Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Livsfarligt polisgrepp dödade Christer

Förståndshandikappade Christer i Uppsala blev bara 32 år. Han avled när hans personliga assistent höll fast honom med ett livsfarligt polisgrepp. Foto: SVT
Det här livsfarliga polisgreppet dödade förståndshandikappade Christer i Uppsala.
Nu avslöjar SVT:s "Uppdrag granskning" att samma teknik har använts på funktionshindrade Ida - för att lära henne vad som är rätt och fel.
Christer blev bara 32 år. Han avled hösten 2006 då hans personliga assistent lade ner honom på mage och höll fast honom med ett så kallat polisgrepp.
SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjar nu att samma grepp användes för att lära Ida som har Downs syndrom vad som var rätt eller fel.

I sju år

Övergreppen ska ha pågått i sju år - mellan åren 1999 och 2006. Vid flera tillfällen ska Ida, i dag 19 år, blivit nedlagd på golvet i bukläge och fasthållen eftersom hon inte har lytt personalens tillsägelser på ett av Uppsala kommuns korttidsboende.
Metoden, som vårdboendet kallade för kontrolltagning, har rekommenderats av etablerade beteendeterapeuter – men enligt länsstyrelsen som granskat fallet Ida ska nedläggningen snarare haft karaktären av bestraffning.

Utvecklats

Trots det hävdar chefen för ”Uppsalas stöd till funktionshindrade” att den så kallade kontrolltagningen fått Ida att utvecklats.
När Uppsala.expressen.se kontaktar Idas pappa vill han inte ställa upp på en intervju.
- Vi vill inte kommentera någonting av det här i förväg, säger han.

Kommunen ber om ursäkt

Förra veckan skickade Uppsala kommun ut ett pressmeddelande och bad Ida och hennes familj om ursäkt för bristande behandling.
– Det här kommer naturligtvis att bli en diskussion, så vi har valt att göra så här, har Birgitta Fahlgren-Sylvén, verksamhetschef, Stöd för funktionshindrade i Uppsala kommun, tidigare sagt till Uppsala.expressen.se.

Fotnot: Uppdrag granskning om fallet Ida sänds i SVT1 onsdag 26 mars klockan 20.00.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!