Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LISTA: De snabbaste helikoptrarna i världen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mil Mi-26 kan med lätthet lyfta ett trafikflygplan. Den har snart använts i 40 år.
Foto: wonderslist.com

De kan se ut som gigantiska humlor som surrar i luften men skenet bedrar.

Dessa tio helikoptrar är de snabbaste i världen.

Just snabbheten är en av de viktigaste faktorerna i strid, truppförflyttningar och räddningsarbete.

Den vassaste helikoptern når nästan 500 km/tim.

10. Mil Mi-26 (Halo)

Maxhastighet: 290 km/ tim

Den ryska transporthelikoptern är ett monster och den största i världen i sitt slag. Mi-26 drivs av två motorer som vardera utvecklar 11 400 hästkrafter. Den är 40 meter lång och har en rotordiameter på 32 meter. Helikoptern kan med lätthet lyfta ett trafikflygplan. Den har snart använts i 40 år. Debuten skedde 1977. 1986 tog man den i bruk under bekämpningen av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl.


9. Mi-28N Night Hunter

Maxhastighet: 300 km/ tim

Sovjetunionen utvecklade en rad framgångsrika helikoptrar. När sedan unionen kollapsade tog Ryssland över fabriker och helikoptrar. En del gamla sovjetrepubliker förfogar även över en del helikoptrar och flygplan som tidigare ingick i det gemensamma flygvapnet. Den här helikoptern gjorde debut 1988 med ett år kvar av det Afghanska-sovjetiska kriget och tre år kvar till upplösningen av Sovjetunionen. Det är en modern attackhelikopter som är specialiserad på att bekämpa stridsvagnar och bepansrade fordon samt luftburna mål i en alltför inte hög hastighet.

Mi-28N Night Hunter gjorde debut 1988.
Foto: wonderlists.com

8. AgustaWestland AW139

Maxhastighet: 306 km/ tim

Denna helikopter finns i en militär variant och en civil, bland annat för sjöräddning. Den militära helikoptern kan transportera upp till tio fullt utrustade soldater eller 15 passagerare. Helikoptern har byggys i lite olika delar av världen, bland annat i Philadelphia i USA och Ryssland av Rostvertol är två ställen. I dag finns bolaget i Storbritannien och i Italien.

AgustaWestland AW139 finns i en militär variant och en civil.
Foto: womnderlists.com

Tv-programmet ”Uppdrag granskning” kunde avslöja att Sjöfartsverket köpt in sju räddningshelikoptrar av just denna typ från den italienska tillverkaren AgustaWestland men att affären redan hade gjorts upp på förhand.


7. AW101 Merlin (EH101 fram till 2007)

Maxhastighet: 309 km/ tim

En av de snabbaste militära transporthelikoptrarna i världen. Den drivs av tre Rolls-Royce/Turbomeca RTM322-motorer som ger helikoptern både hög lyftkapacitet och toppfart. Varje motor utvecklar en effekt på 2 270 hästkrafter och kan nå en maximal höjd av 4575 meter. Den klarar temperaturer på allt från -40 C upp till +50 C. Varken is eller sand som i till exempel ökenmiljöer är några problem. Den finns i en rad länder som Storbritannien, Danmark, Italien, Kanada, Japan och Portugal.

AW101 Merlin är en av de snabbaste militära transporthelikoptrarna i världen.
Foto: wonderlists.com

6. Mi-35M

Maxhastighet: 310 km/h tim

Helikoptern gjorde sin debut i skarpt läge 1977 under Ogaden-konflikten mellan Etiopien och Somalia. Under den här tiden hade Etiopien stöd av Sovjetunionen. Kabinen rymmer upp till åtta fallskärmsjägare inklusive utrustning. Dagens Mi-35M har dock lite gemensamt sin äldre kusin. Modellen har hela tiden utvecklats och har nu det senaste vad gäller flygteknik och navigation. Förutom Ryssland finns helikoptern i Brasilien, Venezuela och i Azerbajdzjan.

Foto: wonderlists.com

5. Boeing CH-47 Chinook

Maxhastighet: 315 km/ tim

En gammal pålitlig transporthelikopter som fortfarande är i tjänst. Den började produceras redan 1962. Den som kan sin militärhistoria vet att helikoptern användes redan under Vitenamnkriget. Därefter har den, i uppgraderade versioner, dykt upp i Iran-Irakkriget, Falklandskriget och i Afghanistan. Den har plats för 33 soldater och tre besättningsmän (CH-47D) eller upp till 55 säten (CH-47F). Det är en tvåmotorig helikopter som finns i lite olika varianter. Den snabbaste ska kunna nå en hastighet på 315 km/h.

Den snabbaste Boeing CH-47 Chinookska ska kunna nå en hastighet på 315 km/h.
Foto: wonderslist.com

4. NH90

Maxhastighet: 324 km/ tim

NH90 är ett samarbetsprojekt mellan fyra Natoländer. NH90 är en tvåmotorig militärhelikopter som utvecklats i två versioner - taktisk trupp transport (TTH) och NATO Frigate Helikopter (NFH). NH90 lämpar sig väl för verksamheten i de mest krävande förhållanden över land och hav, dag och natt. Den har visat sig fungera väldigt bra i marina miljöer. Helikopterns imponerande marschfart på 300 km/h gör den till en av de snabbaste helikoptrarna i världen. Vid behov kan man montera en dörrmonterad kulspruta i denna transporthelikopter.

Helikoptern NH90 finns numera även i Sveriges försvar med beteckningen Hkp14. När den är fullt levererad kommer den att utgöra ryggraden avseende såväl mark- och sjöoperativ helikopterverksamhet.

NH90 är ett samarbetsprojekt mellan fyra Natoländer.
Foto: Gerben Van Es / AVDD@MINDEF.NL

3. Ka-52 Alligator

Maxhastighet: 350 km/ tim


Ka-52 Alligator har kallats nästa generations spanings- och stridshelikopter. Återigen är det en rysk skapelse. Syftet är att förstöra stridsvagnar, bepansrade och icke-bepansrade markmål, fiendens trupper och helikoptrar vid frontlinjen.

Helikoptern är utvecklad för att arbeta dygnet runt och i alla väder. Den kan också ge eldunderstöd vid trupplandsättningar, flyga rutinpatrullering och eskortera militära konvojer.

Ka-52 Alligator har kallats nästa generations spanings- och stridshelikopter.
Foto: wonderslist.com

2. AH-64D Apache

Maxhastighet: 365 km/tim

Redan 1972 utfärdade USA:s armé en förfrågan om en särskild avancerad attackhelikopter. En rad modeller senare och några företagsförändringar längs vägen kom den första helikoptern, AH-64D Apache, att 1989 användas i strid. Det skedde vid invasionen av Panama. Därefter har helikoptern använts i flera militära operationer i Mellanöstern, Afghanistan och Irak. Särskilt framgångsrik var den under Gulfkriget då den förstörde hundratals bepansrade fordon. Ett flertal länder har köpt helikoptern, som finns i lite olika modeller. Men smakar det så kostar det. Runt en halv miljard kronor per styck får man punga ut med i dagens penningvärde.

AH-64D Apache kostar runt en halv miljard styck.
Foto: Wikimedia commons

1. Eurocopter X3

Maxhastighet: 472 km/tim

Den 7 juni 2013 slog Eurocopter X3 det inofficiella världsrekordet för en helikopter. Det löd på osannolika 472 km/tim. Eurocopter X3 drivs av två Rolls-Royce Turbomeca turboaxelmotorer som genererar 2270 hk vardera.


Den 7 juni 2013 slog Eurocopter X3 det inofficiella världsrekordet för en helikopter. Det löd på osannolika 472 km/tim.
Foto: wonderslist.com

Vid testet steg den knappt 1700 meter per minut. Eurocopter X3 är ännu inte i full produktion. Det är ett mycket dyrt projekt och frågan är om det någonsin kommer byggas i några större serier. Utvecklingen fortsätter i alla fall. Den som vill se Eurocopten X3 kan göra det i flygmuseet Musée de l'air et de l'espace i Paris där funnits sedan juni 2014.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.