Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lista: Världens mest avancerade stridsplan

Lockheed Martin / Boeing F-22 Raptor. Foto: Wikimedia commons

De är alla under av teknisk genialitet och ingenjörskonst.

Men vill man ha ett av världens mest avancerade stridsflygplan så får man vara beredd att betala.

Bara ett enda JAS 39 Gripen går lös på i runda slängar 600 miljoner kronor.

Lägg till tre miljarder till så får du värstingen F-22 Raptor.

Världen är en orolig plats. Människor på jorden har svårt att komma överens. Andra vill oss illa.

Vill vi känna oss någorlunda säkra får vi lov att punga ut miljarder. En av de mest dyrbara investeringarna är ett flygvapen. Och helst ska det bestå av de bästa maskinerna som finns på marknaden.

 

LÄS MER: Andra världskrigets stridsvagnar.

 

Sajten www.military-today.com har rangordnat de mest avancerade stridsflygplanen som finns på marknaden i dag.

 

Jas 39 Gripen. Foto: Robban Andersson

10. SAAB JAS 39 GRIPEN (Sverige)

Vi svenskar är lite kluvna till vårt mest avancerade flygplan. En del är omåttligt stolta och hävdar att det är världens bästa stridsflyg. Andra menar att det är fråga om ett ekonomiskt och industriellt slöseri som saknar motstycke i svensk historia.

Men planet anses ändå vara en teknologisk succé, speciellt lämpat i närstrid tack var sin smidighet och aerodynamiska utformning. Den är också lätt att lyfta och landa på små startsträckor. Driftskostnaderna ska vara rimliga i förhållande till andra plan på marknaden. En rad länder har köpt planet och fler har visat stort intresse.

 

Lockheed Martin F-16. Foto: AP

9. LOCKHEED MARTIN F-16 FIGHTING FALCON (USA)

Över 4500 plan har redan byggts vilket säger en del om planets popularitet. Det anses vara mångsidigt på så sätt att det är kapabelt att attackera både mål i luften såväl som på marken. F-16, som är betydligt lättare och billigare än sin kusin F-15 Eagle, används i dag i 26 länder. Det lilla planet anses vara lätt att manövrera och det har redan använts framgångsrikt i strid.

 

Mikojan-Gurevitj MiG-31.

8. MIKOJAN-GUREVITJ MiG-31 (Ryssland)

Enligt experterna har detta plan fått offra en del av sin manövrerbarhet för att i stället få ut så mycket som möjligt av att snabbt nå stighastighet. Även detta plan prisas för sin mångsidighet. Planet har varit i tjänst sedan 1982. (Det finns även uppgifter om 1981.) På den tiden hade Sovjetunionen ännu inte kollapsat. Topphastigheten är imponerande 3000 km/h. Syrien är ett av länderna som har planet i sitt försvar. Det sker ständiga uppdateringar av planet.

 

McDonnel Douglas F-15 Eagle. Foto: Getty images

7. MCDONNEL DOUGLAS F-15 EAGLE (USA)

Jaktplanet gjorde sin första flygning 1972 och togs i tjänst 1976. Det lär vara ett av de mest framgångsrika under det kalla kriget. Trots att det nu gått 40 år sedan dess debut är det fortfarande i aktiv tjänst, låt vara att planet genomgått en ständig uppgradering. Tillverkaren visste hur man skulle marknadsföra planet: "Shoots down whatever's up. Blows up whatever's down". Det ska vara särskilt bra på att upptäcka och spåra fiendeplan. Israel, Japan och Saudiarabien är några av länderna som köpt planet.

 

Suchoj SU-35. Foto: Wikimedia commons

6. SUCHOJ SU-35 (Ryssland)

Multirollflygpanet Suchoj Su-35 är en vidareutveckling av stridsflygplanet Su-27. Planet har varit i tjänst sedan 1995, alltså då det kalla kriget var över. Men det började utvecklas då Sovjetunionen ännu inte upplösts. I början var det tänkt att planet skulle slå ut de amerikanska stridsflygplanen F-15 och F-16 i ett skarpt läge. Kännare pekar gärna på planets förmåga att bära tung last (läs vapen) och dess räckvidd.

 

Dassault Rafale. Foto: Wikimedia commons

5. DASSAULT RAFALE (Frankrike)

Även Frankrike håller sig med ett egettillverkat stridsflygplan. Både det franska flygvapnet och den franska flottan använder Rafale. Ett av planets specialiteter är att det kan spåra 40 mål och avlossa skott mot fyra mål samtidigt. Under extrema förhållanden ska planet klara en accelerationskraft på +11G. Indien imponerades av planet eftre en uppvisning och beställde 126 plan för 10,4 miljarder dollar. Avtalet förhandlades senare om till att omfatta 36 plan.

 

Eurofighter Typhoon. Foto: EPA/TT

4. EUROFIGHTER TYPHOON (Europeiska unionen)

Det här multirollflygplanet är faktiskt en samproduktion av de europeiska jättarna Tyskland, Italien, Storbritannien och Spanien. Nu är britterna på väg ut ur unionen så det återstår väl att se vad som händer med konsortiet i framtiden. Flygelektroniken i planet anses hålla mycket hög klass. Typhoon har tillverkats i tre olika versioner varav den tvåsitsiga enbart används i undervisningssyfte. Sajten military-today.com menar att Typhoon bara är hälften så effektiv i strid som amerikanska F-22 Raptor men överlägsen konkurrenter som F-15F, ryska Su-27 och det franska Rafale. Det sistnämnda borde svida för fransmännen som hoppade av det europeiska projektet sedan man haft synpunkter på Typhoons driftkrav och design.

 

Boeing F/A-18E/F Super Hornet. Foto: Wikimedia commons

3. BOEING F/A-18E/F SUPER HORNET (USA)

Super Hornet anses vara det mest kapabla multirollflygplanet i den amerikanska flottan. Planet hör hemma bland annat på hangarfartygen och prisas för sin förmåga att attackera mål i både luften och på land. Planet ingår även i Australiens flygvapen. Super Hornet är en mer kraftfull variant av sin föregångare F/A-18C/D. Det kan till exempel bära fler missiler. Flygelektroniken är mer förfinad och det större bränsleutrymmet möjliggör en förbättrad räckvidd.

 

Lockheed Martin F-35. Foto: Wikimedia commons

2. LOCKHEED MARTIN F-35 (USA)

För några år sedan var det många som tittade snett på vår granne i väst när norrmännen valde F-35 i stället för Jas 39 Gripen. Det hade varit en bra affär för Sverige om den gått i lås. Tydligen handlade det om runt 64 miljarder norska kronor. Många svenska Jaspiloter var måttligt imponerade den amerikanska konkurrenten. Det är nog få av dessa som skulle ha placerat jakt- och attackflygplanet på en andraplats i den här listan. Och i fjol fick kritikerna rätt. Det amerikanska försvarsministeriets analysavdelning Defense Department’s Director of Operational Test and Evaluation (DOT&E) gav projektet svidande kritik. Den norska tidningen Ingeniøren hade läst rapporten och skrev följande: ”F-35, USA:s dyraste vapenprogram genom tiderna, lär överskrida budget och bli kraftigt försenat. Dessutom dras flygplanet med allvarliga problem. Rapporten talar om 1 151 mjukvarufel, hög brand- och explosionsrisk och okontrollerade rörelser i höga hastigheter”.

 

Lockheed Martin / Boeing F-22 Raptor. Foto: Wikimedia commons
Lockheed Martin / Boeing F-22 Raptor. Foto: Wikimedia commons

1. LOCKHEED MARTIN / BOEING F-22 RAPTOR

USA har världens högsta försvarsbudget. Därmed är det kanske inte så konstigt att man då producerar världens bästa stridsflygplan. F-22 Raptor ser ut som en futuristisk dröm. En lekman hade gärna placerat det här planet i topp enbart för dess suggestiva design. Men det är planets prestanda som gör att planet hamnat på listans förstaplats. Det lär vara snudd på omöjligt att fånga planet på radarn. F-22 Raptor är det dyraste och mest avancerade som någonsin tillverkats. Mycket av dess flygelektronik är ännu topphemligt. Men den avancerade tekniken har även gjort planet så känsligt – och farligt – att vissa piloter vägrat flyga planet. Det handlar bland annat om den undermåliga syretillförseln till piloten som varit en svår nöt för planets ingenjörer att knäcka. Även det elektroniska övervakningssystemet har bedömts vara för känsligt. Ett annat problem har varit de exempellösa kostnaderna. 3,6 miljarder kronor per plan är i saftigaste laget.