Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lista: Här är årets dyraste skor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

”Somliga går i trasiga skor. Säj vad beror det på?”, sjöng trubaduren Cornelis Vreeswijk en gång i tiden.

Vad säger man i så fall om ett par damskor för 27 miljoner kronor, förvisso i gott skick?

Ett par skor hör till livets nödtorft. Fast för en del är det betydligt mer än så.

Här är årets tio dyraste skor – och, ja, det är bara damskor.

10. Diamond Dream Stilettos – Stuart Weitzman 4 500 000 kronor

Vid en första betraktelse ser skorna kanske inte så märkvärdiga ut, åtminstone inte för ett manligt otränat öga.

Diamond Dream Stilettos.

Men dessa skor i design av Stuart Weitzman är prydda med 1420 diamanter försänkta i platina. Banden över vristen är givetvis också beströdda med diamanter i cirklar. Bandet över tårna är dock i silver som ska öka bekvämligheten.


LÄS MER: Har du råd med dessa skor kan du även läsa det här.


Just detta par stilettklackade skor hade musikalstjärnan Anika Noni Rose på sig när hon bevistade Oscarsgalan 2007.


Original Ruby Slippers.

9. Original Ruby Slippers from the Wizard of Oz 5 500 000 kronor

Ser skorna bekanta ut kan det bero på att de är ett av fem par som tillverkades åt skådespelaren Judy Garlands roll som Dorothy inför inspelningen av filmen Trollkarlen från Oz. Lystern får skorna från alla rubinröda paljetter och pärlor. Skon var inte dyr i sig att tillverka. Men dess historia gör skorna åtråvärda, så pass att ett par för inte så länge sen såldes för 612 000 dollar.


Retro Rose Pumps.

8. Retro Rose Pumps – Stuart Weitzman 9 000 000 kronor

Vi kan nog lugnt utgå från att skodesignern Stuart Weitzman inte ägnar sig åt vanliga halvsulningar eller säljer skosnören i olika kulörer och längd. Inte heller gör han skor som hemmafruar kan hoppa i för att kvista ner till snabbköpet. Just detta par bar författaren och regissören Diablo Cody när hon gled upp för den röda mattan till 2008 års Oscarsgala. Skorna är försedda med 1800 diamanter från Kwiat motsvarande 100 carat.


Marilyn Monroe Shoes.

7. Marilyn Monroe Shoes – Stuart Weitzman 9 000 000 kronor

Vid det här laget har vi lärt oss att det inte bara är föremålet i sig som avgör priset vid en auktion. Precis lika viktigt, om inte viktigare, är dess historia. Att budgivningen kilar i väg är kanske inte så konstigt när man vet att dessa skor bars av filmikonen Marilyn Monroe en gång i tiden. Skorna är prydda med en söt liten ros i satäng. Skorna bars av skådespelerskan Regina King vid 2005 års Oscarsgala. Vid en auktion för välgörande ändamål såldes skorna för en miljon dollar.


Platinum Guild Stilettos.

6. Platinum Guild Stilettos – Stuart Weitzman 9 800 000 kronor

Dessa stilettklackade skor specialdesignades för skådespelerskan Laura Harring inför hennes besök på Oscarsgalan 2004. De är gjorda i platina och försedda med 464 diamanter från Kwiat. Diamanterna är inte fixerade i skon utan går att plocka loss, lovar designern, vilket innebär om vi fattat saken rätt att skorna kan användas även vid vardagliga tillfällen.


Ruby Stilettos.

5. Ruby Stilettos – Stuart Weitzman 14 400 000 kronor

”Put on your red shoes and dance the blues”, sjöng David Bowie. Sätt bara inte på dig dessa röda skor. De väger närmare ett halvt kilo styck. Skorna i rött siden innehåller nämligen 600 rubiner. Dessa skor visades upp vid Oscarsgalan 2003. Däremot fick ingen kändis bära dem vid tillfället. Å andra sidan är det inget fel på lättfotade kvinnor heller.


Tanzanite Heels.

4. Tanzanite Heels – Stuart Weitzman 18 000 000 kronor

Tänk at ha investerat i ett par Ruby Stilettos för knappt 14,5 miljoner så ser man grannfrun bära ut soporna i ett par Tanzanite Heels för 18 millar. Uh! Hemska tanke. Denna sko är ett samarbete mellan formgivarna Stuart Weitzman och Eddie Le Van. Slejfen påminner om ett halsband endast förunnat kungligheter. Den är prydd med diamanter och den ovanliga ädelstenen tanzanit, som fått sitt namn efter landet Tanzania där man gjorde de första fynden. Även klackarna är beströdda med tanzaniter. Totalt handlar det om 201 carat tanzaniter och diamanter motsvarande 28 carat.


Cinderella Slippers.

3. Cinderella Slippers – Stuart Weitzman 18 000 000 kronor

Glöm allt vad Foppatofflor heter. Vill man vara riktigt fin är det bara dessa tofflor á la Askungen som gäller. Bluegrassångerskan Alison Krauss fick inför Oscarsgalan 2004 det stora förtroendet att smyga ner sina små nätta  fossingar ner i dessa skor. Av bilderna att döma såg de ut att stortrivas. Även Alison Krauss såg belåten ut. När Krauss beträdde den röda mattan var skorna i platina beströdda med 565 diamanter från huset Kwiat. Förhoppningsvis var de lika många kvar efter efterfesten.


Rita Hayworth Heels.

2. Rita Hayworth Heels – Stuart Weitzman 27 000 000 kronor

Denne Stuart Weitzman, 74, har vigt hela sitt liv åt damskor. För ett antal år sedan lät han sig inspireras av filmstjärnan Rita Hayworth, känd från bland annat filmen Gilda från 1946. Skorna är en i slags rostbrun färg, eller om det är bränd sienna, Den vackra blomman där framme har prytts med diamanter, rubiner och safirer. Vid Oscarsgalan 2006 bar skådespelerskan Kathleen York dessa skor. I dag ägs de av Rita Hayworths dotter prinsessan Yasmin Aga Khan som hon fick tillsammans med sin tredje make Aly Khan.


Ruby Slippers – House of Harry Winston.

1. Ruby Slippers – House of Harry Winston 27 000 000 kronor

Ni kanske frågar er om 27 miljoner kronor för ett par skor verkligen är rimligt. Ja, säger vi. Ni får tänka på att man får väldigt mycket skor för det priset. Vi kanske dessutom får påminna om skobranschens slogan från 1950-talet: ”Se på edra skor – andra gör det”. Juvelerarfirman House of Harry Winston, grundat 1932 och med huvudkontor i New York lät tillverka dessa nätta flickskor 1989 inför 50-årsminnet av filmen ”Trollkarlen från Oz” med tidigare nämnda Judy Garland i huvudrollen. Allt det röda och vita som gnistrar är rubiner motsvarande 1350 carat och diamanter för dito 50 carat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.