Livstecken på Venus kan vara mätfel • Lurig signal

Forskarna var lyriska när de avslöjade upptäckten.
Foto: Skärmavbild / Youtube/MIT
Det var i september som ett internationellt forskarlag rapporterade om fyndet av fosfin, som kanske inte var fosfin, i Venus atmosfär.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Hösten omtumlande upptäckt av möjligt liv på vår grannplanet har börjat pysa ihop. Forskarna har upptäckt ett mätfel. 

Men många frågetecken återstår – och vissa forskare är fortfarande lyriska. 

– Det finns 1 001 skäl att återvända till Venus, säger astrobiologen David Grinspoon till Nature. 

I september rapporterade ett internationellt forskarlag att de hittat spår av fosfin i Venus atmosfär. Det är en gas som hittills bara har kunnat kopplas till processer i levande organismer. 

Fyndet väckte fantasin: Kringsvävande bakterier

Gasen upptäcktes dessutom i den del av planetens atmosfär som anses ha bättre förutsättningar för liv jämfört med den i övrigt minst sagt tuffa miljön. Så spekulationerna om en okänd, kringsvävande livsform – kanske någon form av bakterier – tog snabbt form.

Men lika snabbt började upptäckten granskas noggrant, i normal vetenskaplig ordning. Och nu visar det sig att en lurig signal från teleskopet feltolkades i den ursprungliga studien. Mängden fosfin är sannolikt bara en sjundedel av vad forskarna först trodde – om det ens är fosfin. Det skulle också kunna vara spår av någon annan gas som ger liknande mätvärden.

Än är inte sista ordet sagt – forskare entusiastiska

Frågan är dock långt ifrån färdigutredd. Och forskarnas entusiasm tycks oförändrad inför den nya expedition som planeras till Venus 2025, då en specialutrustad mätsond kan ge mer besked om både mängden fosfin och andra ämnen runt den gåtfulla planeten.

– Det finns 1 001 skäl att återvända till Venus, och om fosfinet försvinner så återstår det fortfarande 1 000 skäl, säger astrobiologen David Grinspoon till Nature.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.