På torsdagen presenterade sjukförsäkringsminister Ulf Kristersson alliansens förslag på hur sjukförsäkringen ska göras om. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
På torsdagen presenterade sjukförsäkringsminister Ulf Kristersson alliansens förslag på hur sjukförsäkringen ska göras om. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Lisbeth om nya sjukförsäkringen: Känner obehag

Publicerad
Lisbeth, 48, skadade sig när hon mekade med en gammal Volkswagen "Bubbla".
De nya sjukförsäkringsreglerna gjorde att hon nu tvingas leva på socialbidrag - och snart kan tvingas att sälja villan.
På måndagen meddelade regeringen att man ska ändra reglerna, men Lisbeth är inte nöjd.
- Jag får en stor obehagskänsla, säger hon till Expressen.se.
Lisbeth Forsberg, 48, från Mjölby är en av dem som drabbats av de nya sjukförsäkringsreglerna.
1989 skadade hon två diskar i ryggen när hon renoverade en gammal Volkswagen ”Bubbla”.
Hon fick problem med ryggen, och de blev bara värre med tiden.
För tio år sedan tvingades Lisbeth gå ner på deltid och 2004 startade hon eget företag för att undvika de ständigt återkommande sjukskrivningarna.
Livet som egenföretagare gick dock inte som Lisbeth tänkt sig, och hon tvingades snart avveckla verksamheten.

Blev utförsäkrad

År 2006 sjukskrevs Lisbeth retroaktivt från 2005.
Sedan infördes de nya sjukförsäkringsreglerna, och i november i förra året blev Lisbeth utförsäkrad.
– Mina dagar som rätt att vara sjuk tog slut, säger Lisbeth till Expressen.se.
Lisbeth fick nu genomgå en arbetslivsintroduktionen och bedömdes som ej arbetsför.
Hon skulle nu haft rätt till sjukpenning, men hon får inga pengar eftersom hennes sjukpenningsgrundande inkomst är noll.
Anledningen är att Lisbeth sa upp sig från sitt senaste arbete. När hon började som egenföretagare så hade hon inga inkomster, och levde i stället på besparingar.
– Firman gick inte tillräckligt bra, säger Lisbeth.
Nu tvingas Lisbeth att leva på Socialbidrag.

Vill inte riskera allt

Om hon vill ha kvar Socialbidraget i mer än sex månader måste hon sälja villan och eventuellt bilen.
Lisbeth har fram till sommaren på sig för att skaffa ett nytt arbete.
– Jag ska inte behöva riskera att leva på socialbidrag och bli av med allt mitt ägande bara för att jag blivit sjuk. Det känns som att jag har förlorat rätten till alla mina saker, säger Lisbeth.
På torsdagen lyssnade Lisbeth på sjukförsäkringsminister Ulf Kristersson när han presenterade en översyn av reglerna.
Om regeringen får igenom förändringarna i riksdagen kommer det innebära att den individuella prövningen ska bli mer flexibel och en oskälighetsbedömning ska genomföras innan utförsäkringen.
– Det låter bra men samtidigt får jag en stor obehagskänsla, säger Lisbeth till Expressen.se och fortsätter:
– Fortfarande ligger mycket i bedömning av arbetsförmåga. Kristersson talar om medicinsk professionalism, men ska det vara ens egen läkare eller den från försäkringskassan.

"Skulle inte behövas"

Lisbeth Forsberg, 48, från Mjölby är en av dem som drabbats av de nya sjukförsäkringsreglerna. Foto: PRIVATDen nya reglerna ska också undvika att utförsäkrade, som Lisbeth, tvingas gå över till socialbidrag genom att man inför en ny ersättning.
Lisbeth menar att det aldrig skulle behöva gå så långt.
– Om första delen av systemet fungerar och ingen blev utförsäkrad om denne inte har arbetsförmåga, skulle inte det behövas. Då skulle man ju vara kvar i sjukförsäkringen, säger Lisbeth.

Nya lagar 2012

De nya lagarna är tänkta att införas den första januari 2012.
– Många hinner att gå under innan dess. Vi får inte mat på bordet och måste göra oss av med våra hus. Det måste gå fortare.
Lisbeth är samtidigt noga med att att poängtera hon inte är ute efter medömkan. Hon berättar sin historia för att hon vill förändra systemet.

Kan drabba flera

Det som drabbat henne kan drabba alla, menar hon.
– Jag har också varit stor och stark och självförsörjande och tyckt att de ekorrar som inte kan samla egna nötter inte ska ha så många nötter, säger Lisbeth.
Det enda hon vill är att komma ut och jobba.
– Jag vantrivs grymt med att gå hemma.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag