Under isen hittade de amerikanska forskarna en rad olika mikroorganismer som lever på näringsämnen som isen skaver loss från berg och stenar. Foto: Colourbox
Under isen hittade de amerikanska forskarna en rad olika mikroorganismer som lever på näringsämnen som isen skaver loss från berg och stenar. Foto: Colourbox

Liv hittat 800 meter under Antarktis is

Publicerad

Forskare har hittat liv 800 meter under Antarktis is.

– Och då finns det nog liv under hela Antarktis och säkert på andra glaciärer, som Grönland också, säger Karsten Pedersen, forskare i geomikrobiologi vid Chalmers, till Sveriges radios Vetenskapsradion.

De amerikanska forskarna borrade genom isen till Whillanssjön i Antarktis. Där hittade de en rad olika mikroorganismer som lever på näringsämnen som isen skaver loss från berg och stenar.

Tidigare försök att visa på liv så långt nere under is har misslyckats eftersom borrutrustningen inte var tillräckligt ren, uppger Karsten Pedersen.

Forskarna har även kunnat visa hur mikroorganismerna överlever i den tuffa miljön: genom att leva på näringsämnen från mineraler som isen skaver loss från berg och stenar.

Liv på andra planeter?

Fyndet kan ha betydelse för forskningen om liv på andra planeter eftersom miljön under Antarktis is kan likna den som råder på vissa andra planeter, uppger Vetenskapsradion.

Forskarnas upptäckt har presenterats i tidskriften Nature.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag