Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Livstids fängelse för Umeåbombarna

LULEÅ. Tingshusbombarna dömdes i dag för mord på en 37-årig man till livstids fängelse.

Umeå tingsrätt anser det bevisat att 33-åringen och 22-åringen kallblodigt planerade och utförde bombmordet.

33-åringen anses ha varit hjärnan bakom bombdådet.  Han dömdes för mord, allmänfarlig ödeläggelse, övergrepp i rättssak, grov misshandel, försök till utpressning och brott mot vapenlagen. 22-åringen fälldes för mord, allmänfarlig ödeläggelse, försök till grov stöld och narkotikabrott. De båda morddömda ska också solidariskt betala 15 000 kronor  i skadestånd till den mördade 37-åringens dödsbo, 50 840 kronor i skadestånd till 37-åringens sambo samt ett flertal andra skadestånd.

Hemmagjord Den fjärrstyrda och hemmagjorda bomben exploderade strax före klockan nio på morgonen den 30 januari utanför tingsrätten i Umeå.   En 37-årig som var på väg till sin egen rättegång fick livshotande skador och avled efter en vecka. Sju dagar efter 37-åringens död födde hans 34-åriga sambo parets  barn, en pojke. Samma dag som bomben exploderade greps en 22-årig man, känd som småtjuv och blandmissbrukare. Vittnen hade sett honom på brottsplatsen. Han hade också sprängmedel på sina kläder. Senare greps en  33-årig man från Umeå, före detta yrkesmilitär och begravningsentreprenör med kopplingar till mc-gänget Bandidos. Bevisen mot honom är starka. Bland annat har den person som sålde det sprängmedel som användes till 33-åringen pekat ut sin kund.

"Hatade min pojkvän" -Han ville köpa fem kilo, men jag vägrade sälja så mycket, berättade mannen under rättegången. Den 34-åriga änkan berättade under rättegången att 33-åringen  satt ett pris på 150 000 kronor på hennes döda sambos. -Han hatade min nya pojkvän, sa kvinnan som tidigare har varit sambo med den morddömda 33-åringen och har ett barn tillsammans med honom. De två dömda nekar till alla anklagelserna och domarna kommer att överklagas till hovrätten. Sprängdådet utanför tingsrätten var det senaste i en lång rad av polisanmälda våldsbrott som skakat Umeå under det senaste året.

Bomb i posten Bland annat har den nu morddömda 33-åringen vid två tillfällen anmält att han blivit utsatt för olika attentat. Han fick  en videokassett med posten som var en bomb. Polisen sprängde den. Ingen misstänkt finns för det brottet. 33-åringen har också anmält att han under en mc-färd blev beskjuten  strax innan han åkte in i Ersbodarondellen på E 4, strax norr om Umeå. Polisen har konstaterat att händelsen omöjligen kan ha gått till som 33-åringen har beskrivit. Utredningen är nedlagd.

FAKTA

Tingshusbomben

30 januari
Bomben exploderar utanför tingsrätten i Umeå.
En 37-årig man fick livshotande skador.
En 22-årig man grips.


10 februari
37-åringen dör till följd av bombskadorna.

17 februari
Den döda 37-åringens 34-åriga sambo föder parets barn.

24 februari
En 33-årig man från Umeå grips i Hökarängen.

12 mars
37-åringen begravs.

13 maj
33-åringen och 22-åringen döms för mord till livstids fängelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.