Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Livsfarlig kyla i helgen

Kylan håller Sverige i ett järngrepp i helgen. Den extrema kölden är direkt livsfarlig för människor med hjärtproblem. "Håll dig inomhus", rekommenderar läkare.
Rekordkylan kommer hålla i sig hela helgen.
Nu varnar experter personer med hjärtproblem: Stanna inomhus.
- Det är förenat med livsfara att gå ut i extrem kyla, säger Berndt Nilsson, ordförande i hjärt-lungsjukas riksförbund.

FAKTA

39000 svenskar drabbas varje år
Hjärtinfakt är den enskilt vanligaste dödsorsaken i Sverige och i övriga västvärlden.
I Sverige uppskattas antalet fall varje år vara omkring 39000.
Drygt hälften av de insjuknade är äldre än 75 år.
I åldrarna under 75 år är hjärtinfarkt vanligast hos män.
Hjärtinfakt utlöses oftast av en blodpropp i något av kranskärlen nära hjärtat som stryper syretillförseln.

Köldvågen drabbar Sverige med full kraft i dag och i morgon. Natten till söndagen blir rekordkall på flera ställen i norra Sverige, och i kombination med vindar på upp till tio sekundmeter är förfrysningsrisken stor. SMHI varnar på sin hemsida för det extrema vädret. - I natt kommer det bli den kallaste natten på länge i norra Norrland. Det lär gå ner under 30 minusgrader på sina håll, säger Sten Laurin vid SMHI i Norrköping.

Hjärtproblem en riskfaktor

För personer med hjärtproblem är det livsfarligt att vistas utomhus när temperaturen drar sig nedåt minus 30. - Det finns ett klart samband mellan kärlkramp och kyla, säger Anders Waldenström, professor vid universitetssjukhuset i Umeå. Personer med kärlkramp ligger också i riskzonen för hjärtinfarkt, och då bör man vara vaksam på temperaturfallet. - De som har kärlkramp har en ökad risk för att få hjärtinfarkt, säger Waldenström. - För många av dem som har kärlkramp utlöses den av stark kyla. Det är ett vedertaget faktum. Och då ska man inte gå ut när det är så kallt. Berndt Nilsson, förbundsordförande i hjärt- och lungsjukas riksförbund, känner väl till riskerna med svår kyla.

Undvik att gå ut

Har du problem med hjärtat så ska du absolut inte gå ut och ha någon fysisk ansträngning när det är kallt. Och är det ned mot minus 30 ska man överhuvudtaget inte gå ut. Kylan kommer hålla i sig under helgen. I veckan kommer temperaturen sakta börja normaliseras. - Kylan kommer fortsätta i några dagar, på måndag väntas snöfall och mildare temperaturer. Men det kommer fortsätta vara kallt, runt minus 25, säger Sten Laurin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.