NEKAR TILL BROTT. I Dagens Nyheter talar Sven Otto Littorin ut om sexköpsanklagelserna. "Jag avvisar bestämt uppgifterna som Aftonbladet har publicerat", säger han. Foto: Cornelia Nordström
NEKAR TILL BROTT. I Dagens Nyheter talar Sven Otto Littorin ut om sexköpsanklagelserna. "Jag avvisar bestämt uppgifterna som Aftonbladet har publicerat", säger han. Foto: Cornelia Nordström

Littorin talar ut

Publicerad
Uppdaterad
Nu talar Littorin ut om sexköpsanklagelserna. I en stor intervju med Dagens Nyheter blånekar den före detta ministern till att han skulle ha betalat för sex.
- Ord står mot ord. Jag vet inte om hon misstagit sig eller hittat på hela historien, säger Sven Otto Littorin till DN.
Efter att Sven Otto Littorin för en vecka sedan meddelade på en presskonferens i Visby att han avgår som arbetsmarknadsminister har han inte uttalat sig i medierna.
Inte heller när tidningen Aftonbladet tre dagar senare publicerade uppgifter om att Littorin ska ha köpt sex trädde han fram. Då valde han att hälsa, via Fredrik Reinfeldt och sin advokat, att han nekar till anklagelserna.

Intervjuades via mejl

Men nu bryter han tystnaden i en stor intervju med Dagens Nyheters reporter Cecilia Jacobsson. Littorin tog själv kontakt med Cecilia Jacobsson, som är arbetsmarknadsreporter på tidningen och en av Dagens Nyheters mer profilerade journalister.
Intervjun är genomförd via mejl, något som Littorin krävde för att själv kunna formulera sina svar i lugn och ro.

Förnekar bestämt

Han förnekar bestämt att han skulle ha köpt sex.
- Nej. Aldrig. Låt mig säga det igen. Jag avvisar bestämt uppgifterna som Aftonbladet har publicerat och därmed också brottsanklagelserna, säger han.
På presskonferensen i Visby berättade Sven Otto Littorin att han inte är någon "snövit" och att han gjort saker som han ångrar. Men det var inte sexköp han syftade på, förklarar han för Cecilia Jacobsson.
- Jag, precis som många andra, har gjort och gör saker man i efterhand kan ångra. Jag kan prata om sådant med människor som står mig nära, men människor i allmänhet behöver faktiskt inte veta det. Jag är inte längre en offentlig person och jag skulle vara oerhört tacksam om jag och mitt liv nu kunde lämnas i fred. Men jag vill återigen klargöra att jag inte gjort något brottsligt, säger den före detta ministern.

Mycket kritik

Han har fått mycket kritik för att han motiverade sin avgång med att medierna jagat hans barn i samband med en vårdnadstvist - utan att nämna att Aftonbladet just konfronterat honom med sexköpsanklagelser. Han står fast vid det han sade på presskonferensen, men förklarar nu varför han undvek att prata om anklagelserna.
- Jag vet att det är svårt att förstå, men faktum är att hade jag nämnt att en kvällstidning hade allvarliga anklagelser mot mig hade alla velat veta vilka de anklagelserna var. Genom att inte nämna dem hoppades jag att Aftonbladet inte skulle publicera, svarar Littorin till Cecilia Jacobsson.

"Det är en avledare"

DN:s förstasida på onsdagen. Statsvetarprofessorn Peter Esaiasson hoppas att Dagens Nyheters intervju nu ska få slut på den så kallade Littorinaffären.
- Jag hoppas att valrörelsen slutar handla om det här. Det här är inte den stora frågan när det gäller vilka som ska styra landet. Den här frågan är en avledare, säger han.
- Man vill ju veta sanningen. Men ovissheten består. Och det här kommer ju aldrig bli prövat.
Han tror det var nödvändigt för Littorin att tala ut.
- Ja, det var det. Han var ju tvungen att säga något. Man kan inte göra mer än han har gjort nu, säger Peter Esaiasson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag