Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lise Tamm: Missriktad tolerans gör kvinnoförtryck accepterat

Lise Tamm. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kraveller i Rinkeby 2013. Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT

Svenskarnas vilja att bevara sin toleranta självbild går ut över kvinnors trygghet.

Det säger Lise Tamm, chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i tidskriften Kvartals fredagsintervju:

– En missriktad tolerans.

Hon har jämfört Rinkeby med en krigszon och tror på att låsa in gängledare framför mjukare integrationsprojekt.

I tidskriften Kvartals fredagsintervju säger nu Lise Tamm att svenskarnas vilja att bevara sin självbild som toleranta gör att kvinnoförtryck i utsatta områden accepteras.

– Riktar man kritik mot att saker inte är så bra blir man anklagad för att vara främlingsfientlig eller något sånt. Jag tycker det är precis tvärtom. Att låta den här otryggheten finnas kvar, det tycker jag är diskriminering, säger hon i intervjun.

"Kvinnor får bara finna sig"

Hon hänvisar till en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå)  från i somras som gör gällande att 48 procent av kvinnor som bor i socialt utsatta områden känner sig otrygga om kvällarna, i sina egna bostadsområden.

– Vad är det? Varför tolererar vi detta?

– Jag tycker det finns en orättvisa i att vi accepterar att i vissa områden i Sverige får kvinnor bara finna sig i att de ska vara otrygga, säger Lise Tamm i Kvartals intervju.

Hon fortsätter:

Lise Tamm: Bra – men inte om det kränker

– Det är en missriktad tolerans. Anledningen att man inte gör något åt det, konfronterar de här machokillarna, är att man tycker det är obehagligt med konfrontation och har den här självbilden att vi är väldigt toleranta. Alla ska få vara som de är, att det är bra med olika kulturella uttryck. Visst, det tycker jag också, det är jättebra med multikulturellt uttryck, men inte om det kränker någon annan. Där har vi ett problem.

Det var i Studio Ett som Lise Tamm förra året drog parallellen mellan situationen i Rinkeby och en krigszon.

– När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sa hon då.

"Ledargestalter bakom lås och bom"

I Kvartals fredagsintervju reagerar hon på kritiken som riktades mot uttalandet. En del av den, upplever hon, berodde på missuppfattningen att hon sagt att det var krig i Rinkeby.

– Så har jag aldrig sagt.

Reaktioner mot uttalandet kom bland annat från människor som bor i Rinkeby.

Ett knappt år senare säger nu Lise Tamm:

– Bara någon vecka efter att jag sagt det var det nya skjutningar och nya unga män som blev mördade. Det fortsatte liksom. Nu tycker jag ändå att det stagnerat. Tack vare den här lagföringen som ägt rum sitter ledargestalter bakom lås och bom just nu.