Bradley Manning, till vänster, hotas av livstids fängelse sedan han läckt hemliga dokument till Wikileaks. Foto: Cliff Owen
Bradley Manning, till vänster, hotas av livstids fängelse sedan han läckt hemliga dokument till Wikileaks. Foto: Cliff Owen

Livstid hotar avslöjaren Manning

Publicerad
Uppdaterad
På en amerikansk militärbas pågår just nu processen för att avgöra om soldaten Bradley Manning, som anklagas för att ha läckt hemliga dokument till Wikileaks, ska ställas inför krigsrätt.
Manning, som fyller 24 år på lördagen, greps i maj 2010 och har sedan dess hållits fängslad på amerikanska militärbaser. Människorättsaktivister har kritiserat hur han behandlats bland annat på marinkårens bas Quantico i Virginia, där han en stor del av tiden satt isolerad.
Processen på basen Fort Meade i delstaten Maryland inleddes på fredagen och väntas kunna pågå en vecka.
Mannings civile försvarsadvokat David Coombs framhöll omedelbart att en process i en militär domstol innebär att han inte får en rättvis prövning.
Den allvarligaste anklagelsen, om att Manning skulle ha bistått fienden, kan leda till livstids fängelse. Formellt kan den också ge dödsstraff men militären har klargjort att det inte är aktuellt i Mannings fall.
Mannings sympatisörer – bland dem Daniel Ellsberg, som en gång bidrog till att vända opinionen i USA mot Vietnamkriget genom att avslöja Pentagon-dokument – planerar protestmöten utanför basen.
Manning ska bland annat ha laddat ned amerikansk diplomatpost, videor av amerikanska flygräder och militära rapporter från Afghanistan och Irak mellan november 2009 och maj 2010, när han tjänstgjorde i Irak, och gjort dem tillgängliga för avslöjarsajten Wikileaks.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag