Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Littorin sågar Reinfeldt: ”Släpptes som en kall fisk”

Foto: LISA MATTISSON
Moderaternas dåvarande partiledare Fredrik Reinfeldt och Sven Otto Littorin.Foto: OLLE SPORRONG

I nya boken ”Möten” skriver den tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin om anklagelserna som ledde till att han lämnade regeringen 2010:

”Jag släpptes som en kall fisk en eftermiddag i juli.”

I kväll gästar han säsongspremiären av Expressens direktsända politikmagasin ”Bara Politik” – och sågar samtidigt förra statsministern Fredrik Reinfeldt. 

– Han har lite svårt för den typen av relationer. Hans intresse för människor är nog på ett mer teoretiskt plan än praktiskt, säger Littorin i programmet.

Tidigt på morgonen den 7 juli 2010 – mitt under Almedalsveckan – kallade Sven Otto Littorin till presskonferens och meddelade sin omedelbara avgång.  

Dagen innan hade tidningen Aftonbladet konfronterat honom med frågor om ett påstått sexköp.

”Jag var verkligen slut som artist och åtta år med telefonen påslagen 24 timmar om dygnet hade gjort sitt”, skriver Littorin i sin nya bok ”Möten”, och fortsätter: 

”Jag skulle förstås ha gjort helt annorlunda, tagit en tydligare fight, kämpat, stämt Aftonbladet och allt det där som begåvade förståsigpåare menade hade varit tecken på oskuld. Det är klart jag skulle det. Men det fanns inte ett gram energi kvar i min kropp, inte en millimeter kvar av ork att kämpa.”

Littorin hyllar Maud Olofsson

Littorin, som i kväll frågas ut i direktsändningen av ”Bara Politik”, återkommer flera gånger till hur partikamrater och vänner försvann efter avgången. Men Centerledaren Maud Olofsson hör till dem som hyllas i boken: 

”Hon ringde säkert varannan vecka under något år bara för att höra att allt var bra, prata bort en stund och resonera om läget i politiken. När det blev rätt tyst i övrigt blev hon en slags livlina, ett välkommet bevis på att man inte var total persona non grata.”

 

En annan som hörde av sig efter avgången var Norges nuvarande statsminister Erna Solberg.

”Sådant glömmer man inte. Och det är förstås otroligt roligt att Erna Solberg lett sitt parti från 14 procent 2005 till 27 procent 2013. Hon förtjänade verkligen att bli statsminister och gör det ett otroligt bra”, skriver Littorin.

– Hon hörde av sig, men inte ens min gamla chef. Men han har lite svårt för den typen av relationer. Jag var inte förvånad, även om jag jobbat i åtta år är det inte som att jag inte känner honom. Hans intresse för människor är nog på ett mer teoretiskt plan än praktiskt, säger Sve Otto Littorin.

Blev god vän med Håkan Juholt

Ex-ministern berättar också att han blivit god vän med Socialdemokraternas förra partiledare Håkan Juholt:

”Jag skrev ett brev till honom när det stormade som värst för att försöka uttrycka lite omtanke och ge några tips. Framför allt handlade det nog om att det finns ett liv efter eländet.”

Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt kallas för ”maktstrateg” av sin tidigare minister.

”Fredrik Reinfeldts sommartal, bara veckor före valet, där han pratade om att ”öppna era hjärtan” kom att bli symbolen för oförmågan att se vad som hände. Det ligger säkert mycket i det”, konstaterar Sven Otto Littorin i dag. 

I kvällens ”Bara Politik” medverkar också MP-riksdagsledamoten Carl Schlyter och V-riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh. 

 

Kvällens program – minut för minut

19.00: Programmet startar. 

Direktsändning från studio 3 på Expressens redaktion på Kungsholmen i Stockholm.

19.02: Utfrågning

Den tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin frågas ut om sin nya bok ”Möten”, om åren som gått sedan han avgick 2010 – och om den kommande valrörelsen. 

19.14: Davosreportage

Expressens Niklas Svensson intervjuar finansminister Magdalena Andersson, tidigare utrikesministern Carl Bildt, kulturminister Alice Bah Kuhnke och LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson i den schweiziska bergsbyn Davos. 

19.17: Diskussion

Miljöpartiets riksdagsledamot Carl Schlyter och Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh har båda struntat i partipiskan och kritiserat det egna partiet. Men till vilket pris?

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.