Republikanske kandidaten Rick Saccone slåss om kongressplatsen mot ... Foto: KEITH SRAKOCIC / AP TT NYHETSBYRÅNRepublikanske kandidaten Rick Saccone slåss om kongressplatsen mot ... Foto: KEITH SRAKOCIC / AP TT NYHETSBYRÅN
Republikanske kandidaten Rick Saccone slåss om kongressplatsen mot ... Foto: KEITH SRAKOCIC / AP TT NYHETSBYRÅN
Conor Lamb, demokraternas kandidat i valet i Pennsylvania. Foto: GENE J. PUSKAR / AP TT NYHETSBYRÅNConor Lamb, demokraternas kandidat i valet i Pennsylvania. Foto: GENE J. PUSKAR / AP TT NYHETSBYRÅN
Conor Lamb, demokraternas kandidat i valet i Pennsylvania. Foto: GENE J. PUSKAR / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TING SHEN / XINHUA/AVALON.RED B950Foto: TING SHEN / XINHUA/AVALON.RED B950
 Foto: TING SHEN / XINHUA/AVALON.RED B950

Rysare i extravalet i Pennsylvania

Publicerad

Extravalet i Pennsylvania är en nagelbitare. 

Vid dagens slut och med nästan alla röster räknade hade ännu ingen segrare korats – men det hindrade inte demokraten Conor Lamb från att utropa sig till vinnare i valet.

– Det tog lite längre tid än vi väntat oss, men vi gjorde det, sa han sent på tisdagskvällen, lokal tid.  

Resultatet ses som en stor förlust för president Donald Trump, oavsett hur det blir i slutändan.

 

Extravalet i Pennsylvania, mellan republikanen Rick Saccone och demokraten Conor Lamb, är en riktig rysare. 

Med något tusental poströster kvar att räkna leder Lamb med 641 röster över sin republikanska motståndare och ingen segrare har utsetts. Demokraterna har dock redan utropat seger för Lamb, övertygade om att de ännu oräknade rösterna inte kan ändra på resultatet. Även Lamb har utropat sin seger.

– Det tog lite längre tid än vi väntat oss, men vi gjorde det. Ni gjorde det! I kväll firar vi, sa han till sina supportrar.

Rick Saccone ger däremot inte upp.

– Vi kämpar vidare. det här är inte över, säger han.

LÄS MER: Donald Trump sparkar utrikesminister Rex Tillerson

Donald Trump vann distriktet i Pennsylvania med nästan 20 procent över Hillary Clinton

Oavsett hur dramat slutar är resultatet ett bakslag och ett underkännande av Donald Trump. 

Donald Trump vann samma distrikt, i Pittsburghs södra förorter, med nära 20 procentenheter över Hillary Clinton. Att valet hålls för att fylla platsen efter en annan skandalomsusad republikan kan förstås också ha påverkat resultatet. Tim Murphy tvingades lämna sin plats förra året. Detta efter att han, som abortmotståndare, uppmanat sin älskarinna att begå en abort efter att hon blivit gravid med honom.

LÄS MER: Ilskan mot republikanernas besked: De väljer Trump före landet

Donald Trump besökte Pennsylvania

Men Trump och Republikanerna har satsat stort på att Saccone ska ta över platsen i representanthuset. Partiet har pumpat in omkring 80 miljoner kronor i kampanjen och Donald Trump besökte själv distriktet i helgen i ett sista försök att styra upp stödet. Hans uppmaning var tydlig: ”Gör mig en tjänst. Gå och rösta på tisdag och rösta på Rick Saccone”, sade han.

Det verkar ha hjälpt föga.

Att så många väljare ändå bytt sida är en skarp varning inför det viktiga mellanårsvalet i november. Om Demokraterna lyckas ta över tillräckligt med platser i representanthuset och senaten kommer Donald Trump få det ännu tuffare att genomdriva sin politik i Washington. 

LÄS MER: Porrstjärnan: Bråk med Trump är bra för affärerna 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag