Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Livstecknet: Video på Myanmars ledare

Militärkupp i Myanmar – ledaren gripen i gryningsräd
Demonstranterna håller upp plakat på den fänglsade ledaren Aung San Suu Kyi.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
En demonstrant flyr från militärpolis som försöker gripa honom.
Foto: SOPA IMAGES / SANTOSH KRL / SOPA IMAGES/SIPA U SIPA USA

Protesterna rasar i Myanmar efter att militären slitit tag i makten och fängslat landets egentliga ledare Aung San Suu Kyi.

Under protesterna i söndags sköts 18 demonstranter ihjäl. 

Nu kommer ett första livstecken från Suu Kyi som suttit fängslad i en månad.

– Jag såg ”modern” på en video, säger hennes advokat enligt Reuters.

1 februari fängslades Aung San Suu Kyi och ytterligare ett antal ledare i Myanmar, när militären beslöt att tvinga till sig makten. Hon är åtalad för att ha smugglat in sex walkie-talkies i landet, vilket stred mot landets importregler.

Sedan dess har protesterna rasat mot militärmakten och röster höjts för att släppa Aung San Suu Kyi fri. Själv har hon inte synts till sedan hon fängslades. 

Advokaten: Jag såg henne

Nu kommer ett första livstecken, Suu Kyis advokat Min Min Soe, säger sig ha sett henne på en videolänk i samband med att ytterligare åtalspunkter presenterades mot henne i dag.

– Jag såg A May (”Modern” refererar till Suu Kyi reds. anm.) på video, hon ser ut att må bra, säger Min Min Soe enligt Reuters. 

Den åtalspunkt som lades till på måndagen är en rest från kolonialtiden och syftar till att bestraffa de som publicera information som kan orsaka ”rädsla eller oro” eller störa ”det publika lugnet” uppger advokaten.

Hon står också åtalad för brott mot coronarestriktioner.

18 döda i protesterna

Under söndagen protesterade Burmeser på landets gator. De höll upp plakat och bilder på Suu Kyi och skanderade ”demokratin, vår kamp, vår kamp”, skriver Reuters.

Demonstranterna drabbade samman med militärmakten i olika delar av landet och militären öppnade eld – totalt 18 personer sköts ihjäl av militären på söndagen.

Protesterna i Myanmar: "Beredda att riskera sina liv"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.