Sven Otto Littorin avgick i juli 2010 efter anklagelser om att han skulle ha köpt sex. När nya uppgifter som sexchatter dök upp valde han att resa till Kalifornien för att skriva in sig på gruppterapi. Nu har han blivit kyrkligt aktiv och går runt på stan i London med västen "street pastor".
Sven Otto Littorin avgick i juli 2010 efter anklagelser om att han skulle ha köpt sex. När nya uppgifter som sexchatter dök upp valde han att resa till Kalifornien för att skriva in sig på gruppterapi. Nu har han blivit kyrkligt aktiv och går runt på stan i London med västen "street pastor".

Littorin: "Grabben är back in business"

Publicerad

Sven Otto Littorin berättar nu för första gången om sina misstag, döds­ångest, hjärtbesvär och ett sexköp som fick honom att avgå trots att det aldrig hänt.

Nu är han sugen på comeback.

- Om någon nu undrar så vill jag säga att grabben är tillbaka på banan och back in business. Fast mycket lyckligare än förr, säger Littorin till DI Weekend.

Livet i regeringen som arbetsmarknadsminister var mörkt för den till synes glade Sven Otto Littorin. I Dagens industris helgmagasin Di Weekend berättar han att han tyckte att livet var ett elände när han åkte över till sin sista Almedalsvecka som minister.

Några månader tidigare hade han varit nära att ringa statsminister Fredrik Reinfeldt och meddela sin avgång från regeringen. Han ångrade sig då och stannade kvar i regeringen.

- Men det var inget bra beslut. Jag önskar att jag hade ringt, säger Sven Otto ­Littorin till DI Weekend.

Han hade då drabbats av hjärtbesvär efter en resa till Trollhättan under Saabkrisen.

- På planet kände jag ett tryck över hjärtat och hur det smärtade ut i armen. Så när vi kom fram åkte jag till S:t Görans sjukhus och blev inlagd över natten, och det var en väckarklocka på riktigt. Jag hade rejäl dödsångest, säger han.

När han kom fram till Visby och Almedalsveckan 2010 konfronterades han med Aftonbladets uppgifter om att han skulle ha köpt sex. Han valde att fly från frågorna och avgick morgonen efter.

- Livet är ingen handbok i PR. Jag klarade inte mer, jag orkade bara inte, säger Sven Otto Littorin i dag till Di Weekend.

"Nej, nej och åter nej"

Di Weekends London­korrespondent Martin Rex ställer i intervjun frågan som Littorin hittills har flytt i från: Har du någonsin köpt sex?

- Nej, nej och åter nej. Det finns ingen sanning i dessa påståenden, svarar han och uppger samtidigt att han lagt ned tanken på att stämma Aftonbladet för förtal eftersom han inte vill gå igenom allt igen och inte har råd.

Littorins liv kraschade igen efter att Aftonbladet året efter hans avgång publicerat en artikel om att han varit en säkerhetsrisk när han ska ha sexchattat. Då åkte han till Kalifornien, officiellt för att studera på Stanford, men han avslöjar nu också för Di Weekend att den egentliga orsaken var att han skrev in sig på gruppterapi för traumatiserade amerikanska soldater.

- Hälften var amerikanska militärer och den andra hälften var folk med alla möjliga bakgrunder i livet som alla hade det gemensamt att de hade gått igenom något jobbigt, säger Littorin.

Han har nu startat en rådgivningsfirma i London men berättar också att han har blivit kyrklig och går runt på stan klädd i väst med texten "street pastor".

- Det känns meningsfullt. Man gör någonting som inte är ett excelark och budgetproppar, utan det är på riktigt. Och gänget som jag går med har ingen susning. För dem är jag svensken Sven, och det är jätteskönt, säger han till Di Weekend.

Brutit med Reinfeldt

Men intervjun är också en tydlig jobbansökan riktad till svenska företag.

- Men det har inte varit någon störtflod av jobberbjudanden. Jag kan visser­ligen tänka mig att fortsätta med företaget ett tag till, så det är ingen panik. Men så småningom vore det kul att ta tag i några rejäla uppgifter, säger han till Di Weekend.

- Jag mår bättre nu än vad jag har gjort på många år - väldigt många år.

Under de senaste två åren har hans umgänge också förändrats. Han har kommit överens med ex-hustrun och avslutat den infekterade vårdnadstvisten. Evin Khaffaf, som slöt upp vid hans sida i krisen och var dåvarande M-partisekreteraren Per Schlingmanns pressekreterare, kallar han nu för "före detta flickvän" i Di-intervjun.

Han har också brutit med Fredrik Reinfeldt och ungdomskamraten Anders Borg.

- Men det är lika mycket mitt eget fel, för det är inte så att jag har ringt tusen gånger heller, säger han till Di Weekend.

Kritisk mot regeringen

Fredrik Reinfeldt får kritik från sin före detta arbetsmarknadsminister för att regeringen uppfattas som "idélös".

- Det har varit kris så pass länge nu att de flesta accepterar att den här regeringen faktiskt är rätt bra på att hantera krisen - men sedan då? Det är nog många där ute som är nyfikna på vad som ska hända nu.

Han har kvar tre vänner från politikertiden - ex-partiledaren Maud Olofsson, socialdemokraten Sven-Erik Österberg och ex-statssekreteraren Ulrica Schenström.

- Vi har haft mycket kontakt under hela den här perioden, och jag tycker väldigt mycket om dem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag