, skatt och bensin.

Tidigare – innan han fick uppdraget i Mona Sahlins kommitté – körde den före detta livvakten en Volvo C30 och en Toyota IQ.

När Expressen tidigare sökte livvakten utanför hans villa i Stockholm för att ställa frågor kring hans uppdrag och lön hos Mona Sahlin klev han in i den lyxiga sportbilen och körde från platsen utan att svara på några frågor.

Den före detta livvakten använde det falska löneintyg han fick av Mona Sahlin i februari i år på liknande sätt.

Det intyget – där Mona Sahlin felaktigt skriver att livvakten tjänar 120 000 kronor i månaden – använde livvakten för att köpa en lyxlägenhet på Solsidan i Saltsjöbaden utanför Stockholm för tio miljoner kronor.

Blev inte godkänd

Löneintyget skickade han också in i en överklagan till hyresnämnden då han inte blev godkänd av bostadsrättsföreningen som ansåg att han hade för låga inkomster för att kunna ha råd att bo i lyxlägenheten.

Lägenheten på 210 kvadratmeter har en storslagen sjöutsikt, privat brygga, stor uteplats, en separat bastubyggnad och vedeldat bad.

Inuti är lägenheten byggd med materialen betong, stål, furu och glas.

Bostaden beskrivs också som ett så kallat intelligent hus med möjlighet till styrning av bland annat ljus, vatten till utebadet och solskydd.

18 000 kronor per månad

Förutom priset på tio miljoner kronor kostar det enligt bostadsrättsföreningen drygt 18 000 kronor per månad att bo här.

Den före detta livvaktens ordinarie lön som polisinspektör är på drygt 32 000 kronor per månad, före skatt. Med en kommunalskatt på drygt 30 procent har han 22 400 kronor netto som då förutom mat, försäkringar med mera och ska räcka till att betala lyxbilen och den exklusiva bostaden.

Expressen har förgäves sökt såväl Mona Sahlin som hennes före detta livvakt för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.