Littorin bad sina partikamrater att ge facken och arbetsgivarna ro att lösa sina egna problem. Foto: Scanpix
Littorin bad sina partikamrater att ge facken och arbetsgivarna ro att lösa sina egna problem. Foto: Scanpix

Littorin: Ge facken arbetsro

Publicerad
Uppdaterad
De nya moderaterna inledde debatten på m-stämman i morse med ett glödande försvar för den svenska modellen.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin uppmanade sina partikamrater att låta fackförbund och arbetsgivare lösa problemen på arbetsmarknaden.
- Ge Svenskt Näringsliv, LO och PTK arbetsro att lösa sina egna problem, vädjade han.
Han påpekade också att undantagen i lagen om anställningsskydd utnyttjas av få småföretag.
– Huvudproblemet på svensk arbetsmarknad är inte att det har varit för svårt att sparka utan att det är för svårt och dyrt att anställa och att det har varit för olönsamt att arbeta, sa han.

Medgav problem

Finansminister Anders Borg (m) medgav att det har förekommit problem på arbetsmarknaden.
– Det som hände i Vaxholm var illa, det som hände i Göteborg var förskräckligt, sa han.
Ändå vill regeringen hålla sig borta från diskussionen mellan fack och arbetsgivare.
– Vi är inte ett revolutionärt parti. Vi tror inte att vi ska trampa runt som elefanter i en porslinsfabrik och förstöra förutsättningarna för den viktigaste avtalsrörelsen på decennier, sa Anders Borg.

"Sviker småföretagare"

Bengt-Anders Johansson från Jönköpings länsförbund anklagade partistyrelsen för undfallenhet.
Han tycker att det nya moderaterna sviker småföretagare som hamnar i konflikt med facket.
–När blev det viktigare att slåss för regelverk än rättvisa? undrade han.
Det är omtalade fackliga blockaden mot salladsbaren ”Wild’n Fresh” i Göteborg – en blockad som slutade med att ägaren sålde – som väcker känslor i moderaterna. Ingen av de anställda på salladsbaren var fackligt anställda.
–Jag är oerhört besviken på partiets sätt att hantera den här frågan om salladsbaren. Detta är inte första gången som det sker ett övergrepp, sa Berit Assarsson på m-stämman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag