Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lista: Här är världens lyckligaste länder 2019

Svenskarna är lyckligare än i fjol – men hamnar på sjundeplatsen i världen.Foto: JEPPE WIKSTRÖM / WIKSTRÖM JEPPE PRESSENS BILD
Finland toppar listan.Foto: SUOMI 100
Danmark hamnar på andra plats. I rankningen utgår man bland annat från förväntad livslängd, socialt stöd, generositet, frihet och korruption.Foto: ESBEN NIELSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Svenskarna är lyckligare i år jämfört med i fjol.

När FN nu släpper sin årliga lista över världens lyckligaste länder har Sverige klättrat från en niondeplats – till en sjundeplats.

Men vi får fortfarande se oss slagna av alla våra nordiska grannar.

Det är FN-organisationen SDSN som varje år släpper sin World Happiness Report. När man nu släpper den för 2019 har Sverige klättrat:

Från plats nummer nio till plats sju.

Trots det är Sverige fortfarande sämst i Norden – övriga fyra länder är lyckligare, enligt rapporten. Vårt grannland i öst, Finland, toppar listan för andra året i rad. Tvåa kommer Danmark, följt av Norge som låg i topp 2017 och sen kommer Island på fjärde plats.

Finland i topp över världens lyckligaste länder

SDSN skriver att Finland har ökat sakta men säkert ända sen 2014, och att landet nu ligger ”betydligt före” övriga länder i topp tio.

Enligt Meik Wiking, vd på Köpenhamnsbaserade Happiness Research Insitute, gör de fem nordiska länderna ”något rätt när det kommer till att skapa goda förutsättningar för bra liv”. Det säger han till Daily Mail.

Enligt honom väger sociala skyddsnät och personlig frihet upp ”några av de högsta skatterna i världen”.

Stort gap till bottenländerna

– Kortfattat är de nordiska länderna bra på att omvandla rikedom till välbefinnande, säger Meik Wiking till Daily Mail.

Finland hamnar i listans topp.Foto: SUOMI 100

Samtidigt är gapet stort till länderna längst ner på listan. Sydsudan hamnar längst ner i botten med bara en dryg tredjedel av poängen jämfört med Danmark. Näst längst ner hamnar Centralafrikanska republiken, sen Afghanistan, Tanzania och Rwanda.

Totalt har 156 länder rankats. Den första rapporten kom 2012 och det här är den sjunde i ordningen. I rankningen utgår man bland annat från förväntad livslängd, socialt stöd, generositet, frihet och korruption.

Topp 10: Världens lyckligaste länder

1. Finland

2. Danmark

3. Norge

4. Island

5. Nederländerna

6. Schweiz

7. Sverige

8. Nya Zeeland

9. Kanada

10. Österrike

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.