Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristersson: "Kommer rösta nej om Löfven vill bilda minoritetsregering"

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson har frågats ut live i Expressen TV.

Där avslöjar han:

– Vi kommer att rösta nej till Stefan Löfven om han försöker bilda en ny, liten minoritetsregering som inte har stöd i Sveriges riksdag.

Nu väntar en intensiv partistämma i Örebro, där den nye moderatledaren håller tal på lördag. 

Efter den hårda partiledardebatten i riksdagen under onsdagen – på torsdagen frågades Ulf Kristersson ut direkt i Expressen TV. I sändningen avslöjar moderatledaren bland annat att han har haft en hel del kontakt med Anna Kinberg Batra innan han tillträdde partiledarposten:

– Jag har talat med henne flera gånger. Jag har fått tips, goda råd och glada tillrop, berättar han. 

Säger nej till Stefan Löfven

Moderatledaren avslöjar också en annan viktig sak, att de kommer att rösta nej till Stefan Löfven – om han vill bilda en ny minoritetsregering. 

Det som kan ses som något bekymmersamt är den nya mätningen från Aftonbladet, som visar att Moderaterna får 18,7 procent – fem procent under det senaste valresultatet:

– Det går upp och det går ner. Det är roligare när det går upp än när det går ner. Jag tar det med viss fattning.

Viktigaste frågorna på stämman

Vilken blir din viktigaste uppgift under partistämman?

– Det allra viktigaste är att lyssna och ta del av alla helheter. En stämma handlar också mycket om intressanta detaljer som man inte diskuterar dagligdags. Jag befinner mig i ett läge där jag vill få grepp om allt vi gör samt om alla människor som håller på med viktiga frågor. Sedan ska jag peka på lite färdriktningar under det kommande året och de kommande 5-10 åren. 

Vilka blir de största utmaningarna för dig på partistämman?

– Jag uppfattar inte att vi har så många svåra frågor att enas kring. Vi har lagt fram ett antal reformpaket som jag tycker är viktiga. Sedan ska de också slipas i sina detaljer. Där känner jag mig ganska trygg. Vi har ganska många frågor inom rättspolitiken som kommer vålla entusiastiska debatter, där folk inte tycker exakt lika. Det hör till stämmor. 

På lördag är det tänkt att Ulf Kristersson ska hålla sitt första partistämmotal. 

Han är hemlighetsfull kring vad det kommer att innehålla. 

– Det tänker jag inte avslöja i förväg. Men jag tänkte fortsätta i den riktningen som jag försökte peka på när jag valdes för ett par veckor sedan: Behovet av värderingar i politiken, behovet av konkreta lösningar på svåra och konkreta problem som Sverige står inför.

Finns inte på Twitter – "varför då?"

Ulf Kristersson är närmast unik på minst ett sätt. Han förekommer inte på vare sig Instagram eller Twitter. 

Det är ett helt medvetet va, säger han.

Varför?

– Jag har valt Facebook som den naturliga formen för min digitala kommunikation. Det passar mig bra, det ger lite mer utrymme än några enstaka tecken och utrop. Det passar mitt sätt att resonera om politik bättre. 

Under den korta tid som Ulf Kristersson innehaft partiledarposten har han hunnit träffa och prata en hel del med de andra alliansledarna.

– Vi hade en rejäl sittning innan partiledardebatten i SVT i söndags. Det var otroligt bra. Vi började diskutera hur vi ska samarbeta den kommande tiden – framför allt fram till valet. Men vi pratade också om konkreta saker. Jag fick även mycket goda råd för lite svåra situationer för en debutant som jag. 

Haft våra första diskussioner

Vad har ni kommit fram till så här långt?

– Vi har bara haft våra första diskussioner. Det vi har kommit överens om är att Alliansen är otroligt betydelsefull för svensk politik. 

En annan högintressant fråga är regeringsfrågan.

Kommer ni att kunna närma er varandra – framför allt Centern och Liberalerna?

– Jag tror att det finns goda förutsättningar där också. Vi har ett antal gemensamma utgångspunkter som är viktiga. En sådan är,  att en sån här mandatperiod kan vi inte ha en gång till. Det är inte så att Socialdemokraterna, hur små de än blir, alltid har rätt att abonnera på regeringsmakten per automatik. Vi kommer att rösta nej till Stefan Löfven om han försöker bilda en ny, liten minoritetsregering som inte har stöd i Sveriges riksdag. 

Kommer överraskningar

Ulf Kristersson flaggar också för att det kommer flera överraskaningar på Moderaternas partistämma: 

– Det gör det alltid på stämmor. Vi kommer säker att ha debatter som vi inte känner till. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!