Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han högg ner tio – döms för terrorbrott

Nu döms Abderrahman Bouanane till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök i terrorsyfte, rapporterar Hufvudstadsbladet. Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / AP TT NYHETSBYRÅN
Två personer dog i terrorattacken i finska Åbo. Foto: VESA MOILANEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Attacken skedde 18 augusti 2017.Foto: ARI MATTI RUUSKA/TURUN SANOMAT / EP / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sammanlagt höggs tio personer ner.Foto: MARKKU OJALA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Två personer dog och flera skadades i terrorattacken i finska Åbo. 

Nu döms Abderrahman Bouanane till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök i terrorsyfte, rapporterar Hufvudstadsbladet. 

Försvaret har hävdat att det inte rör sig om terrorbrott. 

Den 18 augusti förra året gick Abderrahman Bouanane till attack med kniv i centrala Åbo. 

Sammanlagt tio personer höggs ner – åtta kvinnor och två män. Två av kvinnorna fick så pass allvarliga skador att de avled.

Försvaret har hävdat att det rörde sig om mord och mordförsök, och inte terrordåd. Gärningsmannen har själv hävdat att han krigat för IS. 

I dag föll domen i Finland och Abderrahman Bouanane döms för två mord och åtta mordförsök i terrorsyfte. Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / AP TT NYHETSBYRÅN

I dag föll domen i tingsrätten Finland och Abderrahman Bouanane döms för två mord och åtta mordförsök i terrorsyfte. Straffet blir livstids fängelse, skriver Hufvudstadsbladet. Mannen ska också betala över 440 000 euro – motsvarade drygt 4,4 miljoner kronor – för skadorna som han åsamkat  i attacken, skriver finska Yle.  Rätten anser att gärningarna har varit synnerligen råa och grymma. 

Abderrahman Bouanane är den första i Finland historia som döms för brott med terrorsyfte. Rättegången varade i fem veckor och terroristen kommer avtjäna sitt straff i ett fängelse i Åbo, skriver Yle. 

Terroristen riktade in sig mot kvinnor

Åtta av de skadade var finländare och en svensk. Det yngsta offret var 15 år och det äldsta 67 år. De två männen som skadades ska ha försökt stoppa mannen som misstänks ha riktat sin attack mot kvinnor enligt finska polisen. 

Abderrahman Bouanane greps av finsk polis bara tre minuter efter knivattacken. Mannen ljög inledningsvis för polisen om sitt namn och sin ålder innan hans riktiga identitet kunde fastställas tack vare internationellt samarbete. Gärningsmannen kom till Finland 2016 och nekades asyl samma år. 

Attacken i Åbo inträffade dagen efter terrorattentatet i Barcelona där 13 personer miste livet efter att en skåpbil körde på fotgängare längs med turiststråket La Rambla i centrala delen av staden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.