Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Livsviktig cancermedicin slut: ”En allvarlig situation”

Bristen på cellgiftet Irinotekan är nationell och preparatet ska vara slut i stora delar av landet. Foto: Colourbox/Picasa

Cancersjuka patienter har inte fått sin planerade behandling eftersom cellgifterna varit slut i stora delar av landet. 

– Den oro man känner handlar inte bara om att en behandling uteblir, utan att det även nästa gång inte ska finnas preparat, säger en person vars anhörig drabbats. 

Flertalet cancersjuka patienter kan inte få sin planerade behandling eftersom det råder stor brist på cellgiftet Irinotekan. 

En anhörig till en cancersjuk person berättar för Expressen att den inbokade behandlingen ställs in den här veckan. 

– Nu har vi fått veta att man inte kan köra på för att det inte finns cytostatika att tillgå. Vi har hört att patienter fått gå hem för att det inte finns preparat, säger personen, som vill vara anonym. 

Personens fru har cancer i tjocktarm med metastaser i lever och lungor. Att behandlingen nu inte kan bli av som planerat upplever den anhöriga som jobbigt. 

– Den oro man känner handlar inte bara om att en behandling uteblir, utan att det även nästa gång inte ska finnas preparat.

– Min fru tycker att det är väldigt olustigt och hon blir stressad. Det känns illa.

”En allvarlig situation”

Bristen är nationell och preparatet ska vara slut i stora delar av landet. 

– Det finns tre olika företag som tillhandahåller det här, och det finns flera olika förpackningsstorlekar. Den information jag har är att alla är slut för tillfället, säger Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket.

– Det är en allvarlig situation, det kan man inte säga annat om. 

Magnus Thyberg, Avdelningschef Strategiska Vårdgivarfrågor i region Stockholm, berättar att de i mitten av förra veckan inte visste om de skulle få in preparatet på några veckor. Sedan dess har de arbetat intensivt för att försöka lösa problemen. 

– Det är ett viktigt läkemedel som vi har svårt att vara utan. Vi har prioriterat så att de svårast sjuka skulle få behandling, säger han. 

Preparatet är en viktig del i behandlingen hos framför allt personer med mag- och tarmcancer, både i palliativt och botande skede. 

Enligt Thyberg görs ungefär 25 sådana här beredningar varje dag i Stockholm, och det handlar om ungefär lika många patienter per dag. 

Magnus Thyberg, Avdelningschef Strategiska Vårdgivarfrågor i region Stockholm.Foto: Pressbild/Hälso- och sjukvårdsförvaltningen/Anna Molander

 

”Har läkemedel på väg in”

Magnus Thyberg uppger att region Stockholm har fått in läkemedlet under onsdagen.

– Och vi ser att vi har mer läkemedel på väg in. Som det är just nu får vi in det från flera vägar, både via den ordinarie vägen och via alternativa vägar.

Men ett av de större sjukhusen i Stockholm har inte fått in läkemedlet under onsdagen, enligt uppgift till Expressen. 

Magnus Thyberg poängterar att de behövt planera om och skjuta upp vissa patienter.

– Det finns läkemedel men det är ändå så att de här bokningarna som ligger tror jag kommer vara så den här veckan, säger Magnus Thyberg.

Enligt Johan Andersson på Läkemedelsverket anmäldes bristen i förra veckan. Nu uppmanar Läkemedelsverket samtliga företag att undersöka möjligheter till dispens.

 – Det kan vara att de får godkänt för att marknadsföra en produkt som oftast inte är godkänd i Sverige utan kanske i Finland. Då kan vi säga att ”okej, under en kortare period kan de finska förpackningarna säljas i Sverige”.

Varför har problemen uppstått? 

– Företagen har gett lite olika anledningar, men det är kapacitetsproblem, sena leveranser och högt tryck på kvalitetskontroller, säger Johan Andersson. 

Har ni någon prognos på när preparatet återigen finns att tillgå? 

– Förhoppningsvis kan vi se ett slut på den här bristen relativt snart. Ett företag har satt slutdatum på sin restnotering i morgon, säger Johan Andersson.

Experten: ”Allvarligt” 

Peter Nygren, professor i onkologi vid Uppsala universitet och överläkare i onkologi vid Akademiska sjukhuset, ser allvarligt på bristen. 

– Det är allvarligt att sådana här läkemedel som används mycket inte finns att tillgå, säger han.

Att hoppa över någon enstaka behandling ser Peter Nygren dock inte som något livshotande. 

– Men om bristen varar under fler veckor är det allvarligt, då kommer en del patienter att fara illa, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.