Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lista: Här är de 10 smartaste hundarna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Border collie.
Foto: Cynoclub/Bonzami Emmanuelle
Pudel.
Foto: Colourbox/Kenneth Olsen
Golden retriever.
Foto: Getty images/Istockphoto/Cynoclub
Shetland Sheepdog.
Foto: Getty images/Istockphoto/AAR Studio
Doberman pinscher.
Foto: Getty images/Istockphoto/Bigandt photography

Klok som en pudel heter det ju. Men är pudeln verkligen den klyftigaste jycken?

Den kanadensiska författaren och professorn i psykologi Stanely Coren har gjort en sammanställning av 133 raser utifrån två kriterier:

• Hur snabbt hunden lär sig nya kommandon.

• Hur ofta hunden lyder till 95 procent eller mer.

Här är de tio smartaste.

1. Border collie

Är det någon hund som någonsin kommer ta en plats i Svenska Akademien så är det border collien. Det är en mycket intelligent vovve som snabbt tar till sig nya lärdomar. Frågan är om det finns någon ras som kan lägga så många mänskliga ord på minnet som border collien. Den älskar att valla - och finns det inga får i närheten så får husse och matte och alla andra finna sig i att bli vallade. Många brukar beskriva border collien som en arbetsnarkoman och det är rätt passande. Den här hunden är inget för den late. Den behöver massor av motion och mental stimulans.

2. Pudel

Så kom uttrycket till slut. "Klok som en pudel". Men det räcker bara till en andraplats på den här listan. Nåja, det är inget att skämmas för. Det här är en festlig liten gynnare som lätt roar familjen. Den är livlig och energisk och enligt Kennelklubben får man vara på sin vakt, den här hunden lär sig nämligen snabbt att manipulera sin matte och husse. Hunden har varit populär i århundraden. Den som är någorlunda observant kan ha sett hunden dyka upp på målningar från 1400-talet.

3. Tysk schäferhund

Den här rasen har varit en av Sveriges mest populära under många år. Kanske inte så konstigt. Vi har vant oss vid att se hunden i alla typer av arbete. Den spårar, söker, skyddar och rapporterar. Polis, tull och militär har denna ras att tacka för mycket. Det gäller hela mänskligheten för den delen. Gillar agility och är utmärkt som familjehund.

4 Golden retriever

Det här är en jycke som förkroppsligar begreppen hygglighet och trofasthet. Säg den som inte smälter inför denna hunds milda ögon. Golden Retrievern är en hund som är mycket anpassningsbar. Enligt Svenska Kennelklubben är den väl lämpad för apportering, viltspår, lydnadsdressyr och bruksarbete. Den är dessutom en perfekt familjehund.

5. Doberman pinscher

Den här hunden har ett betydligt tuffare rykte än vad den förtjänar. Men med tanke på att tyska skatteindrivare på 1800-talet använde sig av hunden för att skydda sig när de skulle driva in skatterna så var det kanske inte alldeles fel. Den har använts både som polishund och familjehund, vilket säger lite om hundens potential. Men precis som alla hundar så behöver den både motion och stimulans för att må bra.

6. Shetland sheepdog

Nu för tiden använder vi mest våra hundar som sällskapsdjur. Men för inte så länge sedan var de oumbärliga arbetsdjur. Torparna från Shetland var beroende av just den här gårdshunden för att skydda sina grönsaksland när de själva var borta och fiskade eller ägnade sig åt fårskötsel. Det här är en pigg liten krabat som snabbt tar nya saker till sig. Gillar agility, lydnad, freestyle och rallylydnad. Dök upp i Sverige 1930 för första gången.

7. Labrador retriever

Det är svårt att inte bli förälskad i den här hunden. Labben älskar att simma och hämta saker och är populär vid jakt. Den är dessutom vanlig som eftersökshund och ledarhund för synskadade. Tull och polis använder ofta hunden när den ska spåra narkotika. Den ligger också rätt bra till hos vår egen kungafamilj. Kommer ursprungligen från de kalla vattnen utanför Kanadas östkust.

8. Papillon

Den här hunden brukar dyka upp på mässor med en liten röd rosett på huvudet. Men klandra hundägaren för det, inte hunden. Som sällskapshund är den utmärkt tack var sin förmåga att snabbt lära sig nya saker och lyda sin matte eller husse. Gillar agility. Rasen är känd sedan 1500-talet och kommer ursprungligen från Frankrike och Belgien.

9. Rottweiler

Den här robusta hunden med tyskt påbrå kan skrämma hundrädda. Men faktum är att den är känd för sin tillgivenhet och passar därför utmärkt som familjehund. Den här hunden behöver en hel del motion och mental stimulans. Duktig vakt- och boskapshund som under 1900-talets början även var godkänd som polishund.

10. Australian cattledog

Den här hunden är ett resultat av en korsning mellan skotska släthåriga highland collies och den australiska vildhunden dingo. 1840 dök de första valparna upp i Australien. Det här är en tuffing som är full av energi och som älskar hårt arbete. Den vallar boskap genom att bita eller nafsa djuren i bakbenen. Men den fungerar också som vakthund. Gillar även agility och nosa upp viltspår.


Källor: Stanley Coren och Svenska Kennelklubben

Här är de 10 smartaste hundarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.