Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Livstids fängelse för styckmord

Jonna Henningsson dömdes till 16 års fängelse för att ha mördat och styckat sin kärleksrival i Askersund i fjol. I dag skärpte Göta hovrätten straffet till livstids fängelse. Foto: Polisen

Jonna Henningsson dömdes till 16 års fängelse för att ha mördat och styckat sin kärleksrival i Askersund i fjol.

I dag skärpte Göta hovrätten straffet till livstids fängelse. Ett stort bakslag för kvinnan och advokat Johan Eriksson.

– Det är tråkigt naturligtvis. Jag måste läsa domen i sin helhet innan jag kan ge någon mer kommentar, säger han.

Både åklagaren och försvaret hade överklagat domen mot 25-åriga Jonna Henningsson. Den 19 december dömdes hon i Örebro tingsrätt till 16 års fängelse för att ha styckmördat sin 22-åriga kärleksrival i Askersund i juni 2014.

Åklagaren Lars Duberg menade att mordet var planerat och att straffet borde skärpas till livstids fängelse. Försvaret menade å andra sidan att Jonna Henningsson enbart borde dömas för brott mot griftefriden.

Klockan 11 på onsdagen meddelade Göta hovrätt sin dom och de går på åklagarens linje. Straffet bestämdes till livstids fängelse – ett mycket ovanligt straff bland kvinnor i Sverige.

Motivet var svartsjuka

Jonna Henningsson har hela tiden nekat till mord och påstått att hon bara skulle skrämma sin rival.

Expressen har tidigare kunnat berätta hur hon var svartsjuk på det 22-åriga offret. Båda kvinnorna hade haft en relation med samma man. Jonna Henningsson har i förhör uppgett att hon tog med sig injektionssprutor med sömnhormoner i kombination med vodka, hammare och förskärare till lägenheten i Askersund där 22-åringen befann sig.

Efter mordet åkte Jonna Henningsson fram och tillbaka mellan lägenheten i Askersund och sitt hem. Till slut fick hon med sig en såg och med den styckade hon kroppen och lade delarna i plastpåsar som hon gömde.

Hon hade även gjort flera sökningar på internet om "lite tips inför ett mord" och "vad är bästa sättet att döda någon".

Hovrättens motivering

Trots det ansåg Örebro tingsrätt att åklagaren inte kunnat bevisa att mordet varit planerat. Jonna Henningsson ansågs ha dödat 22-åringen med uppsåt, så kallat likgiltighetsuppsåt, och dömdes för mord och brott mot griftefriden till 16 års fängelse.

– Den uppfattningen delar inte jag. Det är alldeles uppenbart att hon har planerat det där. All den där utrustningen som hon medför och alla hennes sökningar på Google och så vidare. Att då prata om likgiltighetsuppsåt det tror jag inte en sekund på. Hon har åkt dit för att ha ihjäl henne, har Leif GW Persson, professor i kriminologi, tidigare sagt.

"Var planerat"

Men i dag skärptes alltså domen och hovrätten menade att det faktiska handlande före, under och efter händelsen visar att hon dödade offret med direkt uppsåt och att dödandet var planerat:

"... händelseförloppet när offret dödades var utdraget i tiden och innebar ett svårt lidande och dödsångest".

Jonna Henningsson sökte på internet inför mordet och rätten konstaterar i domen:

"Den skriftliga bevisningen utvisar att Jonna Henningsson den 14 juni – 18 juni 2014 gjorde omfattande sökningar på internet via sin mobiltelefon. Dessa avsåg bland annat NN:s namn och ord som ”lättaste sättet att döda någon”, ”hyra en hitman”, ”döda killens ex”, ”döda någon”, ”åka dit för mord utan kropp”, ”injicera theralen”, ”injicera alkohol”, ”slå med en hammare”, ”hoppa framför tåg” och ”obduktion vid självmord”.

Vidare utvisar den skriftliga bevisningen att det under denna period på hennes mobiltelefon visades internetsidor vilka beskriver ett händelseförlopp som i vissa delar är snarlikt det som kom att utspela sig vid gärningstillfället.

Jonna Henningsson har invänt att hennes användning av internet dagarna före det att NN dödades endast var terapi i syfte att lätta på frustrationen inför NN:s relation med NN."

När Expressen når Jonna Henningssons advokat Johan Eriksson berättar han att man kommer överklaga domen.

- Det kommer vi att göra nu, hon har varit väldigt tydlig med att hon inte kan acceptera någon dom som innebär att man kommer fram att hon planerat att döda, säger han.