Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Listhaug får inte förtroende – regeringskris på väg i Norge

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Norges justitieminister Sylvi Listhaug
Foto: BERIT ROALD / AFP NTB SCANPIX
Norges statsminister Erna Solberg
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
KrF-ledare Knut Arild Hareide.
Foto: PEDERSEN, TERJE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Erna Solberg har vägrat att sparka justitieministern Sylvi Listhaug.

Men nu meddelar vågmästarpartiet KrF att de inte har förtroende för justitieministern – vilket kan leda till att norska regeringen avgår på tisdag, rapporterar Dagbladet.

När norska justitieministern Sylvi Listhaug, Fremskrittspartiet, skrev på Facebook att oppositionspartiet Arbeiderpartiet bryr sig mer om terroristers rättigheter än nationens säkerhet fick hon omedelbar kritik för sitt inlägg.

Överlevande från terrorn på Utøya, som tillhörde just Arbeiderpartiet, har tagit illa vid sig och Listhaug har anklagats för att underblåsa en hatfull debatt.

Frågan har växt till en politisk kris i Norge och i förra veckan krävde Arbeiderpartiet en misstroendeomröstning om den kontroversiella justitieministern.

Samtidigt har statsminister Erna Solberg vägrat att sparka Listhaug och enligt källor till Dagbladet har hon ställt som ultimatum att hela regeringen avgår om Listhaug röstas bort.

Uppmanar Solberg att agera

På måndagseftermiddagen var krisen ett faktum.

Då stod klart att en majoritet av ledamöterna i stortinget inte har tilltro till justitieministern – efter att även KrF meddelat att de inte längre har förtroende för Sylvi Listhaug.

– KrF:s landsstyre har inte förtroende för den sittande justitieminister, säger KrF-ledare Knut Arild Hareide till Dagbladet.

Beskedet kom efter att partiledningen suttit i ett fem timmar långt extramöte.

Samtidigt vill inte Knut Arild Hareide säga hur partiet kommer rösta i den misstroendeomröstning som ska hållas under tisdagen. Han uppmanar i stället Erna Solberg att agera i frågan för att på så vis undvika misstroendeomröstningen, skriver Aftenposten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.