Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Livsavgörande beslut i vården hanteras felaktigt

Ekot har grankat besluten om att avstå livsuppehållande behandling på Karolinska universitetssjukhuset.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL IBL BILDBYRÅ

Karolinska universitetssjukhuset i Solna brister i hur man hanterar beslut om att avstå livsuppehållande behandling. Det framgår av en granskning som Sveriges Radios Ekot har gjort.

Ekot har gått igenom omkring 200 beslut som sjukhuset har tagit i september och oktober 2018 om att avstå livsuppehållande behandling. I tre av tio fall saknas en dokumenterad motivering till beslutet och i nära hälften av fallen fanns ingen information om huruvida läkare har försökt samtala med patienterna om beslutet. Detta är ett krav av Socialstyrelsen.

Efter en tidigare granskning har Karolinska universitetssjukhuset lovat att rutinerna på sjukhuset ska förbättras.

Man avstår livsuppehållande behandling i vissa fall för att patienter inte i onödan ska behöva genomgå plågsam behandling som ända inte räddar dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.