Emil Hagberg i rättssalen. Foto: Roger VikströmEmil Hagberg i rättssalen. Foto: Roger Vikström
Emil Hagberg i rättssalen.  Foto: Roger Vikström
Innan rättegången drog igång. Foto: Roger VikströmInnan rättegången drog igång. Foto: Roger Vikström
Innan rättegången drog igång.  Foto: Roger Vikström
Bombhundar söker igenom lokalerna. Foto: Roger VikströmBombhundar söker igenom lokalerna. Foto: Roger Vikström
Bombhundar söker igenom lokalerna. Foto: Roger Vikström
Emil Hagberg, 29, Joakim Blixt Eriksson, 24, och Peter Jusztin, 24.Emil Hagberg, 29, Joakim Blixt Eriksson, 24, och Peter Jusztin, 24.
Emil Hagberg, 29, Joakim Blixt Eriksson, 24, och Peter Jusztin, 24.
I TUMULTET. Emil Hagberg deltog i den våldsamma attacken mot demonstrationen i Kärrtorp. Foto: TTI TUMULTET. Emil Hagberg deltog i den våldsamma attacken mot demonstrationen i Kärrtorp. Foto: TT
I TUMULTET. Emil Hagberg deltog i den våldsamma attacken mot demonstrationen i Kärrtorp. Foto: TT
Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.
Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.
Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.
Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.
Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.
Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.
Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.
Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.
Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.
Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.
Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.
Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.

Stort säkerhetspådrag vid Kärrtorprättegång

Publicerad

Idag inleds rättegången mot de nazister som attackerade en demonstration i Kärrtorp förra året.

De tre som utpekas som ledare misstänks för våldsamt upplopp.

Samtidigt förbereder sig polisen på att det kan uppstå oroligheter i samband med rättegången - bland annat genomsökte man lokalerna med bombhundar.

– Vi har en historia till varför den här rättegången pågår med konfrontation mellan två grupper och det vill vi absolut inte ha i rättegångsområdet, säger Kjell Lindgren, inspektör vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Den 15 december förra året arrangerades vad som skulle bli en fredlig demonstration mot nazism och rasism i Kärrtorp, söder om Stockholm.

Men det hela slutade i att demonstrationen attackerades av personer från den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen.

– En folkmassa längre bort började röra sig, och man såg en massa svarta flaggor. Sedan började glasflaskor komma vinande mot folkmassan, berättade ett vittne för Expressen.se.

Nu förbereder polisen med ett säkerhetspådrag i anslutning till Södertörns tingsrätt.

– Håller vi till i en säkerhetssal så är det mer eller mindre rutin att vi sätter en polisiär styrka på plats. Sedan har vi en historia till varför den här rättegången pågår, med konfrontation mellan två grupper och det vill vi absolut inte ha i rättegångsområdet, säger Kjell Lindgren.

På plats har man ett antal styrkor, både civila och uniformerade poliser.

– Någon hotbild kommenterar vi aldrig, det vore kontraproduktivt. Men en förhandling i en säkerhetssal innebär i de allra flesta fall att man har gjort en säkerhetsbedömning och det innebär att vi behöver sätta in vissa resurser, säger Kjell Lindgren.

På Expressen.se:s bilder syns poliser genomsöka tingsrättslokalerna med bombhundar.

Våldsamt upplopp

28 personer greps och tidigare i år åtalades sju män för våldsamt upplopp. På förmiddagen i dag inleds rättegången mot sju personer i Södertörns tingsrätt i Huddinge, söder om Stockholm.

Bland dem finns bland annat nazistledaren Emil Hagberg, 29, medlem i SMR. Tillsammans med ytterligare två medlemmar i organisationen - Joakim Blixt Eriksson, 24 och Peter Jusztin, 24 - misstänks han bland annat för våldsamt upplopp.

Åklagaren skriver bland annat i stämningsansökan:

"Hagberg har, beväpnad med påk och sköld, delvis stått i främsta ledet och vinkat till sig personer i sin grupp samt gått till angrepp mot personer i demonstrationen samt poliser..."

Förnekar brott

Bland annat ska de tre utpekade ledarna ha uppmanat via sms till deltagande i attacken mot Kärrtorpsdemonstrationen.

– Min klient förnekar brott. Det är ingen skillnad mot tidigare, sa Thomas Weilander, Emil Hagbergs advokat, till Expressen i februari.

De tre nazistledarna misstänks för våldsamt upplopp i rättegången där sju personer står åtalade. Jusztin misstänks även för vapenbrott och brott mot vapenlagen. Fredagen är en av tre planerade rättegångsdagar.

Åklagaren uppgav i samband med åtalet att det finns runt 30 misstänkta, bland annat en 35-årig vänsteraktivist. Han misstänks för försök till dråp och på torsdagen beslutades om förlängd åtalstid till senast den 14 mars.

Orsaken är enligt framställan att ett slutförhör med mannen kvarstår.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag