Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lista: 7 saker du inte visste om supermånen

Supermåne över öknen. Foto: EPA/TT

Nu smäller det!

På 68 år har månen inte varit så nära oss på jorden som nu.

Så vad betyder det? Kommer den att krascha rakt in i oss, eller? Läs mer får du se.

Fenomenet kallas supermåne och betyder att månen är så nära oss att fenomenet syns med blotta ögat.

Månen rör sig runt jorden, ungefär som jorden runt solen. Den färdas i en elliptisk bana och det tar ungefär en månad för månen att färdas ett varv.

Att banan är en elliptisk betyder att månen åker som i en, så två gånger i månaden är den lite längre ifrån oss, två gånger lite närmare.

Skillnaden är 50 000 kilometer från när den är som längst bort, som när den är närmast, berättar den amerikanska rymdstyrelsen Nasa. Det kan ju tyckas vara en enorm skillnad, men med tanke på att himlakroppen är 384 000 kilometer från oss, så behöver vi inte vara oroliga. Månen kommer inte att krascha rakt ner på oss.

Det är lite som att byta glödlampa i taket till en lite starkare. Du kommer att märka skillnaden.

Med tanke på att månens avstånd från jorden ökar med 3 centimeter om året är risken större att månen lämnar oss. Men kanske inte än på några miljoner år, eller så.

Utan att gå in på djupare rymdforskning, kan vi konstatera att när solen, jorden och månen ligger längs en linje så dras månen närmare jorden, tack vare solens dragningskraft.

Njut av supermånen

Så hur njuter man av supermånen då?

Jo, den lyser 30 procent starkare och ser 14 procent större ut än när den är som minst, berättar Independents sajt Indy100.

Det är lite som att byta glödlampa i taket till en lite starkare. Du kommer att märka skillnaden.

 

LÄS MER: Läsarnas egna bilder på supermånen

 

Och skulle det vara molnigt i kväll så, var inte ledsen, du har en ny chans 14 december. Därefter visar sig supermånen först 25 november 2034. Och vill du se något riktigt häftigt, så vänta tills månen står lågt, då ser den ännu större ut när den visar sig mellan hus och annan stadsbebyggelse.

Inblandad i allt möjligt

Vad är det som är så spännande med månen då?

I en gammal vits berättas det att ett skolbarn fick frågan om vad som var trevligast, solen eller månen. Då ska barnet ha svarat:

– Månen, för den lyser när det är mörkt!

Det ligger mer i den vitsen än vad vi kanske tror vid en första anblick.

 

LÄS MER: Supermåne tillbaka på himlen den 14 november

 

Av alla stjärnor och himlakroppar uppe i skyn, så är det månen som syns tydligast. Det är den som varit den mest närvarande och den som vi enklast sett olikheter i. Som under blodmåne, när månen nästan lyser rött. För den som är vidskepligt lagd är det lätt att tro att den skulle vara ett tecken på att något hemskt och blodigt skulle hända.

Men det enda bevisade sambandet mellan jorden och månen är tidvattnet som gör att vattnet stiger eller sjunker på vissa platser med flera meter, beroende på hur månen står på himlen. Lätt att se, enkelt att bevisa.

I folktro har månen i stort sett varit inblandad i allt möjligt och omöjligt.

Här är sex myter och en sanning om månen:

■ Supermånen förorsakar katastrofer

Okej, är ni med på det här resonemanget: Jorden står precis mellan månen och solen. Därför skulle det ske naturkatastrofer.

Vissa tror att detta är sant: Att solens dragningskraft för månen närmare jorden på ett sådant sätt att det sker en massa naturkatastrofer här.

Visserligen skulle det bli en sjujäkla katastrof om månen brakade rakt in i jorden (ajöss med oss), men att månen kommer lite närmare gör inte att träd börjar brinna, oceaner koka, eller att det föds kalvar med tre huvuden.

■ Månen gör oss tokiga

På engelska använder man ordet ”lunatic” för att beskriva galen. Ordet härstammar från luna, det latiska namnet på månen. Men det är lika sant att man blir galen av månen, som att människor förvandlas till varulvar vid fullmåne. Det finns inga bevis att det sker fler brott eller att fler drabbas av psykisk ohälsa när månen är full.

Våra fyrfota vänner gör bäst i alla hålla sig inne under supermånen. Foto: Getty images

■ Sant: Husdjur skadar sig oftare vid fullmåne

Livescience skriver att husdjur skadar sig oftare när det är fullmåne. Enligt

American Veterinary Medical Association, som studerat 11 940 fall vid Colorado State University Veterinary Medical Center så ökar olycksrisken för katter med 23 procent och hundar med 28 procent vid fullmåne.

Anledningen är kanske inte så märklig. Vid fullmåne är det nämligen ljusare och katterna och hundarna i Colorado i USA är mer aktiva. För sovande hundar skadar sig inte.

Månen bestämmer inte över kvinnors fertilitet, det är en myt. Foto: Colourbox

■ Månen bestämmer över kvinnors fertilitet

Visst är en menscykel och ett månvarv ungefär lika långa, men…

Folksägen från så olika håll som Kina och Inkariket i Sydamerika hävdar att månen kontrollerar kvinnors fertilitet, rapporterar history.com.

På 1950-talet snubblade den tjeckiska läkaren Eugene Jonas över en gammal assyrisk astrologisk text om att kvinnor är fertila under vissa faser av månen. Han byggde sedan en hel familjeplaneringsmetod på denna myt och förklarade för sina patienter att de ovulerade när månen var i samma läge som när de föddes.

Enligt en annan teori som folk fortfarande tror, föds det fler barn vid fullmåne, men det är bara en teori, det finns ingen fakta som tyder på att det skulle vara sant.

■ Nazisterna hade en bas på månen

Visst, det finns en massa mer eller mindre osannolika teorier om månen. Som den med gubben i månen eller att det bor en kanin på månen, en myt som uppstod vid första månlandningen 1969, där Michael Collins, den stackars astronauten som inte fick gå på månen, fick i uppdrag att leta efter den.

 

LÄS MER: Bästa knepen för att se supermånen

 

En av de mest spektakulära – och mångalet tokiga – är att tyska astronauter etablerade en bas på månen efter andra världskrigets slut. Hitler, som hade fejkat sin egen död, hade rest dig med sitt anhang och byggt en superhemlig bas där. Det drogs också paralleller mellan tyska rymdnazister och ufo-kraschen vid Roswell i New Mexico 1947, och att det inte var utomjordingar som störtade, men däremot tyska nazister.

■ Månen är ett ihåligt rymdskepp

Frånsett myten att månlandningen är en bluff som iscensatts av Nasa, av oklara anledningar, så skulle månen vara en ihåligt rymdskepp. Första gången teorin förekom var i HG Wells science-fictionroman ”The first men in the Moon” (Den första färden till månen) från 1901 som utspelar sig i en ihålig måne, styrd av utomjordingar. Att just utomjordingar skulle bo på månen är en fantasi/teori från början av 1800-talet. Myten fick fart när den bayerske astronomen Franz von Paula Gruithusen hävdade att han hade spanat in månen från sitt superduperteleskop och fått se skymten av hela städer på månen. Vilken grej, alltså!

Han skrev att dessa ”lunarian” som bodde där hade supermoderna hus, vägar och befästningar. De flesta av Franz kolleger skrockade åt de tokiga idéerna, men var hyggliga nog att namnge en krater efter honom, men bara en liten krater.

■ Världens första click-bait

Den mest hårresande mån-myten genom tiderna landade i knät på läsarna av New York-tidningen ”The Sun” under sex dagar med start 25 augusti 1835.

Det var lite svårt för läsarna att kolla fakta, men många undrade nog över sanningshalten i reportageserien från månen. Det var så nära ett hemma-hos-reportage man kan komma, utan att vara där. För här berättades det med text och bild (litografier) om hur det såg ut på månen och att astroiden befolkades av utomjordingar som såg ut lite som en korsning mellan en människa och fladdermus. Lite som Batman, men inte så coola.

 

LÄS MER: Följ supermånen hela dagen

 

För att göra det lite mer trovärdigt hävdade tidningen att all fakta kom från sir John Herschel, världens då mest berömde astronom.

Jo, sir John hade alltså hittat en civilisation på månen. Invånarna flög själv dit de ville komma. Djuren på månen var många och spännande. Bisonoxar, getter, enhörningar och bävrar utan svans. Samt då dessa människovarelser med vingar tillbringade sina dagar med att bygga tempel.

Storyn om enhörningarna på månen och de tempelbyggande människorna som kunde ses med superteleskopen var kanske världens första click-bait. Upplagan stack iväg som en rymdraket och sir John Herschel, den världsberömda astronomen, var bara road.

Den ende som var sur var författaren Edgar Alle Poe som anklagade tidningen för plagiat. Han hade nämligen skrivit storyn tidigare och var nu väldigt sur.