Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lisbets död påverkar Palmeutredningen

Olof och Lisbet Palme i maj 1985, ett knappt år före mordet på Sveavägen.
Foto: JAN DÜSING
Gunnar Wall, expert på Palme-mordet tror att bortgången kan vara ”ett bakslag” för utredningen.
Foto: GUNNAR SEIJBOLD
Lisbet Palmes bortgång kan påverka Palmeutredningen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Den nuvarande Palme-åklagaren Krister Petersson betraktade Lisbet Palme som "en central person i utredningen" som kan vara aktuell för nya förhör.

Att hon nu gått bort kan vara ett bakslag för Palme-utredningen, bedömer Gunnar Wall, expert på Palme-mordet:

– Det är intressant att åklagaren Petersson velat tala med henne trots hennes tidigare bestämda uttalanden om Christer Pettersson. Hade hon omprövat sin uppfattning?

Lisbet Palme var med maken Olof Palme när han mördades i korsningen Sveavägen och Tunnelgatan i februari 1986. Hon pekade senare ut Christer Pettersson vid en vittneskonfrontation. Ett utpekande som senare har kritiserats eftersom hon fått viss förhandsinformation om vem den misstänkte var.

Pettersson friades senare i hovrätten och Palme kan, genom sitt säkra utpekande av Pettersson, anses förbrukad som vittne.

Men i intervjuer under det senaste året har den nuvarande Palme-åklagaren Krister Petersson avslöjat att han ändå vill förhöra Lisbet Palme. Huruvida dessa förhör blivit av är oklart. 

Lisbet Palmes bortgång påverkar Palmeutredningen

Palmeförfattaren Gunnar Wall bedömer att Lisbet Palmes bortgång, ur Palmeutredningens perspektiv, kan ses som ett bakslag för utredningen. 

– Det vi har sett den senaste tiden är att Palme-åklagaren tydligt sagt att han inte tror att Christer Pettersson var gärningsmannen, vilket inte tidigare åklagare gjort. Samtidigt har sönerna också gett uttryck för att de inte längre är övertygade om Christer Petterssons skuld. Man kan ställa sig frågan om inte utredningen inlett en ny process där familjen varit mer meddelsam.

Mårten Palme har bland annat, i en intervju med Expressen, sagt att det nya spåret med Skandiamannen Stig Engström är intressant och att han är "lik personen som jag såg vid Grand".

Lisbet Palme pekade ut Christer Pettersson

Gunnar Wall menar att Lisbet Palme, trots sitt tidigare utpekande av Christer Pettersson, kan ha haft ett stort värde för utredningen även på senare tid.

– Hon var tydlig i rättegången att hon sett en person hon identifierade som Christer Pettersson som stått sju meter bort, men som hon inte sett skjuta eller hålla i ett vapen. Det kan vara så att hon även gjort andra observationer som hon inte tidigare berättat om i förhör. 

– Hur som helst är det intressant att åklagaren Petersson velat tala med henne trots hennes tidigare bestämda uttalanden om Christer Pettersson som gärningsman. Hade hon omprövat sin uppfattning? Och hann utredarna i så fall få svaret på sina frågor? Hennes bortgång kan vara ett bakslag för utredningen.

Expressen har sökt Palme-åklagaren Krister Petersson och spaningsledaren Hans Melander. 

I SVT:s "Veckans brott" tidigare i år sade Petersson:

- Min idé är att, istället för att bygga upp en hypotes om hur det gått till, så arbetar vi med fakta från platsen och sen att utifrån det bygga hypotesen och inte tvärtom.

På programledarens fråga om detta innebär att nya förhör hållits med Lisbet Palme svarade Petersson:

– Inte kontinuerligt.

– Jag vill inte kommentera om jag har pratat med henne eller om jag planerat att prata med henne, men hon är givetvis en central person i den här utredningen.

Lennart Gustafsson, som arbetade 32 år inom Palmeutredningen, tror inte att Lisbet Palme ändrat uppfattning och att något intressant skulle ha kommit fram i förhör.

– Vad jag vet står hon fast vid sina uppgifter och jag tror inte heller att hon skulle ha ställt upp på nya förhör.

Han understryker detta genom att berätta om ett möte mellan polisen och familjen Palme som skedde "ett par år innan han gick i pension 2016":

– Vi bjöd upp familjen till oss för att ge allmänna upplysningar om utredningen och läget. Sönerna kom, men inte hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.