Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lista skriven för attack mot fakta i Quick-bok

Polisens utredare i Quick-fallen, Seppo Penttinen och Claes Borgström håller i Thomas Quick under en vallning. Foto: Sven Erik Røed

Seppo Penttinen överväger att attackera Hannes Råstams bok "Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare".

Quickutredaren har sammanställt en lista med felaktigheter i boken.

De är inblandade i Quick-affären

CHRISTER VAN DER KWAST

Pensionerad överåklagare. Arbetade som åklagare och förundersökningsledare i samtliga mordutredningar mot Quick.

GUBB JAN STIGSON

Journalist på Dala-Demokraten. Har hela tiden varit övertygad om Thomas Quicks skuld och har skrivit många artiklar i ämnet.

SEPPO PENTTINEN

Polisman i Sundsvall. Var förhörsledare vid förhör och vallningar som gjordes med Quick efter att han började erkänna olika mord.

CLAES BORGSTRÖM

Försvarsadvokat. Försvarade Quick vid samtliga mordrättegångar utom den första. Har kritiserats för att han inte ifrågasatte åklagarens uppgifter.

JAN OLSSON

Kriminaltekniskt ansvarig vid utredningarna av dubbelmordet i Appojaure och mordet på Yenon Levi i Rörshyttan. Numera pensionerad. Tidigare chef för Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp. Han lämnade Quick-utredningen i protest mot åklagaren Christer van der Kwast under utredningen av mordet på Yenon Levi.

BIRGITTA STÅHLE

Chefspsykolog på Säter och ledde terapisamtalen med Quick. Expertvittne. I dag är Ståhle psykolog inom landstinget i Dalarna.

LEIF GW PERSSON

Professor i kriminologi. Har sedan 1990-talet ifrågasatt bevisningen mot Thomas Quick. Anser att han är oskyldigt dömd i samtliga åtta mordfall. Expressen har tidigare avslöjat hur Christer van der Kwast respektive Claes Borgström nyligen skickade mejl till Göran Lambertz där de kritiserade Leif GW Persson efter en debatt i SVT. "Jag tycker att du ­hanterade diskussionen i Aktuellt mycket bra. Var Leif nykter?" skriver advokat Claes Borgström till Göran ­Lambertz i sitt mejl.

SVEN Å CHRISTIANSON

Forskare och minnesexpert som varit inkallad som expertvittne i domstolarna under rättegångarna mot Thomas Quick.

ANDERS ERIKSSON

Professor i rätts­medicin vid Umeå universitet och överläkare vid Rättsmedicinalverket i Umeå. Eriksson var rätts­medicinsk expert under rättegångarna mot Thomas Quick. I Hannes Råstams uppmärksammade bok "Fallet Thomas Quick - att skapa en seriemördare" uppges att Anders Eriksson ändrade det rättsmedicinska utlåtandet i Yenon Levi-fallet efter påtryckningar från åklagaren Christer van der Kwast.

GÖRAN LAMBERTZ

Justitieråd i högsta domstolen. Arbetade tidigare som justitiekansler och fick då i uppdrag att granska mordutredningarna mot Thomas Quick. Han fann att alla som arbetat med utredningarna gjort ett bra jobb och menade att de fällande morddomarna var korrekta.

Efter Expressens avslöjanden om Göran Lambertzs mejlväxling med Quickutredarna kan Svenska Dagbladet nu berätta att Seppo Penttinen satt samman en lista på felaktigheter i journalisten Hannes Råstams uppmärksammade bok "Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare". Listan är tänkt att bli publicerad i nättidningen Paragraf, enligt Svenska Dagbladet, något som dock förnekas av Quick-utredaren Penttinen.

– Jag har skrivit en lista på ett antal punkter som jag anser vara fel i Hannes Råstams bok, säger Penttinen till Expressen.

– Det är inte bestämt om den ska bli publicerad.

"Blir mer omfattande"

Penttinen har sammanställt listan på eget bevåg. Listan är fortfarande inte färdigställd.

– Den lista som just för dagen är aktuell, efter en hastig genomläsning av Hannes Råstams bok, innehåller ett 30-tal punkter. Felaktigheterna är var och en i sig avgörande.

– Det är ett arbetsmaterial fortfarande. Den kommer att bli mer omfattande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!