Nu föreslås före detta M-politikern Sven Otto Littorin en plats i styrelsen för Wiking Mineral AB - ett bolag som startats av högerextremisten Patrik Brinkmann. Littorin har skrivit under på dokumenten. Foto: Scanpix
Nu föreslås före detta M-politikern Sven Otto Littorin en plats i styrelsen för Wiking Mineral AB - ett bolag som startats av högerextremisten Patrik Brinkmann. Littorin har skrivit under på dokumenten.  Foto: Scanpix

Littorins nya jobb
kan ge topplön

Publicerad

Förra arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin arbetar för den kände högerextremisten Patrik Brinkmann.

För tre veckor sedan valdes exministern till styrelseordförande i bolaget Havilah Mining AB - ett uppdrag som kan ge honom 685 183 kronor.

Littorin, som också föreslagits en plats i styrelsen för moderbolaget - som grundades av högerextremisten - säger till Expressen:

- Det här är ingen politisk diskussionsklubb, det är ett företag som syftar till att skapa jobb.

Exministern och Moderaternas tidigare partisekreterare Sven Otto Littorin tvekade inte att skriva under protokollet som fördes vid bolagsstämman i Stockholm den 27 maj i år - trots att det tydligt framgår att den kände högerextremisten Patrik Brinkmann och hans familj är huvudägare i bolaget Havilah Mining AB som sysslar med projektutveckling inom gruvnäringen.

Nöjd med rekryteringen

Den tidigare arbetsmarknadsministern, som lämnade regeringen i samband med Almedalsveckan för två år sedan - efter anklagelser om sexköp - valdes på bolagsstämman till ny styrelseordförande.

Enligt bolagsprotokollet utgår ett styrelsearvode med maximalt 685 183 kronor.

Högerextremisten Patrik Brinkmann, som grundade moderbolaget Wiking Mineral AB verkar nöjd med rekryteringen. Så sent som i måndags meddelades nämligen att Littorin föreslås en plats även i den styrelsen.

Expressen talade i går med Havilah Minings vd Karl-Åke Johansson, som deltog på mötet med Littorin för knappt en månad sedan.

"Syftar till att skapa jobb"

Hur var det att ha en exminister vid bordet?

- Det var alldeles utmärkt, haha.

Verkade Littorin nöjd över jobbet?

- Jag tror inte han skulle ha tagit det här om han inte var nöjd.

Vad kan du säga om delägaren Patrik Brinkmanns bakgrund då?

- Den frågan får du ta med styrelseordföranden.

Sven Otto Littorin var uppenbart stressad när Expressen i går konfronterade honom med uppgifterna om hans nya arbetsgivares bakgrund inom extremhögern:

- Jag tar extremt kraftigt avstånd från den typen av åsikter. Men det här är ingen politisk diskussionsklubb, det här är ett företag som syftar till att skapa jobb i gruvindustrin.

Enligt Littorin har moderbolaget Wiking Mineral AB närmare 1 500 aktieägare och ambitionen är att bredda ägarkretsen ytterligare.

Ska bo kvar i London

- Kopplingen med Brinkmann är förstås olycklig. Men nu har han ju lämnat sin politiska verksamhet bakom sig, och det var helt nödvändigt.

- Det är olyckligt att förknippas med den här typen av åsikter, men samtidigt är det i grunden ett bra bolag.

Men Patrik Brinkmann är ju grundare av bolaget?

- Ja, så är det. Och visserligen är han en stor aktieägare, men det finns också väldigt många andra.

Littorin säger också att han kommer att bo kvar i London och att han fortsätter sin verksamhet i det egna brittiskregistrerade bolaget.

På frågan om hur mycket han kommer att få i ersättning för de båda styrelseuppdragen svarar han:

- Samma som företrädaren.

Ja, men hur mycket är det då?

- Det vet jag inte. Det är ett vanligt styrelsearvode.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag