Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens kritik: De vill försöka efterlikna oss

Stefan Löfven anser att Jan Björklund och alliansen kopierar Socialdemokraternas skolpolitik. Foto: Anna Hallams

TRANÅS. Nu hårdnar tonen mellan alliansen och Socialdemokraterna i kampen om skolan.

Bara den senaste veckan har regeringen Reinfeldt återupplivat flera punkter på Socialdemokraternas förslagslista för skolan. När utbildningsminister Jan Björklund i går presenterade en skolkommission slog S-ledaren tillbaka direkt:

– De vill gärna försöka efterlikna. Så de kommer efter någon eller några veckor och lägger ett likadant förslag. Skillnaden är att vi lägger dit resurser, vi lägger skarpa förslag, säger Stefan Löfven.

Skolförslagen partierna bråkar om

Skolkommissionen

Socialdemokraterna: Förra veckan lanserade Socialdemokraterna skolsajten allvar.nu med fem förslag på förbättringar för skolan. Ett av dessa var att inrätta en skolkommission med svenska och internationella skolforskare som ska analysera orsakerna till skolkrisen och föreslå reformer.

Alliansen: I går meddelande Jan Björklund att man tagit beslut om en skolkommissions som lyder under OECD och består av internationella forskare och skolexperter. Kommissionen ska granska och analysera kvaliteten i skolan. Man tillsätter också ett svenskt utbildningsvetenskapligt råd samt ett skolforskningsinstitut.

Obligatorisk sommarskola

Socialdemokraterna: I juni 2012 krävde Socialdemokraterna obligatorisk sommarskola för de som inte uppfyller grundskolans mål. Jan Björklund sa till TT att han ansåg att obligatorisk sommarskola var en bra idé. I vårmotionen april 2013 tog Socialdemokraterna upp obligatorisk sommarskola.

Alliansen: Regeringen presenterade förra veckan förslag på utredning av obligatorisk sommarskola för elever som efter årskurs nio inte har nått behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan.

Förlängd skolplikt

Socialdemokraterna: Hösten 2012 föreslog partiet förlängd grundskola med tio år genom att göra förskoleklassen obligatorisk. Men redan då hade tre av de fyra regeringspartierna (ej KD) talat för tioårig skolplikt.

Alliansen: Under förra veckan presenterade alliansen ett förslag om att förlänga skolplikten, från nioårig grundskola till tioårig med skolstart vid sex års ålder i stället för som i dag vid sju års ålder.

Efter de katastrofala siffrorna från Pisa-undersökningen i slutet på förra året har skolan landat som en av de största frågorna inför valet. Socialdemokraterna har lagt en lång rad förslag på hur de vill vända krisläget i skolan och regeringen kontrar.

Förra veckan lade alliansen fram flera förslag om förändringar. Förslag som tidigare kommit delvis från socialdemokratiskt håll.

I går presenterade utbildningsminister Jan Björklund ytterligare tre förslag på utredningar om skolan - bland annat den skolkommission med experter som Socialdemokraterna och andra tidigare har efterlyst. Man tillsätter även ett svenskt utbildningsvetenskapligt råd samt ett skolforskningsinstitut.

En eftergift till S

Enligt Björklund handlar det inte om en eftergift till Socialdemokraternas krav på en kommission.

– Jag har uppfattat det som att de vill ha en partsammansatt kommission, det är fel i det här läget. Det här är en vetenskaplig kommission, en oberoende granskning som också kan säga obekväma sanningar, säger Björklund till TT.

Utbildningsministerns förslag kom samtidigt som Stefan Löfven och LO-toppen Karl-Petter Thorwaldsson tillsammans körde i gång LO:s jobbturné i Tranås där Expressen var på plats. Trots likheterna med S-förslaget om en kommission underkänner Löfven regeringens förslag.

– Det är helt uppenbart att det är socialdemokratin som är motorn i svensk skolpolitik och så kommer de efter. Det är i och för sig bra om vi kan skapa enhet men det bästa vore om de dessutom visar i sina budgetförslag att de menar allvar.

"Vi lägger resurser"

Håller regeringen på att ta över skolfrågan?

– Nej, de klarar inte det. De vill gärna försöka efterlikna, så de kommer efter någon vecka eller några veckor och lägger ett likadant förslag. Skillnaden är att vi lägger dit resurser, vi lägger skarpa förslag.

Tobé slår tillbaka

Jan Björklund har via sin pressekreterare avböjt att kommentera. Men Modraternas Tomas Tobé, ordförande för utbildningsutskottet, skriver i en kommentar:

"Jag beklagar Löfvens småaktighet. Alliansen genomför de förslag som vi anser är bra för skolan och de är dessutom finansierade. Löfven borde fokusera på att ge väljarna besked om vilken skolpolitik han vill föra tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet".