Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Litauens premiärminister erkänner sig besegrad

Saulius Skvernelis talar med pressen efter att ha röstat i parlamentsvalet. Foto: VALDA KALNINA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Litauens premiärminister Saulius Skvernelis har erkänt sig besegrad i dagens presidentval och meddelar enligt Reuters att han lämnar sin post. 

Parallellt med presidentvalet som enligt TT bara hade 56,5 procents valdeltagande hålls även två folkomröstningar i landet. 

Vallokalerna i Litauen har stängt och nuvarande premiärministern Saulius Skvernelis, som företräder bonde- och miljöpartiet LVZS, har enligt Reuters sagt att han inte kommer att gå vidare till nästa omgång. 

Favorittippade Ingrida Simonyte som tidigare har varit finansminister och ekonomen Gitanas Nauseda sa på söndagen att de förväntade sig att gå vidare till andra omgången av presidentvalet, skriver nyhetsbyrån. 

En avslutande valomgång kommer att hållas den 26 maj mellan de två toppkandidaterna. 

Den sittande presidenten Dalia Grybauskaite har styrt landet sedan 2009 och har kallats ”Baltikums järnlady”. Hon är känd för att vara en hård Rysslandskritiker och blev 2014 den första litauiska presidenten som valdes om för en andra mandatperiod. 

Två folkomröstningar – parallellt med valet

I samband med parlamentsvalet hålls även två folkomröstningar i landet. Den ena handlar om att tillåta dubbelt medborgarskap. Den andra handlar om att minska antalet parlamentsledamöter från 141 till 121 på grund av den stora utvandringen från landet. 

Framförallt väljer unga litauer att söka sig till Västeuropa på grund av de djupa ekonomiska och sociala klyftorna, skriver TT. 

Sedan 1990 har ungefär 700 000 personer flyttat från Litauen, enligt Sveriges Radio. 

Statsvetaren Viktorija Rusinaite som jobbar på en tankesmedja i Litauen säger till Ekot att folkomröstningarna är något av en paradox: 

- Om förslaget om dubbelt medborgarskap godkänns innebär det fler medborgare och då behöver vi de facto fler parlamentsledamöter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.