Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lista: Världens giftigaste spindlar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Över 43 000 olika spindelarter har hittats världen över.
De flesta människor tycker nog inte att de är särskilt trevliga eller behagliga – även om det säkert finns några undantag.
Väldigt få spindlar – färre än en tusendel av alla arter – har orsakat dödsfall. Dess gift är skapat för att fungera på mindre djur och insekter och inte på stora människor.
Men det finns undantag där ett bett under vissa omständigheter kan orsaka smärta och obehag – eller rentav vara farligt.
Här är några av världens giftaste spindlar – utan någon inbördes rangordning (och det finns fler farliga arter än de som nämns).
Källa: Encyclopaedia Britannica, Outdoorlife, Telegraph, Daily Mirror.

1. Starkt nervgift

Rödryggad spindel.
Foto: Wikimedia commons

Rödryggad spindel

Rödryggad spindel kallas även för "redback-spindel" eller bara "redback" och är besläktad med andra arter av änkespindlar så som den välkända sydamerikanska art som kallas för svarta änkan. Även "redbacken" äter ibland upp sin partner efter parning. På så sätt får honan extra energi att överföra till äggen.
Den här arten är inte lika utbredd som sin släkting. I vilt tillstånd förekommer den enbart i Australien men har via vindruvsexport spridit sig till Nya Zeeland, Belgien och Japan. Spindeln bygger gärna bon och nät på vindruvornas blad och inuti klasarna. Främst är det insekter som blir middag men den kan även fånga och döda större djur som till exempel salamandrar.
Man känner igen en "redback" på den tydliga röda fläcken på bakkroppen. I övrigt är den svart. Honan lever i snitt 2-3 år och blir som mest någon centimeter lång. Hanar är mindre, cirka 3-4 millimeter, och lever i genomsitt 6-7 månader.
Den är inte aggressiv och det är mest sannolikt att den spelar död när den blir störd. Men man kan vara beredd på att en hona som försvarar sina ägg kommer att bita. Bett förekommer också då spindeln tagit sig in i skor eller kläder och blir trängd.
Dess gift är ett starkt nervgift som orsakar smärta, hjärtklappning och kramper. Obehandlade symptom klingar normalt av efter tre dygn. De flesta vuxna människor brukar överleva ett bett, men barn och äldre människor riskerar att dö.
I sin naturliga hemort i Australiens varierande landskap finns den nästan överallt, utom i de mest torra och heta ökenområdena.
Varje år behandlas fler än 250 bett i Australien.


2. Hanarna syns sällan till

En hona med äggsäck.
Foto: Wikimedia commons

Svarta änkan

Bara i USA är svarta änkan ansvarig för över 2500 sjukhusbesök varje år. Den hittas i USA, delar av Kanada, Latinamerika och i Västindien.
Svarta änkan bygger bo i varierande miljöer som till exempel trähögar, håligheter och buskar – saker som den kan förankra sitt nät i.
Honan är skinande svart och har vanligtvis en rödgulaktig timglasfläck. Ibland kan den i stället för detta mönster ha två små tringlar. Kroppen är ungefär 2,5 centimeter lång.
Hanen syns sällan till och det finns en logisk förklaring till det.
Honan äter nämligen ofta upp sin partner efter parning. Men skulle du råka se en svarta änkanhane så är den ungefär en fjärdedel av honans storlek.
Svarta änkans bett orsakar vanligen svåra muskelsmärtor och kramper. Den är känd för sin giftighet men dess rykte är storligen överdrivet. Att en människa blir biten är ovanligt och dödsfall är väldigt sällsynta.


3. Utvidgar den sitt område?

Röda änkan lever i centrala och södra Florida.
Foto: Wikimedia commons

Röda änkan

Latrodectus bishopi – eller röda änkan – lever i centrala och södra Florida. En del experter tror att den håller på att utvidga sitt område.
Spindeln lever på insekter och anses inte vara aggressiv mot människor – som den sällan kommer i kontakt med. Däremot kan den gå till angrepp då den skyddar sina ägg eller blir instängd i skor och kläder.
Bettet liknar det från den svarta änkan med liknande symptom så som smärta och kramper.
Att människor dör efter ett bett från den röda änkan är ovanligt eftersom mängden gift är så liten. Sjuka, äldre och barn är de som kan drabbas värst av ett bett.


4. Dubbelt så kraftigt gift som svarta änkan

Två dödsfall på Madagaskar i början på 90-talet i samband med bruna änkan.
Foto: Wikimedia commons

Bruna änkan

Evolutionen antas ha utvecklat denna spindel i Afrika, men de första exemplaren som finns beskrivna kom från Sydamerika.
Bruna änkan har också förekommit i södra Kalifornien, i Karibien, Japan, Sydafrika, Madagaskar, Australien och Cypern.
Den bygger sitt bo i byggnader, inuti gamla bildäck, under bilar samt i buskar och annan vegetation.
Dess bruna färg varierar från ganska ljus till nästan svart.
Timglasfläcken på dess mage är orange. Bruna änkans gift anses vara dubbelt så kraftfullt som det från den svarta änkan. Men den är inte särkilt aggressiv och använder bara en liten mängd då den attackerar. Två dödsfall på Madagaskar i början på 90-talet i samband med bruna änkan.


5. Några gömmer ingången till sitt bo med skräp

Vargspindel, hona, av arten Hogna lenta.

Vargspindlar

Vargspindlar kallas ibland för jaktspindlar och är en familj som inte fångar sin mat på det typiska sättet med nät.
Istället rör de sig snabbt och har bra syn jämfört med andra spindlar. De jagar sitt byte på ett litet varglikt sätt men är enstöringar utom vid parningstid.
Det finns ungefär 125 arter i Nordamerika och omkring 50 i Europa. Flera av arterna håller till norr om polcirkeln.
De flesta arter är små till medelstora, bruna och håriga. De största har en kropp på upp till 2,5 centimeter. De håller till i gräs och under stenar, stockar och lövhögar men kan också vara snyltgäster i byggnader där det finns gott om insekter.
Några arter gömmer ingången till sitt bo med skräp.
Den anses inte vara aggressiv men angriper människor i självförsvar.
Vargspindelns gift är inte särskilt farligt för människor och kan jämföras med ett getingstick. Ett bett kan dock leda till inflammationer. Och risken ökar för allergiska personer.
Vargspindeln är dock en formidabel jägare när det handlar om mindre djur. Några av de större arterna har ett bett som är kraftigt nog att övermanna små ryggradsdjur. Till exempel i Australien finns ett par arter som hör till de få predatorer som kan ta den giftiga agapaddan. Även i Sydamerika finns minst en art som attackerar paddor.


6. 107 000 bilar återkallades

Cheiracanthium inclusum.
Foto: Wikimedia commons

Yellow sac spider

Cheiracanthium inclusum, som på engelska brukar kallas för "yellow sac spider", är en spindel som hittas i USA, Mexiko och Sydamerika.
Den lever i skogar och trädgårdar men tar sig ofta inomhus. Människor reagerar på dess gift, en cellförstörande substans.
Vanliga reaktioner är att huden blir röd och svullen kring bettet. Smärtan övergår sedan i kliande och går vanligtvis över på 7-10 dagar.
I mars 2011 återkallade biltillverkaren Mazda 65 000 stycken Mazda6-modeller efter att man hittat fall där "yellow sac"-spindlar täppt till bränslesystemets ventilation. Det är oklart varför spindlarna drogs till just denna modell men helt klart är att de gillade den. I april 2014 drogs ytterligare 42 000 bilar tillbaka.


7. Mycket starkt gift

Hona, P. cf nigriventer.
Foto: Wikimedia commons

Brasilianska vandrande spindlar

Phoneutria – brasilianska vandrade spindlar – kallas ibland för bananspindlar.
Namnet har den fått eftersom den vandrar i djungeln nattetid istället att ligga och lura vid sitt bo eller fångstnät. Dagtid gömmer den sig i håligheter som termiter skapat, under stockar och stenar – samt på bananblad.
När den känner sig hotad intar den en både aggressiv och imponerade stridsposition – med frambenen resta högt framför sig.
Phoneutrias gift är farligt för människor och anses allmänt vara den dödligaste av alla spindlar.
Som tur är finns effektiva motgift. Därför är det ovanligt med dödsfall.
Giftet slår mot nervsystemet och kan orsaka oregelbunden hjärtrytm – och för män – smärtsamma erektioner (forskare undersöker om giftet skulle kunna vara användbart i behandling av impotens).
I slutet av 2013 fick en Londonfamilj lämna sitt hem så att det kunde saneras från de små spindlarna. Hur hamnade spindlarna där? De följde med bananerna som inhandlats i butiken hem i form av ägg och kläcktes sen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.