Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lisbet Palme var säker på vem mördaren var

Olof Palme mördades den 28 februari 1986. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT NYHETSBYRÅN
Lisbet Palme på första parkett när Stefan Löfven håller tal i Almedalen 2015. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Olof Palme och Lisbet Beck-Friis träffades på en skidsemester 1952. Foto: SJÖBERG BILDBYRÅ

Lisbet Palme var övertygad om att hon pekade ut den person som mördade hennes make statsminister Olof Palme.

Att hon inte blev trodd tog henne hårt.

– Hon har varit arg och upprörd för det, naturligtvis, berättade sonen Mårten Palme i en intervju i Expressen 1997.

Lisbet Palme, som blev 87 år, var barnpsykolog och under många år ordförande i svenska Unicef, FN:s barnfond. Hon var också gift med Olof Palme från 1956 och fram till hans död 1986.

Hon gick sida vid sida med sin make, som då var Sveriges statsminister, den ödesdigra kvällen den 28 februari 1986.

Paret Palme hade sett filmen ”Bröderna Mozart” på biografen Grand i Stockholm, och var strax efter klockan elva på hemväg när en okänd gärningsman sköt Olof Palme i ryggen. Han dog omedelbart, och Lisbet Palme fick ett skott genom sin skinnkappa.

Pekade ut Christer Pettersson

Hon såg mördaren, hon var vid en konfrontation två år och nio månader senare säker på vem hon hade sett. Hon pekade ut Christer Pettersson som makens mördare. Han dömdes i januari 1989 av en oenig tingsrätt till livstids fängelse.

Men konfrontationen fick kritik. Familjen Palme hade informerats om att den polisen misstänkte var ”en man som tidigare var dömd för mord, bosatt i Sollentuna och alkoholiserad”.

Christer Pettersson står med nummer 3 i en andra konfrontationsvideo från december 1988. Vid första konfrontationen hade han nummer 8. Foto: POLISEN / TT NYHETSBYRÅN PRESSENS BILD

Vid konfrontationen var Lisbet Palmes första spontana konstaterande att ”det ser man ju vem som är alkoholist. Det är nummer åtta”.

Senare gjorde hon ett förtydligande. ”Ja, det är åttan. Han stämmer på min beskrivning, hans ansiktsform, ögon och hans ruskiga utseende”.

”Lisbet Palme såg mannen”

Vid rättegången i Svea hovrätt bedömdes Lisbet Palmes utpekande inte som så tillförlitligt att det ensamt kunde utgöra bevis för hans skuld.

Christer Pettersson frikändes den 2 november 1989. Riksåklagaren valde att inte överklaga domen.

Lisbet Palme två år efter mordet på hennes make. Foto: LEIF JANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En av familjens närmaste vänner efter mordet var Ulf Dahlsten, Olof Palmes statssekreterare och ansvarig för säkerheten i kansliet. Han blev också efter mordet kontaktperson mellan familjen, polisen och media.

Till Expressen sade han i april 1986, drygt en månad efter mordet: 

– Lisbet Palme såg mannen som mördade hennes make. Men det var mörkt och mannen stod i skuggan. Därför kan hon inte säga om den så kallade fantombilden stämmer överens med mördarens utseende.

Grät i telefonen

I TV3:s dokumentärserie ”Palme, Träsket och mordrättegångarna” sa Ulf Dahlsten att Lisbet Palme ringde upp honom efter den kritiserade konfrontationen.

– Det är den enda gången jag har hört henne gråta i telefonen. Fullständigt tillintetgjord. ”De kommer inte tro på mig", berättade Ulf Dahlsten att Lisbet Palme sa till honom.

Lisbet Palme var 100 procent säker på att den hon såg var Christer Pettersson. Det vidhöll hon ända från videokonfrontationen hösten 1988 – utan att någonsin ändra sina uppgifter.

Lisbet Palme var givetvis besviken över att hovrätten valde att bortse från hennes utpekande.

– Det är klart att det känns ganska hopplöst, sa hon i en tv-intervju i oktober 1989.

Lisbet Palme ”ville inte underkasta sig”

Tio år efter mordet var åklagarna självkritiska till att Lisbet Palme fick en sorts särställning som kan ha påverkat utredningen negativt. 

– Så här efteråt har vi frågat oss om vi var tillräckligt tydliga mot henne. Förstod hon hur viktig hennes medverkan var? Insåg hon vad det betydde att hennes viktiga iakttagelser inte spelades in på band? Men det gick inte, sa biträdande riksåklagaren Solveig Riberdahl till TT i februari 1996.

I samma veva sa chefsåklagare Anders Helin:

– Flera omständigheter bidrog till att hennes utpekande i hovrätten inte ansågs trovärdigt. Ett av skälen är att hon inte ville underkasta sig den vanliga ordningen i en polisutredning.

Möttes på skidsemester

Olof Palme och Lisbet Beck-Friis träffades på en skidsemester 1952. De gifte sig fyra år senare, och fick tre söner. De bodde i radhus i Vällingby och hade sommarhus på Fårö.

Lisbet och Olof Palme med sönerna Joakim, Mattias och Mårten. Foto: ULLSTEIN BILD/IBL

I boken ”Palme – ett liv i bilder” berättar författaren och journalisten Henrik Berggren att familjen Palme på 1960-talet blev ett medialt skyltfönster för den nya jämställdheten.

Men även om Olof Palme  var en kärleksfull far fick Lisbet dra ett tyngre lass i vardagslivet.

– Vi hade inte barnstugor och ingen föräldraförsäkring. Lisbet var ju dessutom förvärvsarbetande liksom min fru var vid den här tiden, så det var verkligen ett pussel att få det hela att gå ihop. Varken Olof eller jag kunde ta något hälften-ansvar, sa Ingvar Carlsson i en intervju med TT.

Margot Wallström, då EU-kommissionär, sa i en intervju i Aftonbladet 1999 att hon hade fått ett gott råd av Lisbet Palme.

–  Att det är viktigt att involvera barnen i det man gör och låta dem känna stolthet över att mamma faktiskt gör något viktigt så att man slipper att hela tiden försvara det och alltid ha dåligt samvete.

Lisbet - en grå eminens

Lisbet Palme stod alltid stolt vid sin makes sida vid viktiga politiska uppvisningar. Hon betraktades av många som en grå eminens, en person som hade ett radikaliserande inflytande på sin make.

Hotbilden mot familjen Palme fanns ständigt, och gick i vågor från 1960-talet och framåt. I en TV4-intervju  i april 2000 berättade Lisbets och Olofs söner Joakim och Mårten Palme  om den kusliga stämningen.

På lördagskvällarna kunde det stå människor utanför familjens bostad i Vällingby och skrika ut sitt hat. Detta fick Lisbet och familjen leva med, men det togs inte riktigt på allvar.

Då kom Lisbets tårar

20 år efter mordet på Olof Palme lyste marschallerna åter upp trottoaren på Sveavägen där han föll ihop.

Ett par hundra meter från mordplatsen och ännu närmare platsen där han ligger begravd stod Lisbet Palme på scenen i ABF-huset.

Hon delade ut 2005 års Olof Palmepris till Daw Aung San Suu Kyi, frihetshjälten från Burma som hade suttit i husarrest i tio år.

Lisbet Palmes röst stockade sig när hon stod där på scenen och överlämnade priset i makens namn. I de här kvarteren kom allting väldigt nära för Lisbet Palme. Mordplatsen, traumat, utpekandet, misstroendet, graven där Olof Palme ligger.

När hon åter satt på sin plats i bänkraderna i ABF-huset kom tårarna som hon hade försökt hålla tillbaka.

 

LÄS MER: Lisbet Palme är död