Lista: Världens värsta fängelser

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Filmhistorien är fylld av skildringar av fruktansvärda fängelser.
Men inte ens i filmens värld lyckas man fånga den gruvliga verkligheten.
Expressen har listat tio av de mest ohyggliga och ångestskapande fängelserna i världen. Men vi har lämnat celldörren öppen – ingen människa borde få försmäkta bakom dessa dörrar oavsett vad man gjort sig skyldig till eller inte gjort sig skyldig till.
Många av anstalterna hyser politiska aktivister och oliktänkande vars enda brott är att de utnyttjat sin demokratiska rätt att vädra sina åsikter.

1. Fångar har ätit upp varandra

Gitaramas Centralfängelse.

Gitarama Centralfängelse, Rwanda

För drygt 20 år sedan upplevde den centralafrikanska republiken ett av de värsta folkmorden i modern tid. Men skräcken lämnade aldrig Gitaramas Centralfängelse. Som så många andra fängelser i världen är detta fullt över alla breddar.

Det är byggt för 500 fångar men rymmer fem gånger så många.
Svält och undernäring råder till den grad att fångar har ätit upp varandra för att överleva. Fängelset lever upp till Darwins princip om det naturliga urvalet i sin mest groteska form.2. Fångar försökskaniner i experiment

Camp 22 i hemlighetsfulla Nordkorea.

Camp 22, Nordkorea.

Demokratiska folkrepubliken Korea är litet av en gåta. Landet är mer eller mindre isolerat från omvärlden och personkulten kring ledaren Kim Jong-Un är gränslös. I det här landet tillåts inga åsikter som strider mot den högsta ledarens. I så fall är risken stor att man hamnar på Camp 22 med plats för 50 000 fångar. Uppgifter säger att familjer suttit inspärrade i upp till tre generationer för att helt utplåna släkterna. Fångar ska dessutom användas som försökskaniner i vetenskapliga tester för bland annat biologisk krigföring som mjältbrand.


3. Avrättade 47 fångar på en dag

Al-Ha'ir-fängelset.

Al-Ha'ir-fängelset, Saudiarabien.

Konungariket Saudiarabien är knappast känt för sin vidsynta kriminalpolitik eller respekt för mänskliga rättigheter. För en kort tid sedan avrättades 47 fångar. På en dag! Runt hälften av dem halshöggs. Det krävs inte heller mycket för att man ska dömas till spöstraff. En blogg eller en tweet som anses misshaglig kan räcka. Regelbunden tortyr hör till vardagen i detta barbariska land.


4. Tortyr hör till vardagen

Tadmor-fängelset i Syrien.

Tadmor-fängelset, Syrien

Att Syrien är ett land i upplösning och där människovärdet inte är mycket värt kan knappast ha undgått någon. Landets oförsonliga diktator Bashar al-Assad har inte heller gjort förhållandena bättre för landets medborgare som sitter inspärrade. Det här ökenfängelset förbättrar inte landets anseende. Det stängdes 2001 men öppnade återigen tio år senare. Här sitter både brottslingar och politiska fångar. Tortyr hör till vardagen. Böcker, tidningar och tv är förbjudna.


5. 2400 inatgna – men byggt för 400

Contonou Civil-fängelset i Benin.

Contonou Civil-fängelset, Benin

Få av oss skulle kunna peka ut det lilla västafrikanska landet på kartan. Det hindrar dock inte Benin att hamna på listan över de värsta fängelserna i världen. Fängelset Cotonou rymmer 2400 intagna: män, kvinnor och barn. Men anstalten är byggd för endast 400 fångar. Det innebär att många tvingas sova i skift och att en del till och med kvävts till döds när de försökt sova. Saken blir inte bättre av att 90 procent av de inspärrade inte ens fått sin sak prövad utan väntar på rättegång. Dödligheten är stor till följd av de fruktansvärda förhållandena.


6. "Porten till helvetets femte krets"

La Sabanetafängelset i Venezuela.

La Sabaneta-fängelset, Venezuela

Venezuela är ett land i kaos: ekonomiskt, politiskt och inte minst vad gäller kriminaliteten. Landet har en av världens högsta mordsiffror i förhållande till sin befolkning. Ledare ur oppositionen får plikta med fängelsestraff för sin frispråkighet. Den numera avlidne presidenten Hugo Chávez beskrev fängelset La Sabaneta ungefär som "porten till helvetets femte krets". Anstalten är överfylld och resurserna minimala. Gängen styr verksamheten. Våldtäkter och upplopp hör till vardagen. 2012 mördades 591 fångar. Vid en razzia året därpå kunde vakterna beslagta 22 000 patroner, pistoler och gevär. Dessutom fann man en underjordisk tunnel för lagring av marijuana och kokain.


7. Ett hundratal fångar är tonåringar

Diyarbakifängelset.

Diyarbaki-fängelset, Turkiet

Turkiet strävar efter att bli en del av EU. Men en av de saker som hittills stoppat landets inträde i unionen är bristen på mänskliga rättigheter. Landets fängelser har ofta, på goda grunder, kritiserats av människorättsorganisationer. Just det här fängelset öppnades 1980 och är modernt vad beträffar byggnationen. Värre är det med kriminalvården som snarast hör hemma i medeltiden. Om detta kan både förhärdade brottslingar och politiskt oliktänkande (läs kurder) vittna om.

Enligt uppgift är tortyr ingen ovanlighet. Några ska dessutom ha satt eld på sig själva för att slippa brutaliteten. Ett hundratal av fångarna är tonåringar.8. Fjättrade i fot- eller handbojor

Bang Kwangfängelset.
Foto: Magnus Bergström

Bang Kwang-fängelset, Thailand

Många turister förknippar Thailand med de snälla oftast leende invånarna. Men det finns en betydligt hårdare och oförsonligare sida hos thailändarna också. Framför allt märks det i landets fängelser. Bang Kwang-fängelset en bit utanför Bangkoks centrum är ett sådant fängelse. Här sitter även en rad utlänningar som gjort sig skyldiga till mord och grova narkotikabrott och dömts till minst 25 års fängelse. De tre första månaderna är fångarna fjättrade i fot- eller handbojor. Maten består av en skål ris och grönsaker. Många lider av undernäring och en rad bristsjukdomar. Att man oftast lever många tillsammans i samma cell gör inte saken bättre. De utländska fångarna tar gärna emot besök.


9. Obarmhärtigt klimat

Teaköns fängelse.

Petaköns fängelse, Ryssland

Petaköns fängelse hyser Rysslands farligaste fångar. Anstalten ligger långt uppe i nordvästra Ryssland mellan Kolahalvön och Kaninhalvön strax söder Barnets hav. Det behöver knappast påpekas att det är ett högsäkerhetsfängelse. Om inte det avskräcker så borde det obarmhärtiga klimatet göra det. Under vintern faller temperaturen ofta ner till minus 40 grader. De intagna tillbringar 20 timmar av dygnet i total isolering. De får bara ta emot två besök per år förutsatt att besökarna har möjlighet att ta sig till den gudsförgätna platsen. Fångarna hinner i regel förlora förståndet innan de släpps fria.


10. Maximum security prison

ADX Florence Supermax-fängelset.
Foto: Tracy Harmon

ADX Florence Supermax-fängelset, Colorado i USA

Det här fängelset beskrivs som ett mönsterfängelse av vissa men en tortyrkammare av andra. Anstalten är ett så kallat maximum security prison. Det innebär att det är totalt omöjligt att rymma från fängelset. De intagna hålls separerade från sina vakter och de är förhindrade att röra sig i större utsträckning. Den psykologiska tortyren ska vara omfattande och många drivs till självmord. Det finns kriminologer och psykiatrer som menar att varje fängelse bör innehålla en möjlighet till rymning, inte för att det verkligen ska hända utan att det är viktigt för den mentala hälsan hos de intagna. Bara tanken på att man skulle kunna rymma en vacker dag kan vara det som bevarar förståndet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.