Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LISTA: Världens största diamanter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nyligen fann bröderna Lundins diamantbolag den näststörsta diamant som någonsin hittats.
Foto: Lucian Coman
Kopior på museum som föreställer de större delarna från Afrikas stjärna – som är den överlägset största diamant som hittats.
Skådespelerskan Sophie Marceau poserar med diamanten Millenium star.
Foto: Ian Waldie
Golden jubilee-diamanten ägs av Thailands kungafamilj och har välsignats av påven.
Sierra Leones stjärna på 969 carat som rådiamant.

Diamanter finns i många storlekar men de riktigt stora är mycket sällsynta.

Nyligen fann bröderna Lundins diamantbolag den näststörsta som någonsin hittats.

Stor som en persika med lila grundton väger den hela 1 111 carat och har skapat rubriker världen över.

Expressen har tittat närmare på de största diamanterna som hittats.

Jonker-diamanten: 726 carat

Denna enorma ädelsten hittades i Sydafrika 1934 av en bosättare vid namn Johannes Jacobus Jonker som även gett diamanten dess namn.

Det sägs att rådiamanten delades i 13 mindre stenar där den största, Jonker I, väger imponerande 142,9 carat.

Diamanter brukar värderas efter vikt, färg, klarhet och slipning. Jonker I - helt genomskinlig - värderas till 31,5 miljoner kronor. Cirka 222 000 kronor per varat, alltså. En carat är lika med 0,2 gram.


Vargas-diamanten: 726,6 carat

Denna brasilianska diamant som hittades 1938 slår Jonker med en hårsmån. Den är namngiven efter den dåvarande presidenten i Brasilien, Getúlio Dornelles Vargas. Så småningom kom ädelstenen till Amsterdam där den köptes av den världsberömde amerikanske juveleraren Harry Winston. Diamanten slipades ner till hela 29 mindre stenar. Den största på 44,17 carat slipades av Winston själv.


The Golden jubilee-diamanten: 755 carat

Hittades i Sydafrika år 1985 och har till och med välsignats av påve Johannes Paulus den andre efter att den slipats. Specialister arbetade i åratal på rådiamanten och lyckades med konststycket att få till en slutprodukt som väger in på makalösa 545,67 carat vilket gör den till den största slipade diamanten någonsin. Den ägs i dagsläget av Thailands kungliga familj och skulle kunna vara värd över 120 miljoner kronor om den varit färglös. Men eftersom har den gula inslag värderas den "bara" till 34-102 miljoner kronor.


Floden Woyie-diamanten: 770 carat

Döpt efter floden där den hittades. Den här berömda diamanten härstammar från Sierra Leone och kom till världens kännedom 1945. Stenen slipades ner till 30 mindre och helt färglösa perfekta stenar. Men den som värdesätter mänskliga rättigheter bör känna tvekan inför detta underverk. Sierra Leone är känt för sin smutsiga handel med ädelstenar – så kallade blodsdiamanter. Man har ofta sökt diamanter i områden som betraktas som krigszoner. Dessa säljs för att finansiera de militära aktiviteter som förpestat tillvaron för folket i regionen så länge.


Millenium Star: 777 carat

Rådiamanten hittades i Kongo-Kinshasa 1990 och resulterade i en synnerligen välslipad diamant på 203,04 carat. Detta gör Millenium Star till världens näststörsta perfekta och helt genomskinliga slipade diamant. Den ägs för närvarande av De Beers-gruppen, ett företag som kontrollerar diamantindustrin och som grundades av den brittiske finansmannen och politikern Cecil Rhodes. Bara i sig skulle diamanten vara värd över 42 miljoner kronor. Men på grund av berömmelse och renhet samt att den är helt unik i sitt slag värderas den till summor över hisnande 1,3 miljarder kronor.


Incomparable diamond: 890 carat

En liten flicka hittade den här stenen i Kongo 1989. Flickan hade ögonen med sig – för i högen med skräp låg en diamant på 890 carat. Hon gav den till sin farbror som sålde den till diamanthandlare. Precis som många andra av världens diamanter hamnade den till slut i Antwerpen som är berömt för sitt diamantdistrikt. Det tog experter åratal att slipa den till mindre stenar men de lyckades skapa en mycket vacker gul sten på 407,48 carat med en ovanlig triangulär form. Bisarrt nog dök stenen upp på eBay 2002 men ingen köpare nappade på erbjudandet.


Sierra Leones stjärna: 969 carat

Även denna sten – som hittades 1972 - köptes av Harry Winston. Resultatet efter bearbetning resulterade i 17 mindre nästan perfekta diamanter. Några av delarna placerades i en juvel som blev känd som Sierra Leones stjärn-broschen.


Excelsior-diamanten: 995,20 carat

Den hittades i Sydafrika 1893 och slipades till minde delar. Den största av dessa väger bara in på 69,68 carat. Många branschbedömare tror att det hade varit möjligt att få till en mycket större slipad sten av rådiamanten. Intressant nog skulle man ha kunnat ha med en annan diamant på den här listan som ligger på omkring 1000 carat. Men mycket litet är känt om diamanten, det är en sällsynt svart diamant som brukar kallades för "den namnlösa". Ingen verkar veta varifrån den kommer eller hur den hittades. Så hittills är den osåld.


Cullinan-diamanten: 3106,75 carat

Den väger nästan tre gånger mer än Excelsior-diamanten och är sannolikt den mest kända ädelstenen i hela världen. Den hittades 1905 och döptes efter gruvans ägare, Sir Thomas Cullinan, men kallas för Afrikas stjärna. Storbritanniens kung, Edward VII, fick den som gåva. Diamanten slipades i Amsterdam ner till 96 mindre stenar och nio större, varav den största och mest kända är Greater star of Africa (Cullinan I) som väger in på 530,2 carat. De två största delarna sitter i de brittiska kronjuvelerna – i spiran och i kronan.


Utanför listan:

Sergio: 3167 carat

Det finns de som anser att Sergio är den största rådiamant som någonsin hittats. Denna sten slår alla andra när det gäller carat. Men den håller inte ädelstenskvalitet då den är för porös. Dessa "svarta" diamanter är sällsynta och forskarna är fortfarande oense om hur de skapats och varifrån de kommer. Enligt en teori har de inte blivit till på jorden utan i stället förts hit på meteorer genom rymden.


Källor: Therichest, BBC, The Guardian.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.