Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Livstid för mord på fyrabarnsmamma

Emad Aboras, 35, får livstids fängelse. <br>
Foto: Roger Vikström
Kvinnan hittades blodig och svårt skadad i sitt hem. Senare avled hon.
Foto: Jonathan Näckstrand

Fyrabarnsmamman sköts till döds när hon hade sin tio månader gamla son i famnen.

Nu döms barnets far Emad Aboras, 35, till livstids fängelse för att ha beställt mordet.

Motivet ska vara en infekterad vårdnadstvist, skriver Svea hovrätt.

Kvinnan och hennes fyra barn var hemma i lägenheten i Haninge söder om Stockholm när hon mötte sin mördare på morgonen den 24 juni 2010.

Mamman öppnade dörren när det ringde på och blev då skjuten med minst tre skott i huvudet samt slagen i huvudet med en pistol.

En av hennes döttrar såg hur mördaren slog med pistolkolven mot mamman medan hon låg död på marken.

Bredvid henne låg den tio månader gamla sonen.

Nu har barnets far, Emad Aboras, 35, dömts till livstids fängelse för anstiftan till mord. Hovrätten menar alltså att Aboras har beställt mordet på kvinnan.

Motivet: Vårdnadstvist

Hovrätten skärper därmed tingsrättens straff på 18 års fängelse.

– Jag tycker naturligtvis att det är tillfredställande att hovrätten delar mina bedömningar i större utsträckning än tingsrätten gjorde. Hovrätten konstaterar mycket tydligt att det är han som har beställt mordet, säger åklagaren Marcus Ekman.

Enligt hovrätten låg en infekterad vårdnadstvist bakom mordet. Ett motiv som nämndes var dessutom att Aboras - genom att mörda mamman - skulle få ensam vårdnad av sonen och därmed kunna få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Det motivet ansågs dock långsökt av rätten.

Mammans mördare går fortfarande fri.

En 22-årig man åtalades för mordet. Han dömdes i tingsrätten men friades senare i hovrätten.

Alla kvinnans fyra barn - som då var mellan tolv år och tio månader gamla - befann sig i lägenheten i Haninge under mordet.

En av döttrarna berättar i förhör hur hon vaknar av att någon ringer på dörren och sedan ser hur hennes mamma ligger skjuten på golvet och blir slagen i huvudet.

Gömde sig i Egypten

Dottern berättade att det var blod överallt och att den tio månader gamla sonen låg bredvid mamman och skrek.

– Mm att jag vaknade av att det plingade på dörren. Och så...sen så vad heter det mm så hörde jag mamma vad heter det säga "vad gör du?". Och sen så kom typ den där killen in och så och så gick och kollade. (Ohörbart flera ord) så såg jag henne lå-lå-la nere på marken, på golvet där vid dörren och sen, sen så hållde han typ en sak mot henne och så var det så hära blod runtomkring, sa hon i förhör med polisen.

En anledning till att det tog så lång tid - nästan 5 år - för domen mot Aboras att vinna laga kraft är att han flydde Sverige och gömde sig i Egypten.

Aboras återvände till Sverige först efter att 22-åringen frikänts av hovrätten.

När han återvände till Sverige så greps Aboras.

– Förmodligen så gjorde han bedömning om att man inte kunde lagföra 22-åringen så kunde man inte lagföra honom heller, säger Marcus Ekman.

"Valt att konstruera en gärningsman"

Aboras advokat Thomas Olsson säger att hans klient inte har någon del alls i mordet. 35-åringen uppgav i domstolen att han hade narkotikaaffärer ihop med 22-åringen. Han sa också att han hade en skuld till honom och att 22-åringen efter mordet sagt till honom att fyrabarnsmamman sköts av misstag när han skulle skrämmas.

– Det tror jag inte på. Den alternativa förklaring om att det här handlar om narkotikaskulder avfärdar både tingsrätten och hovrätten. säger Marcus Ekman.

Advokat Thomas Olsson är kritisk till domen.

– Vi menar att bedömningen är felaktig för att man har valt att konstruera en gärningsman som inte finns i verkligheten, säger han.

Enligt Thomas Olsson ska de försöka överklaga domen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.