Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Livet förändrades för Tove, 38, när dottern blev sjuk i leukemi

Storasyster Ebba, mamma Tove och lillasyster Elsa. Foto: Privat

Fram till maj 2016 arbetade Tove Jansson heltid.

Men när hennes dotter blev sjuk i leukemi förändrades allt.

– Det var som att någon drog ner en rullgardin, säger hon.

Expressen har instiftat Stora mammapriset. Ett pris som delas ut på Mammagalan på mors dag, och vars mål är att hylla alla Sveriges mammor och modersgestalter.

38-åriga Tove Jansson från Österskär i Åkersberga norr om Stockholm är en av de nominerade till priset.

Livet förändrades för Tove i maj 2016. 

Efter flera prover och vändor till sjukhuset visade det sig att yngsta dottern Elsa, då två år och tre månader gammal, fått leukemi. 

– Man var lite förberedd på det, men det var som att dra ner en rullgardin, minns Tove.

Det visade sig att Elsa insjuknat i akut lymfatisk leukemi, den vanligaste formen av leukemi bland barn. 

– Det är ganska hög överlevnad på det. Uppemot 85-90 procent. Så hon har ändå goda chanser. Men det var in med cytostatika direkt, något som hon har gått på sedan dess, konstant i två år.

Inte varit på jobbet sedan dess

Vardagen byttes plötsligt mot sjukhus, sjukhus och åter sjukhus.

Behandlingarna tärde på Elsas kropp, och Tove vigde sitt liv åt att finnas där.

– Ja, hela första sommaren var det ut och in och vi bodde på sjukhuset med infektioner. Det blev väldigt mycket biverkningar efter varje behandling. Det första året var det 33 behandlingar. Det tar väldigt mycket på kroppen och det tar två-tre veckor att återhämta sig. Det var ett intensivt år.

Tove minns vilken dag livet förändrades.

– Ja, jag har nog inte varit på jobbet sedan början av maj 2016, för då var hon lite sjuk. Men sedan kom jag aldrig tillbaka. Så jag har inte varit där sedan dess, säger hon, och fortsätter:

– Man är hemma, men inte föräldraledig. Det är inte som att man kan åka till Leos lekland direkt. Utan du är hemma och vårdar ett sjukt barn. Och så har vi ju ett syskon också, som inte heller mår så bra av att lillasyster är sjuk och får all uppmärksamhet. 

En normal vardag

Enligt bästa vännen Fia Larsson är det sättet på vilket Tove tar sig an situationen som gör henne till en stor inspiration.

Medan barnens pappa Staffan är på jobbet gör Tove sitt bästa för att ge barnen en stimulerande och meningsfull vardag. 

– Man vill ju att de ska ha det så normalt som möjligt. Att de ska träffa kompisar. När man är hemma försöker man skapa, pysslar leka, vara ute. Vi försöker ändå skapa rutiner och en normal vardag, det är nog ganska viktigt för barn, de mår bra av det.

Samlar in pengar

Samtidigt försöker Tove även hjälpa andra i liknande situationer.

Via bloggen och Instagramkontot SuperHeroElsa har de sålt armband och samlat ihop 100 000 kronor till barncancerfonden.

De har även startat föreningen AjaBajaCancer som ska verka för att stötta andra familjer – samt förbättra hjälpen och stödet för drabbade.

– Vi vill förbättra stödet för alla som är runtomkring, för föräldrar, för det är inte så jättebra i dag. Vi har väldigt mycket erfarenheter och vi får in historier från hela landet. Så det är något vi tagit tag i och ska arbeta för.

Tove Jansson

Namn: Tove Jansson

Ålder: 38

Yrke: Dekoratör för en stor klädkedja

Bästa livsråd: LEV nu, var nyfiken och sluta aldrig drömma!

Förebild: Just nu är det min dotter Elsa. Att vilja leka och få sin vilja igenom trots smärta och trötthet under de tuffaste månaderna är stort: ”Orkar hon så orkar jag”.

Familj: Sambon Staffan, döttrarna Elsa och Ebba.

Nominering: För att hon med styrka och värme inte bara viger sitt liv åt att skapa ett bra liv för sin egen sjuka dotter, utan även samlar in pengar till barncancerfonden för att hjälpa andra sjuka barn.

 

 

Stora Mammapriset – priset som hyllar Sveriges mammor

På morsdag den 27 maj delas Expressens nyinstiftade pris ut på Mammagalan i kanal 5, med start 20.00. Vinnarna utses av en jury som består av Amelia Adamo, journalist och före detta chefredaktör, Özz Nûjen, komiker, Lars Lindström, journalist och nyhetskrönikör på Expressen, Kristin Kaspersen, programledare och Pernilla Wahlgren, artist. 

Galan i kanal 5 leds av Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren. 

Mammagalan görs i samarbete med Läkarmissionen. Köp en morsdagspresent som räddar liv: Swisha 150 kronor till 90 00 217 så får en fattig mamma föda barn på sjukhus, i stället för hemma i hyddan. Hämta ett fint morsdagskort på läkarmissionen.se.