Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Littorins kritik mot Centerns plan för Arbetsförmedlingen

Kritiken inom Centerpartiet ökar.
Förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin kritiserar Centerpartiets plan för Arbetsförmedlingen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Martin Ådahl (C).Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sven Otto Littorin har sällat sig till kritikerna av Centerpartiets plan för att reformera Arbetsförmedlingen.

Den förre arbetsmarknadsministern jämför reformeringen med att ”byta en flygplansmotor i luften”, och säger att planens upphovsman, C-politikern Martin Ådahl, skyller ifrån sig.

Centern bär ”ett mycket stort ansvar för haveriet”, skriver Littorin i ett inlägg på Linkedin.

Centerpartiets plan för att göra om Arbetsförmedlingen innebär att privata aktörer ska ta över verksamheten, och redan 2021 ska reformen vara genomförd.

Expressen kunde på lördagen berätta att reformeringsplanen har fått kritik från många håll: Även inifrån det egna partiet.

Flera personer med inblick i processen säger att Centerpartiet och regeringen grovt underskattat komplexiteten i de förändringar som ska drivas igenom på bara två års tid.

”En krasch under stort oväsen”

Efter Expressens avslöjande tog före detta Moderaten och arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin till Linkedin för att även han gå hårt åt Centerns plan.

Han skriver:

”Att bygga om hela arbetsmarknadspolitikens operativa förmåga, mitt i en begynnande lågkonjunktur och efter det största inflödet av outbildad arbetskraft i historien, utan att ordentligt ha utrett handlingsalternativ och konsekvenser är med förlov sagt som att byta flygplansmotor på ett plan i luften.”

”Det riskerar att krascha under stort oväsen. Det är det vi ser nu.”

Skyller på M, KD och Arbetsförmedlingen

Den storslagna reformeringsplanen är utformad av Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl.

Ådahl själv slår ifrån sig kritiken, och skyller på Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg – och Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Allt det som händer nu är antingen en följd av M- och KD-budgeten eller av Mikael Sjöbergs högst personliga beslut, sa Martin Ådahl tidigare i veckan.

”Haveriet Centerns ansvar”

Sven Otto Littorin ger dock inte mycket för Martin Ådahls bortförklaringar, och skriver att Centerpartiet ”tyvärr bär ett mycket stort ansvar för haveriet”.

Vidare skriver han att Centerpartiet ”var pådrivande i ett av de strukturella problemen som gör reformen snudd på omöjlig och därtill ansvariga, tillsammans med de andra januaripartierna, för att detta fullskaliga experiment nu genomförs utan karta”.

”Att skylla eländet på generaldirektören eller allmänt ”sabotage” duger inte. Det handlar nog snarare om naivitet och oförståelse för frågans komplexitet.”

Expressen har sökt Sven Otto Littorin.

ARBETSFÖRMEDLINGEN – DETTA HAR HÄNT

• Under regeringsbildningen, hösten 2018, vann Moderaternas och Kristdemokraternas budget, och i den låg besparingar på arbetsmarknadspolitiken på 2,9 miljarder kronor.

• I regeringsförhandlingarna mellan S, C, L och MP, som resulterade i januariavtalet den 11 januari 2019, fick Centerpartiet igenom en mycket omfattande reformering av Arbetsförmedlingen. Myndighetens hela förmedlingsverksamhet över landet skulle enligt uppgörelsen tas över av privata aktörer. 

• I början av 2019 varslade Arbetsförmedlingen 4 500 anställda om uppsägning och i mars presenterade Arbetsförmedlingen ett förslag om att 130 av de sammanlagt 242 lokala kontoren runtom i landet ska läggas ner.

• Efter påtryckningar från C och L meddelade regeringen i juni 2019 att Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg får lämna sin post när hans förordnande går ut i mars 2020.

• I regeringens vårändringsbudget och höstbudget som presenterats har mer pengar tillförts till Arbetsförmedlingen, men inte i samma utsträckning som den tidigare neddragningen.

• Under 2020 ska en proposition tas fram och under 2021 ska reformen av Arbetsförmedlingen vara fullt genomförd.