Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Livet i solen kan bli en mardröm

Åke Wiktorsson har tagit en kalkylerad risk och valt att avstå från sjukförsäkring. Foto: ROBERT BÖRJESSON
Många drömmer om att flytta till solen på ålderns höst. Men många svenska pensionärer i Thailand har inte råd med sjukförsäkring – vilket kan få ödesdigra konsekvenser. Foto: RUSLAN GUZOV / RUSLAN GUZOV

RAWAI/BANGKOK. De flyttar till solen i Thailand på ålderns höst – men tvingas leva utan sjukförsäkring. 

Nu varnar en thailändsk sjukhuschef att det får katastrofala konsekvenser när svenska pensionärer skuldsätter sig på thailändska sjukhus. 

– När de har skulder vågar de inte komma hit, trots att de behöver akut vård, och dör i sina hem, säger Methavee Maneesri.

På det statliga sjukhuset Vachira i Phuket har man tröttnat på svenskar som inte betalar sina skulder.

Det är ett enkelt och fungerande sjukhus, men varje baht är viktig. Och i budgeten finns inte utrymme för svenska pensionärers sjukvård. 

– Thailand kan inte betala för de här svenskarna. Vi har inte pengar för det, säger sjukhuschef Methavee Maneesri och pekar uppgivet i riktning mot akutens fullpackade väntrum.

Methavee Maneesri är administrativ chef för den internationella avdelningen på sjukhuset. På Vachira Phuket hospital håller man på att digitalisera arkivet. Överallt står meterhöga staplar med journaler och andra papper. Methavee Maneesri hittar ändå snabbt dokumentet hon letar efter.  

Pappret visar alla skulderna som utlänningar dragit på sig för sjukvård. 

Slutsumman efter 2016 visar 24 miljoner baht, över sex miljoner kronor. 

En ansenlig grupp av de skuldsatta utlänningarna är svenska pensionärer. 

– Problemet är inte de svenska turisterna utan svenskarna som bor här. De är sjuka och gamla pensionärer. Det är ett problem för oss, säger hon och fortsätter. 

– De har ingen försäkring och är alldeles för långt från sitt hemland. Och de har ingen företagsförsäkring för de jobbar inte, säger hon.

Methavee Maneesri är sjukhuschef på sjukhuset Vachira i Phuket. Hon är bekymrad över de oförsäkrade pensionärerna som blir skuldsatta när de behöver vård.

Skulderna får ödesdigra konsekvenser

När svenskar flyttar till Thailand lämnar de det svenska socialförsäkringssystemet. Eftersom Thailand inte tillhör EU, eller har några egna liknande avtal med Sverige, måste svenska pensionärer teckna en privat sjukvårdsförsäkring. Problemet är att många inte har råd med en sjukvårdförsäkring. Det är dessutom inte bara dyrt utan också svårt att få en heltäckande sjukvårdsförsäkring som svensk åldring i Thailand. 

Methavee Maneesri försöker få pensionärerna att betala av det lilla de kan på sina skulder. 

– Om de bor här, säger hon, försöker vi få dem att åtminstone gå med på en avbetalningsplan, att betala en liten del i månaden, det lilla de kan avvara, men ingen kommer och betalar. Man kan inte lita på dem. Och sedan när de kommer hit till sjukhuset igen för att få vård så måste vi hjälpa dem igen. 

 

LÄS MER: Turister övertalas till onödig vård i Thailand 

 

Hon pekar på hur skulderna får ödesdigra konsekvenser. 

– Problemet blir ju också att om de inte ens betalar av 10 000 baht i månaden så blir de för rädda för att gå hit nästa gång de behöver akut vård. Då dör de i sitt hem. För de vet att vi har sparat deras räkningar, vi håller koll på vilka som är skyldiga pengar. Och så dör de i sin ensamhet för att de skäms att komma en andra gång. 

Methavee Maneesri är rädd att hon låter för hård och bedyrar att sjukhuset naturligtvis ger akut vård till de svenska pensionärer som behöver det. 

Men det finns skillnad på akutsjukvård. 

Drabbas man till exempel av cancer får man en första behandling, men uppmanas sedan att åka hem till Sverige. 

– 99,5 procent av de här personerna är äldre män. Om de inte händer något så kan de leva väldigt bra här på sin pension, men om de får problem blir de väldigt sjuka. Om de har kroniska sjukdomar, hjärtproblem eller diabetes, så kostar det dem för mycket. 

Sjukhuset i Bangkok.

Åke: "Då blir det illa"

Åke Andersson, 76, vet vad Methavee pratar om. Han flyttade till Thailand för sin reumatism efter ett arbetsliv som inleddes redan då han var 14 år gammal. Han har arbetat både med pappas lantbruk och på torpedfabriken i Motala. 

Det finns delar av hans vardag som låter som ett pensionärsparadis. Dagen före julafton spelade han boule i solen på stranden med kompisarna. Men han är också en av de svenska pensionärer som inte har råd med en sjukvårdsförsäkring. 

– Sjukförsäkring har jag inte för den blir så pass dyr när man kommer upp över 70 år. Jag är 76 år. Då får man leva på hoppet. Och hoppas att man klarar sig, säger han. 

Han försöker förtränga att han lever utan sjukvårdsförsäkring. 

– Man får inte tänka på det för då får man inget bra liv. Man får skratta och vara glad, säger han. 

– Men jag är ju rädd att jag ska hamna på sjukhus för då blir det illa. Hamnar jag på sjukhus blir jag en sådan som kommer att ligga Thailand till last, säger han.

Han har hittills inte haft allvarligare hälsoproblem än att han har kunnat betala för sjukvården.

Men Åke har sett det Methavee varnar för, hur svenskar pensionärer utan sjukvårdsförsäkring i Thailand dör i sina hem för att de inte åker till akuten. 

– Jag hade en svensk kompis. Vi spelade på hästar ihop. Han gjorde illa sig i tån och han åkte inte till sjukhuset och fick blodförgiftning och dog. Det berodde delvis på att han inte hade sjukförsäkring. Vi sa åt honom att åka och titta på det, men han gjorde inte det.

Åke Andersson har ingen sjukförsäkring eftersom den är för dyr. "Man får leva på hoppet", säger han. Foto: ROBERT BÖRJESSON

Åke: "Sparat många miljoner"

På den svenskthailändska krogen Matlådan i Rawai vid Phukets södra spets försöker den tidigare Swedish match-chefen Åke att förmå mig att ”ta Hans Ericson-bilder vid poolen” på kompisen Bo Jonsson. Bo har en lång internationell facklig karriär som ekonom bakom sig, bland annat i Bryssel. Nu är han motor i SAMS (Samorganisationen för svenskföreningar i Thailand för ja till sjukvårdsförsäkring), en organisation som bildats för att förmå regeringen att förändra situationen för svenskar i Thailand. 

Det är en rak och hjärtlig ton mellan vännerna på trädgårdsserveringen. Åke ska rösta på Moderaterna i nästa val och har valt en kalkylerad risk att inte ta en sjukförsäkring, eftersom det än så länge lönat sig ekonomiskt. 

– Jag har sparat många miljoner baht som kan användas till vård längre fram, säger han. 

 

LÄS MER: Turister kan få fängelse – för en fimp på stranden 

 

Han kallar skämtsamt Bo för fackpampen. Men lika pigg som Åke är att kritisera vännens politiska sympatier, lika stor respekt har han för Bos påtryckningar på Sveriges regering. Bo Jonsson har sedan 2012 arbetat för att förmå regeringen att hjälpa de svenska pensionärerna i Thailand. 

– Vi vill ha subventionerad sjukvård. Sjukvården i Sverige sköts av landstingen, men den är subventionerad av staten. Vi anser att vi betalar skatt och därför ska ha sjukvård här, säger Bo och fortsätter.

– Många som bor här har inte full täckning och vi har fört fram det till regeringen, Socialdepartementet i första hand.  Först sa de ingenting sedan blev vi remissinstans för Utredningen om trygghetssystemen och internationell rörlighet, säger han. 

Bo Jonsson är drivande i en organisation som försöker förmå regeringen att förändra situationen för svenskar i Thailand. Foto: ROBERT BÖRJESSON

Försäkringen täcker inte allt

Det räcker att gå in på olika grupper för Thailandsvenskar för att förstå vilket stöd Bo Jonsson och kollegerna har i sitt arbete. En av supportrarna är Hans Bladby som bor i Bangkok med sin thailändska fru. Pensionären har råd med försäkring, men har trots det fått betala höga belopp för sjukvård då han fått problem med axlarna. Försäkringen har inte täckt alla undersökningar. Bladby tror att beslutsfattare har en felaktig bild av svenska pensionärer i Thailand. Han är själv skakad över hur en del landsmän lever. 

– Jag tror inte att svenska politiker förstår hur många fattigpensionärer som bor här.

Det finns många exempel på svenskar som kommit in på sjukhus och inte haft råd att betala och frågar efter hjälp. Man startar någon slags insamling på Facebook för att få in pengar för att hjälpa, säger han. 

– Men klichébilden är att vi är rika skattesmitare som flyttat hit och vi ska minsann betala, så upplever jag att man tycker. De har en bild av att vi lever livet goda dagar, men det är inte riktigt så. Det finns en vardag här också. Jag lever inget glamouröst liv. Jag lever precis som i Sverige. Inget konstigt. Jag ligger inte vid poolen med paraplydrinkar. 

Hans Bladby som bor i Bangkok har fått betala höga belopp för sjukvård sedan han fått problem med axlarna – trots att han faktiskt hade sjukförsäkring.

Sjukhuset kontaktar anhöriga

Tillbaka på Vachira Phuket Hospital fortsätter Methavee Manseeri att gå igenom sina dokument. 

Det finns ytterligare ett papper som rör de svenska pensionärerna. 

– Vi har fått ett brev från svenska myndigheter om det här och jag har full förståelse för deras situation. De försöker förklara för de här svenskarna att det är deras eget personliga ansvar och att de måste betala för sin egen vård. Sverige kan ju inte följa dem överallt för att betala deras vård. De betalar för dem i deras eget land. Det räcker. 

– Men det här är samtidigt ett allvarligt problem för oss för om de kommer hit med något livshotande sjukdomar eller skador så måste vi behandla dem. 

Hon berättar hur sjukhuset kontaktar de skuldsatta pensionärernas anhöriga och ber om hjälp med att betala skulderna. 

– Thailand kan inte betala för de här svenskarna. Vi har inte pengar för det. Vi är inte din familj. Och det är också en del av problemet. Vi ringer männens söner och döttrar, men de ställer aldrig upp och hjälper sina pappor.

Hon tystnar innan hon fortsätter. 

– De här pengarna borde sjukhuset få.