Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lista: Världens mest (ö)kända fängelser

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det gamla fängelset Alcatraz ligger strax utanför San Francisco.
Foto: Wikimedia commons
Alcatraz stängdes 1963 och är i dag en mycket populär turistattraktion:
Foto: Wikimedia commons

Alcatraz, Djävulsön, Bang Kwang  och Chateau d'If.Här är listan över världens mest kända fängelser – fängelser få lämnade levande.

1. Alcatraz

Alcatraz, fängelset på ön med samma namn, ligger precis utanför San Franciscos. Ön byggdes om till en militäranläggning i mitten av 1800-talet och 1934 blev den ett av världens mest rymningssäkra fängelser. Det som gjorde det näst intill omöjligt att fly därifrån var det kalla vattnet och de mycket starka strömmarna. Det finns dock fångar som försvann från ön – men de har inte återfunnits. Ingen av dessa rymlingar har trätt fram så det troliga är att de inte överlevde flykten. Enligt statistiken försökte 36 fångar fly och 15 dog under sina försök. De flesta som dog sköts ihjäl eller drunknade i det kalla vattnet. Den troligtvis mest kände person som satt fängslad där var ingen mindre än Al Capone. Alcatraz stängdes 1963 och är i dag en mycket populär turistattraktion. Fängelseön har även inspirerat till flera filmer.


2. Robben Island

Liksom Alcatraz är Robben Island en fängelseö. Den ligger i Taffelbukten, cirka sju kilometer utanför det sydafrikanska fastlandet. Ön är framför allt känd för det stora antal politiska fångar som satt fängslade där under apartheidtiden. Den mest kända av dem är Nelson Mandela som satt där i 18 år och tvingades jobba i öns kalkbrott.

När apartheidregimen föll samman 1991 lämnade de sista politiska fångarna ön och numera är Robben Island uppsatt på UNESCO:s världsarvslista och ett populärt besöksmål för turister.

Nelson Mandela satt fängslad på Robben Island i 18 år.

3. Djävulsön

I Franska Guyana hittar vi straffkolonin som senare fick namnet Djävulsön av britterna på grund av de farliga vågorna som slog mot land och de klippor som stack upp ur vattnet. De flesta fånga som spärrades in där var politiska fångar och förhållanden var minst sagt hemska. Majoriteten av fångarna som skickades dit återvände aldrig hem igen . De flesta dog på grund av de tuffa levnadsvillkoren eller i tropiska sjukdomar. Den person som verkligen satt fängelset på kartan var Alfred Dreyfus, en fransk militärofficer som falskeligen anklagades för spioneri och dömdes till livstids fängelse och deportering till Djävulsön. Han blev dock benådad till slut och 1953 stängdes fängelsekolonin ner helt.

Majoriteten av fångarna som skickades till Djävulsön återvände aldrig hem igen .
Foto: Wikimedia commons

4. Långholmen

Långholmens centralfängelse i Stockholm byggdes 1874-1880 och hade som mest 500 celler. Det var på Långholmen som Sveriges sista avrättning ägde rum den 23 november 1910. För första och sista gången i Sverige användes giljotin och den som blev av med huvudet, och därmed livet, var rånmördaren Alfren Ander. 1972 började man avveckla fängelseverksamheten och i dag är det gamla Kronohäktet värdshus, hotell och vandrarhem.

Långholmens centralfängelse i Stockholm byggdes 1874-1880 och hade som mest 500 celler.
Foto: Wikimedia commons

5. Bang Kwang 

I Nonthaburi, norr om Bangkok ligger det ökända fängelset Bang Kwang, även känt som Bangkok Hilton. De intagna som sitter där avtjänar samtliga långa fängelsestraff. Flera av dem är västerlänningar som dömts för narkotikabrott efter att ha försökt smuggla heroin, kokain eller andra droger. Fängelset är egentligen byggt för 2 000 intagna men där sitter närmare 8 000.

Fängelset kallas även för "Big Tiger" eftersom det anses vara en människoätare‚ mängder av fångar har nämligen avrättats där. Fängelset figurerar i flera filmer, bland annat storfilmen "Bangkok Hilton" med Nicole Kidman i huvudrollen.

Det ökända fängelset Bang Kwang, även känt som Bangkok Hilton.

6. Guántanamo

Guantánamobasen heter egentligen Guantanamo Bay Naval Base och är en amerikansk militärbas söder om staden Guantánamo på sydöstra Kuba. Basen har funnits sedan 1903 och används sedan 2002 som ett fängelse för terrormisstänkta samt terrorister som riskerar dödsstraff om de återvänder till sina hemländer.

I april 2011 publicerade Wikileaks hemliga dokument om fängelset i vilka det hävdades att endast några tiotal av de 779 personer som hållits fängslade där formellt anklagats för terrorism.  Godtyckliga frihetsberövanden, tortyr och olagliga överföringar av fångar uppges förekomma.

Guantánamobasen heter egentligen Guantanamo Bay Naval Base.
Foto: Wikimedia commons

7. Tuol Sleng

Tuol Sleng i Phnom Penh, Kambodjas huvudstad, var från början en skola. 1975 byggdes den dock om och blev ett av världens mest fruktade fängelser, ett fängelse som lydde under de Röda Khmererna. Det spelade ingen roll vilken typ av brott fångarna misstänktes av – de torterades regelbundet för att tvinga fram erkännanden som sedan ledde till döden. Sammanlagt 17 000 personer ska ha suttit inspärrade i fängelset men det finns i dag få överlevande som kan berätta om de fruktansvärda förhållanden som rådde där. 1979 lades fängelset ner och är numera ett museum och en stor turistattraktion.

17 000 personer ska ha suttit inspärrade på Tuol Sleng.
Foto: Wikimedia commons

8. Port Arthur

Port Arthur är en före detta fångkoloni på ön Tasmanien utanför Australiens kust. Från 1833 fram till mitten av 1850-talet skeppades Storbritanniens grövsta brottslingar dit. Fängelset var också hemvist för straffångar som efter att ha anlänt till Australien begått nya brott, samt fångar från andra fångkolonier som ansågs speciellt krävande.

Port Arthur är en före detta fångkoloni på ön Tasmanien utanför Australiens kust.
Foto: Wikimedia commons

Fängelset är sedan länge nerlagt men stora delar av fängelsebyggnaden är bevarad och fungerar numera som ett museum. Där finns bland annat ett av de bästa exemplen på ett panoptikon bevarad, en byggnad utformad så att fängelsevakter kunde ha fångarna under konstant uppsyn utan att de visste om det.  Port Arthur var ett av fängelserna där man i ett tidigt skede insåg att kroppslig bestraffning bara förhärdade brottslingar. Som bestraffning använde man sig därför i stället av det så kallade "tysta systemet". Det innebar fångarna fick en huva över huvudet och tvingades vara helt tysta. Syftet var att de under tiden i tystnad skulle reflektera över de brott de begått.


9. Chateau d’If

Fängeslet Chateau d’If blev världsberömt tack vare författaren Alexandre Dumas klassiker Greven av Monte Cristo. Boken skildrar huvudpersonen Dantès tid på fästningen och hans flykt därifrån. Chateau d’If, som ligger utanför Marseilles kust, användes som fängelse mellan 1634 och 1980. Fängeslet var ett av de mest fruktade i Frankrike och de mer framstående fångarna kunde köpa till sig bekvämare celler på fästningens övre plan. Hade du inga pengar fick du nöja dig med de fruktansvärda förhållandena i fängelsets källarhålor.


Chateau d'lf var ett av de mest fruktade i Frankrike
Foto: Medioimages/Photodisc / GETTY IMAGES PHOTODISC

10. Towern

Vid Themsens norra strand i London ligger den medeltida, kungliga borgen Towern. Den är ett av stadens mest kända landmärken och där förvaras även de kungliga kronjuvelerna. Från 1100-talet och fram till 1600-talet användes borgen som ett fängelse för särskilt högt uppsatta fångar såsom Prinsarna i Towern och drottning Elisabet I. Fängelset har en mycket blodig historia på grund av den tortyr fångarna utsattes för och de många avrättningar som skedde där. Towern, som sägs vara en av Storbritanniens mest hemsökta byggnader, upptogs även på Unescos världsarvslista 1988 och är i dag en populär turistattraktion.

Från 1100-talet och fram till 1600-talet användes borgen som ett fängelse för särskilt högt uppsatta fångar såsom Prinsarna i Towern och drottning Elisabet I.
Foto: Wikiemdia commons

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.