Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Littorin värvas av
känd högerextremist

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sven Otto Littorin, till vänster, tar plats i styrelsen i Wiking Mineral, som ägs av den uttalade högerextremisten Patrik Brinkmann, till höger.

Tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin föreslås som styrelseledamot i Wiking Mineral – prospekteringsbolaget som ägs av en uttalad svensk högerextremist.

På tisdag i nästa vecka har ägarna kallat till extra bolagsstämma där den nya styrelsen ska klubbas.

– Jag kommenterar inte våra ägare, säger Wiking Minerals vd, Dick Levin, till Expressen.se.

Sven Otto Littorin lämnade svensk politik under Almedalsveckan för två år sedan efter anklagelser om sexköp.

Nu bor han i London och i en intervju med Dagens Industri nyligen berättade han att var på väg att kliva in i en bolagsstyrelse i "ett litet bolag inom traditionell svensk basindustri".

Vad bolaget hette ville Littorin inte avslöja, men nu kan Expressen.se berätta att det heter Wiking Mineral AB.  Tidigare i veckan gick Wiking Mineral ut med ett pressmeddelade om förslag till ny styrelse.

Bland de fyra nya styrelseledamöterna finns Sven Otto Littorins namn. I presentationen beskrivs Littorins bakgrund som moderat minister och partisekreterare.

Det nämns även i presentationen att Littorin är styrelseordförande i Havilah Mining AB.

Kopplingar till Brinkmann

Båda dessa företag, Wiking Minaral och Havilah Mining, har täta kopplingar till den kände svenske högerextremisten Patrik Brinkmann.

Familjen Brinkmann är huvudägare i Wiking Mineral och Patrik Brinkmann är vd för Havilah Mining.

Enligt Wiking Minerals vd, Dick Levin, är det också Brinkmann med närstående som kallat till stämman på tisdag i nästa vecka då den nya styrelsen ska klubbas.

– Jag har inga kommentarer om våra ägare, säger Dick Levin.

Enligt en intervju med Expo  lämnade Patrik Brinkmann politiken under förra året, men innan dess var han mycket aktiv inom den europeiska extremhögern.

Brinkmann har haft sin bas i Tyskland där han var involverad i det högerextrema partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands, skriver tidningen.

Politisk finansiär

Brinkmann har själv uppgivit att han försökte få partiet att bli mer moderat, men när inte det lyckades så blev han i stället aktiv i den antimuslimska så kallade Pro-rörelsen.

Trots att Brinkmann lämnat politiken utesluter han inte att han kommer att agera som finansiär i politiska sammanhang i framtiden, enligt intervju i Expo.

NSD har tidigare rapporterat  om Havilah Mining, dess omstridde direktör och verksamheten man har i trakterna kring Luleå och Boden.

Wiking Mineral äger 21,7 procent av Havilah Mining. Dess verksamhet är att hitta nya brytvärda malmfyndigheter i Sverige men inriktning på guld och basmetaller.

– Vi har ett antal projekt runtom i landet, säger Dick Levin.

Expressen.se har sökt Sven Otto Littorin för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.