Litauens nya drag mot Putin: Stoppar alkoholen

Ryssland kunde inte betala en skuld på 100 miljoner dollar på grund av sanktionerna. Ett nederlag för Putin? ”Påverkar Rysslands image”, säger Rysslandsexperten Hugo von Essen.
EU och Tyskland jobbar för att nå en överenskommelse med Rysslands president Vladimir Putin för att runda Litauens transportstopp av ryska varor.
Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES
Litauen vägrar böja sig för EU och Tyskland och planerar i stället att utöka transportrestriktionerna till alkohol.
Foto: DOMINIKA ZARZYCKA/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / DOMINIKA ZARZYCKA/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTO

EU och Tyskland jobbar för att nå en kompromiss med Vladimir Putin så att Ryssland ska kunna transportera sanktionsomfattade varor genom Litauen till Kalingrad, enligt nyhetsbyrån Reuters källor. 

Men Litauen har stått emot påtryckningarna i två veckor – och planerar nu även att stoppa de ryska alkoholleveranserna till exklaven, rapporterar Visegrad 24. 

– Ju mer vi diskuterar det här, ju bekvämare är det för Ryssland, säger Litauens premiärminister Ingrida Simonyte. 

EU och dess största medlemsland Tyskland ska ha utövat påtryckningar mot Litauen under två veckors tid för att de ska häva blockaden – men den lilla baltstaten har vägrat vika sig, rapporterar den östeuropeiska nyhetsförmedlaren Visegrad 24. 

– Ju mer vi diskuterar det här, ju bekvämare är det för Ryssland, eftersom de inte behöver en stor förevändning för att organisera något, säger Ingrida Simonyte, rapporterar Videgrad 24. 

https://twitter.com/visegrad24/status/1542585554675662854

Samtidigt har Rysslands ton trappats upp och Litauen har hotats med ”allvarliga konsekvenser” av Kreml. 

Fruktan: En militär konfrontation mellan Nato och Ryssland

EU:s, framför allt Tysklands, farhåga är att Ryssland kan bestämma sig för att genom militärmakt plöja en landkorridor genom Natolandet Litauen där även tyska soldater finns stationerade – och därmed dra in militäralliansen i direkta konfrontationer med Ryssland, rapporterar Reuters och tyska tidningen Der Spiegel. 

Kaliningrad, där Ryssland har sin Östersjöflotta, beskrivs som ”heligt” för Putinregeringen.

Men Litauen anser sig enbart driva igenom de handelsrestriktioner mot ryska varor, bland annat stål och byggmaterial, som EU har fattat beslut om. 

– Sanktioner måste genomföras och de beslut som fattas får inte underminera trovärdigheten och effektiviteten i EU:s sanktionspolicy, sa en ukrainsk talesperson till Reuters under onsdagen. 

Litauens nya drag: Strypa alkoholleveranserna

Och nu planerar de att dessutom – i enlighet med EU:s sanktioner – att utöka det ryska transportstoppet till alkohol den 10 juli. 

Berlin har uppgivit att de vill se en lösning före den 10 juli, rapporterar Visegrad 24. 

Den 10 augusti har Litauen för avsikt att sätta stopp för de ryska leveranserna av kol genom landet, och från och med 5 december olja, i enlighet med de av EU beslutade restriktionerna. 

Under gårdagen rapporterade Reuters om hur EU, med Tyskland som den pådrivande kraften, försöker nå en kompromiss med Ryssland kring Litauens beslut att stoppa de ryska transporterna till Kaliningrad genom landets territorium. 


Se något mer:

”Om rättsväsendet banat väg för terrorismen bör de förklara hur”

Erdogan kräver att Sverige utvisar 73 personer som Turkiet betecknar som terrorister. Men frågan är om det går att genomföra i enlighet med svensk lagstiftning. "Vår lagstiftning är ganska hård när det gäller terrorister."

Statsministerns besked efter Erdogans kravlista

Expressens Niklas Svensson mötte Magdalena Andersson (S) efter Nato-toppmötet i Madrid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.