Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En av sista bilderna på Lisbets offentliga framträdanden

Lisbet Palme i Almedalen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Lisbet Palme med två av sönerna, Mårten och Joakim.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT NYHETSBYRÅN
Lisbet Palme med Carin Jämtin i Visby 2015.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Lisbet Palme och Stefan Löfven efter ett första maj-tal i Stockholm 2014.
Foto: JONAS LEMBERG
Olof och Lisbet Palme 1985.
Foto: SVEN-ERIK SJÖBERG/DN
Lisbet Palme blev 87 år gammal.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Lisbet Palme och Stefan Löfven under Almedalsveckan 2012.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT NYHETSBYRÅN
Lisbet och Olof Palme 1985.
Foto: BERTIL ERICSON/TT NYHETSBYRÅN
Joakim Palme och Mårten Palme
Foto: MAGNUS HALLGREN / DN
1 / 10

Lisbet Palme, änka efter tidigare statsminister Olof Palme, har avlidit.

Hon dog efter en tids sjukdom meddelar familjen till TT.

Lisbet Palme blev 87 år gammal.

– Vi är samlade alla tre här nu, säger sonen Mårten Palme.

Här är en av de sista offentliga bilderna på henne – från politikerveckan i Almedalen för två år sedan.

Det var vid lunchtid på torsdagen som familjen Palme meddelade till nyhetsbyrån TT att Lisbet Palme, änka efter tidigare statsminister Olof Palme, avlidit efter en tids sjukdom.

Sönerna, Mårten, Joakim och Mattias har samlats efter sin mammas bortgång, men vill i nuläget inte uttala sig ytterligare om sorgen inom familjen.

– Jag vill inte säga något nu utan vi hänvisar till pressmeddelandet. Vi är samlade alla tre här nu, säger Mårten Palme.

Samtidigt strömmar minnesord in från vänner och kollegor inom politik och näringsliv som känt och arbetat tillsammans med Lisbet Palme.

Hyllningarna till Lisbet Palme

Pierre Schori, Olof Palmes kabinettssekreterare och nära vän med paret Palme, berättar att Lisbet Palmes ”klokskap och erfarenhet” var ett viktigt stöd för Olof Palmes Minnesfond.

– Få kände omtanke och inlevelse i andra människors öden som Lisbet Palme. Min familj och jag kände oss omfattade av hennes varma vänskap, säger Pierre Schori. 

Den förre statsministern Göran Persson säger att han hade stor respekt för Lisbet Palme. 

– Hon har alltid utstrålat en stark integritet och ett stort socialt engagemang. Hon var tillsammans med Olof ett par som på många sätt dominerade svenskt samhällsliv och svensk politik under många år, säger Göran Persson till Aftonbladet.

Drottning Silvia beklagar Lisbet Palmes bortgång i ett uttalande: 

– Lisbet Palme var en fin person, vars bortgång jag beklagar. Jag hade förmånen att träffa henne vid flera tillfällen och beundrade hennes  djupa engagemang för barns rättigheter. Framför allt minns jag ett möte på Drottningholm, där hon sa något som jag aldrig skulle glömma. Hon sa: ’Den vackraste konventionen som finns är den om barns rättigheter'. 

Utrikesminister Margot Wallström, S, uttrycker sin sorg på Twitter.

https://twitter.com/margotwallstrom/status/1052885593489907712

Även handelsminister Ann Linde, S, minns Lisbet Palme och deras gemensamma arbete på Palmecentret:

https://twitter.com/AnnLinde/status/1052883340603338753

Unicef: "Hon var en person med lyskraft"

Lisbet Palme föddes den 14 mars 1931 som dotter till ingenjören Christian Beck-Friis och Anna Beck-Friis.

Hon utbildade sig till barnpsykolog och var under åren 1987-1999 ordförande i svenska Unicef, FN:s barnfond, där hon kämpade för barns rättigheter.

Maj-Inger Klingvall, nuvarande ordförande för svenska Unicef, kommer ihåg Lisbet Palme med värme:

– Jag kommer sakna henne väldigt mycket. Hon var en oerhört varm och godhjärtad människa, det syntes i hennes ögon och hördes i hennes sätt att tala, säger hon.

Maj-Inger Klingvall påtalar även Lisbet Palmes insatser under sin tid som Unicef-ordförande:

– Hon var en person med lyskraft som satte barns rättigheter på agendan. Hon betydde väldigt mycket och var alltid ute och talade. Den svenska kommitténs arbete utvecklades mycket under hennes tid.

Maj-Inger Klingvall fortsätter:

– Idag minns vi en stark och modig före­trädare för UNICEF i Sverige och för FN:s barn­konven­tion, som inte drog sig för att vara besvär­lig om hon bedömde att det behöv­des. Vi kommer att sakna din röst som i din krafts dagar ljöd långt utanför Sveriges gränser – för barnens skull.

https://twitter.com/JanKEliasson/status/1052897981744189440

Feldt: Hon var stark och stridbar

Tidigare finansministern Kjell-Olof Feldt, S, umgick mycket med hela familjen Palme under 1970- och 80-talet. Han minns LIsbet Palme som en viljestark kvinna som värnade sin familj och tog strid för barns rättigheter.

– Mitt första intryck av henne var med vilken kraft och frenesi hon slogs för att deras barn skulle få leva ett vanligt liv, trots den intensiva bevakningen av Olof Palme, säger Kjell-Olof Feldt.

Han fortsätter:

– Hon höll inte tillbaka i politiska frågor utan var stark och stridbar, framför allt i frågor som rörde barn. Jag hade ansvar för pengarna då i min roll som finansminister och hon tyckte att jag var lite snål.

Det är drygt fyra år sedan Kjell-Olof Feldt träffade Lisbet Palme sista gången, då båda deltog i en lunch hos en gemensam vän på Fårö.

– Då var det inte lika mycket fart på henne som tidigare, men hon deltog i samtalet, säger han.

En av de sista offentliga bilder som togs av LIsbet Palme är från Almedalen på Gotland från 2016 då hon närvarade under politikerveckan, ett arrangemang hon sällan missade. På frågan hur många gånger hon varit där visste hon inte själv svaret.

– Jag har knappt räknat. Men Olof började med det här 1968 och nu är jag här med hans barnbarn, sa Lisbet Palme då till Expressen.

Ingvar Carlsson om sin vänskap med Lisbet Palme

Den tidigare socialdemokratiske statsministern Ingvar Carlsson säger i ett skriftligt uttalande till TT att han känner sorg:

"Jag träffade Lisbeth första gången 1958 och vi blev från första stund goda vänner, en vänskap som hållit i sig sedan dess. Hon engagerade sig starkt i jämställdhet, var ordförande för svenska Unicef och medverkade till att Sverige tog initiativ till Barnkonventionen. Lisbeth har under åren alltid varit närvarande, som personlig vän men också genom att hon gav ett ovärderligt politiskt stöd."

Även Rädda barnen påtalar Lisbet Palmes outtröttliga arbete för barn:

"Lisbeth Palme var en människa med stor betydelse för världens barn. Vi är många i barnrättsrörelsen som mött Palme och hennes engagemang vid möten, seminarier och i en gemensam kamp för barns rättigheter. Hon representerade länge en av våra viktigaste partners, Unicef, och hon var känd för sitt omfattande och gedigna arbete för barns rättigheter", skriver organisationen ordförande Lise Bergh i en kommentar till TT.

LÄS MER: Lisbet Palmes död påverkar Palme-utredningen 

Var med när Olof Palme sköts till döds

Lisbet Palme var gift med Olof Palme från 1956 fram till hans död 1986. 

Hon var med när hennes make sköts ihjäl på Sveavägen i Stockholm 1986 och var det närmaste vittnet till mordet. Lisbet Palme pekade ut Christer Pettersson som mördare, och trots att han frikändes för brottet var hon övertygad om att han var den skyldige.

Även Anna-Greta Leijon, före detta socialdemokratiskt statsråd, tackar Lisbet Palme för hennes arbete med barn.

– Hon har under så lång tid som jag känt henne haft ett väldigt engagemang för barn. Hon utbildade sig till barnpsykolog och jobbade mycket för barn i utsatta situationer runt om i världen. Hon har betytt mycket för det.

Genom åren träffades de ofta på olika sammankomster. Men Anna-Greta Leijon minns inte när de sågs för sista gången.

– Nu har hon varit dålig ganska länge så jag minns inte riktigt. Det var nog för ett år sedan.  

Barn- äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren, S, och gymnasie- och kunskapslyftsminister, Anna Ekström, S, minns också Lisbet Palme:

https://twitter.com/lenahallengren/status/1052883024344436736https://twitter.com/Anna_Ekstrom/status/1052889885265330177

I en av de sista stora intervjuerna med henne, i Dagens Nyheter i samband med politikerveckan i Almedalen 2010, förklarade Lisbet Palme att hon trivdes att stå lite i skymundan av sin make när han var statsminister.

– I ljuset av – i ljuset av Olof var jag och där stod jag gärna. Hans närvaro elektrifierade; han lyste upp. Han hade en otrolig kraft att förändra saker som jag själv inte kunde förändra, sa hon till DN.

Olof Palme förstmajtalar i Jönköping med Lisbet vid sin sida.
Foto: PER KAGRELL
Olof Palme, Lisbet Palme och Fidel Castro under ett besök på Kuba.
Foto: HASSE PERSSON
Hela familjen Palme utanför radhuset i Vällingby.
Foto: JAN DELDEN
Lisbet Palme var under åren 1987-1999 ordförande i svenska Unicef, FN:s barnfond.
Foto: KARL MELANDER/TT NYHETSBYRÅN
https://twitter.com/YlvaJohansson/status/1052890272324042753

Även Lo har framfört sina kondoleanser på Twitter.

https://twitter.com/LOSverige/status/1052881300644872194

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.