AVGICK. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin avgick i onsdags efter att han fått frågor om ett påstått sexköp. Han nekar dock till att ha köpt sex. Foto: Cornelia Nordström
AVGICK. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin avgick i onsdags efter att han fått frågor om ett påstått sexköp. Han nekar dock till att ha köpt sex. Foto: Cornelia Nordström

Littorinaffären sänker regeringen

Publicerad
Uppdaterad
Nästan en tredjedel av väljarna har fått minskat förtroende för regeringen och statsministern efter Sven Otto Littorins avgång.
Men de trogna borgerliga väljarna har inte ändrat sig, enligt Expressens och Demoskops mätning.
- Jag tror att det finns en känsla av besvikelse mot både Reinfeldt och Littorin för hur det här först framställdes, säger valforskaren Sören Holmberg.
Demoskop har på Expressens uppdrag frågat svenska folket hur deras förtroende för regeringen påverkats av den så kallade Littorinaffären.
32 procent av de tillfrågade säger att de fått minskat förtroende för regeringen och 31 procent säger att de fått det för statsminister Fredrik Reinfeldt (M).
- Siffrorna är förstås inte roliga för regeringen. Men det är inte så överraskande med tanke på den mediestorm som har varit, säger Sören Holmberg, valforskare vid Göteborgs universitet.

"Mycket förtegs"

- Jag tror att det finns en känsla av besvikelse mot både Reinfeldt och Littorin för hur det här först framställdes. Först fick alla mycket sympati med Littorin och sedan visade det sig att det var mycket som förtegs.
Sven Otto Littorin avgick från posten som arbetsmarknadsminister den 7 juli. På presskonferensen förklarade han att det berodde på hans pågående vårdnadstvist och mediernas bevakning av hans familj. Senare har det visat sig att han också konfronterats av en tidningsreporter med uppgifter om ett påstått sexköp. Statsministern uppgav först flera dagar senare att han redan kvällen före Littorins presskonferens kände till uppgifterna.
Demoskopundersökningen visar att det i huvudsak är de väljare som säger sig rösta på oppositionen som fått minskat förtroende för regeringen och statsministern.
- Här finns de väljare som regeringen vill locka över till sitt block, konstaterar Per Nilsson, analytiker på Demoskop.

"Långt till valet"

- Det är svårt att säga vad Littorinaffären får för effekter på valresultatet. Det är fortfarande långt kvar till valet, samtidigt vet vi att resultatet kommer att avgöras på marginalen.
Av de borgerliga väljarna som svarat är det bara fyra procent som fått minskat förtroende för regeringen och tre procent för statsministern. Men samtidigt är cirka 17 procent av väljarkåren osäker på vad de ska rösta på i höst.

Kan stjäla fokus

FÖRTROENDEKRIS. Nästan var tredje väljare säger sig ha fått miskat förtroende för statsminister Fredrik Reinfeldt och regeringen i sin helhet efter den så kallade Littorin-affären. Foto: Emil Nordin- Min bedömning är att den största konsekvensen Littorinaffären har fått är att den kan skapa blockeringseffekter. Det vill säga att den kan ta fokus från frågor där regeringen normalt är stark - som ekonomin, jobben och krishanteringen. När jag säger det förutsätter jag att det inte kommer fram ny information (om Littorin), säger Sören Holmberg.
Expressen har sökt Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag