Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Littorins nya jobb
kan ge topplön

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu föreslås före detta M-politikern Sven Otto Littorin en plats i styrelsen för Wiking Mineral AB - ett bolag som startats av högerextremisten Patrik Brinkmann. Littorin har skrivit under på dokumenten.
Foto: Scanpix

Förra arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin arbetar för den kände högerextremisten Patrik Brinkmann.

För tre veckor sedan valdes exministern till styrelseordförande i bolaget Havilah Mining AB - ett uppdrag som kan ge honom 685 183 kronor.

Littorin, som också föreslagits en plats i styrelsen för moderbolaget - som grundades av högerextremisten - säger till Expressen:

- Det här är ingen politisk diskussionsklubb, det är ett företag som syftar till att skapa jobb.

Exministern och Moderaternas tidigare partisekreterare Sven Otto Littorin tvekade inte att skriva under protokollet som fördes vid bolagsstämman i Stockholm den 27 maj i år - trots att det tydligt framgår att den kände högerextremisten Patrik Brinkmann och hans familj är huvudägare i bolaget Havilah Mining AB som sysslar med projektutveckling inom gruvnäringen.

Nöjd med rekryteringen

Den tidigare arbetsmarknadsministern, som lämnade regeringen i samband med Almedalsveckan för två år sedan - efter anklagelser om sexköp - valdes på bolagsstämman till ny styrelseordförande.

Enligt bolagsprotokollet utgår ett styrelsearvode med maximalt 685 183 kronor.

Högerextremisten Patrik Brinkmann, som grundade moderbolaget Wiking Mineral AB verkar nöjd med rekryteringen. Så sent som i måndags meddelades nämligen att Littorin föreslås en plats även i den styrelsen.

Expressen talade i går med Havilah Minings vd Karl-Åke Johansson, som deltog på mötet med Littorin för knappt en månad sedan.

"Syftar till att skapa jobb"

Hur var det att ha en exminister vid bordet?

- Det var alldeles utmärkt, haha.

Verkade Littorin nöjd över jobbet?

- Jag tror inte han skulle ha tagit det här om han inte var nöjd.

Vad kan du säga om delägaren Patrik Brinkmanns bakgrund då?

- Den frågan får du ta med styrelseordföranden.

Sven Otto Littorin var uppenbart stressad när Expressen i går konfronterade honom med uppgifterna om hans nya arbetsgivares bakgrund inom extremhögern:

- Jag tar extremt kraftigt avstånd från den typen av åsikter. Men det här är ingen politisk diskussionsklubb, det här är ett företag som syftar till att skapa jobb i gruvindustrin.

Enligt Littorin har moderbolaget Wiking Mineral AB närmare 1 500 aktieägare och ambitionen är att bredda ägarkretsen ytterligare.

Ska bo kvar i London

- Kopplingen med Brinkmann är förstås olycklig. Men nu har han ju lämnat sin politiska verksamhet bakom sig, och det var helt nödvändigt.

- Det är olyckligt att förknippas med den här typen av åsikter, men samtidigt är det i grunden ett bra bolag.

Men Patrik Brinkmann är ju grundare av bolaget?

- Ja, så är det. Och visserligen är han en stor aktieägare, men det finns också väldigt många andra.

Littorin säger också att han kommer att bo kvar i London och att han fortsätter sin verksamhet i det egna brittiskregistrerade bolaget.

På frågan om hur mycket han kommer att få i ersättning för de båda styrelseuppdragen svarar han:

- Samma som företrädaren.

Ja, men hur mycket är det då?

- Det vet jag inte. Det är ett vanligt styrelsearvode.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.