Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stort säkerhetspådrag vid Kärrtorprättegång

Emil Hagberg i rättssalen.
Foto: Roger Vikström
Innan rättegången drog igång.
Foto: Roger Vikström
Bombhundar söker igenom lokalerna.
Foto: Roger Vikström
Emil Hagberg, 29, Joakim Blixt Eriksson, 24, och Peter Jusztin, 24.
I TUMULTET. Emil Hagberg deltog i den våldsamma attacken mot demonstrationen i Kärrtorp.
Foto: TT
Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.
Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.
Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.
Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.
Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.
Nazisternas sms före attacken i Kärrtorp.
1 / 11

Idag inleds rättegången mot de nazister som attackerade en demonstration i Kärrtorp förra året.

De tre som utpekas som ledare misstänks för våldsamt upplopp.

Samtidigt förbereder sig polisen på att det kan uppstå oroligheter i samband med rättegången - bland annat genomsökte man lokalerna med bombhundar.

– Vi har en historia till varför den här rättegången pågår med konfrontation mellan två grupper och det vill vi absolut inte ha i rättegångsområdet, säger Kjell Lindgren, inspektör vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Den 15 december förra året arrangerades vad som skulle bli en fredlig demonstration mot nazism och rasism i Kärrtorp, söder om Stockholm.

Men det hela slutade i att demonstrationen attackerades av personer från den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen.

– En folkmassa längre bort började röra sig, och man såg en massa svarta flaggor. Sedan började glasflaskor komma vinande mot folkmassan, berättade ett vittne för Expressen.se.

Nu förbereder polisen med ett säkerhetspådrag i anslutning till Södertörns tingsrätt.

– Håller vi till i en säkerhetssal så är det mer eller mindre rutin att vi sätter en polisiär styrka på plats. Sedan har vi en historia till varför den här rättegången pågår, med konfrontation mellan två grupper och det vill vi absolut inte ha i rättegångsområdet, säger Kjell Lindgren.

På plats har man ett antal styrkor, både civila och uniformerade poliser.

– Någon hotbild kommenterar vi aldrig, det vore kontraproduktivt. Men en förhandling i en säkerhetssal innebär i de allra flesta fall att man har gjort en säkerhetsbedömning och det innebär att vi behöver sätta in vissa resurser, säger Kjell Lindgren.

På Expressen.se:s bilder syns poliser genomsöka tingsrättslokalerna med bombhundar.

Våldsamt upplopp

28 personer greps och tidigare i år åtalades sju män för våldsamt upplopp. På förmiddagen i dag inleds rättegången mot sju personer i Södertörns tingsrätt i Huddinge, söder om Stockholm.

Bland dem finns bland annat nazistledaren Emil Hagberg, 29, medlem i SMR. Tillsammans med ytterligare två medlemmar i organisationen - Joakim Blixt Eriksson, 24 och Peter Jusztin, 24 - misstänks han bland annat för våldsamt upplopp.

Åklagaren skriver bland annat  i stämningsansökan:

"Hagberg har, beväpnad med påk och sköld, delvis stått i främsta ledet och vinkat till sig personer i sin grupp samt gått till angrepp mot personer i demonstrationen samt poliser..."

Förnekar brott

Bland annat ska de tre utpekade ledarna ha uppmanat via sms till deltagande i attacken mot Kärrtorpsdemonstrationen.

– Min klient förnekar brott. Det är ingen skillnad mot tidigare, sa Thomas Weilander, Emil Hagbergs advokat, till Expressen i februari.

De tre nazistledarna misstänks för våldsamt upplopp i rättegången där sju personer står åtalade. Jusztin misstänks även för vapenbrott och brott mot vapenlagen. Fredagen är en av tre planerade rättegångsdagar.

Åklagaren uppgav i samband med åtalet att det finns runt 30 misstänkta, bland annat en 35-årig vänsteraktivist. Han misstänks för försök till dråp och på torsdagen beslutades om förlängd åtalstid till senast den 14 mars.

Orsaken är enligt framställan att ett slutförhör med mannen kvarstår.

Det här är Svenska motståndsrörelsen, SMR

Den militanta nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen, SMR, är en del av vit maktrörelsen och grundades 1997. Målet är att etablera ett totalitärt styre genom revolution. Stiftelsen Expo beskriver Svenska motståndsrörelsen som Sveriges våldsammaste nazistorganisation.

Organisationen är hierarkisk och medlemmar har utsatts för disciplinära åtgärder när de betett sig på ett sätt som inte överensstämmer med gruppens ideologi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.