Lisbet Palme: "Jag har ju identifierat mördaren"

Publicerad
Uppdaterad
För Lisbet Palme är det ingen tvekan om vem som sköt Olof Palme.
25 år efter mordet är hon fortfarande helt säker:
Mannen hon såg på Sveavägen var Christer Pettersson.
- Jag har ju identifierat mördaren, säger Lisbet Palme i dag i en lång intervju i Sveriges Radio P1.
Spekulationerna om att Christer Petersson var oskyldig och att det i stället kan ha legat en konspiration bakom mordet på Olof Palme har dominerat mediernas bevakning den senaste veckan.
Polisprofessor Leif GW Persson dömer helt ut tanken på Pettersson som mördare. Hans teori är att en mindre konspiration - två, tre personer med bakgrund inom polis, militär eller säkerhetsorganisationer - låg bakom attentatet.
Förre chefen för rikskriminalen Tommy Lindström har presenterat en egen teori om en vapenintresserad dubbelgångare till Christer Pettersson.

"Jag har gjort min del i det"

Men när Lisbet Palme, 79, inför årsdagen av Palmemordet ger en sällsynt intervju till Sveriges Radio stänger hon dörren för alla konspirationer.
På frågan om det faktum att mordet på Olof Palme fortfarande är olöst har skymt Olof Palmes gärning svarar Lisbet Palme:
- Det tror jag att det har gjort på många sätt. Men det är ju inte min... Jag menar, jag har ju identifierat mördaren.Lisbet och Olof Palme. Foto: Bertil Ericson
Hennes bitterhet mot medierna är fortfarande stor:
- Det här är en annan fråga, för omgivningen. Medierna har ju en stor del i det naturligtvis, och även rättsväsendet.
Lisbet Palme vill inte prata om vad hon upplevde under själva mordkvällen. Hon säger att hon inte haft något behov av att delta i debatten:
- Jag har gjort min del i det, genom de undersökningar som gjordes.
För Sveriges Radios reporter Helena Groll berättar hon om hur hon kunde gå vidare efter mordet.
- Jag fick glädjen att vara ordförande i svenska Unicef-kommittén i 13 år. Det har varit fint att få vara delaktig i en process där man förbättrar villkoren för barnen runt om i världen. Att få vara del i det hjälpte mig också mycket i den här långa processen efter Olofs död.
Lisbet Palme talar om hur Palmehatet påverkade hela familjen.
- Det var påhopp oavbrutet på olika grunder. Man letade fel och man spred också rykten. Det var väldigt otäckt.
Hon drar paralleller till dagens politiska klimat i USA.
- Teaparty-rörelsen använder såna här måltavlor i sin propaganda mot sin opposition. Det är den nivån som är väldigt farlig för ett land att utveckla. Och man satte inte stopp för det här i Sverige heller.

"Vet vad nazister innebär"

Hon jämför hatet hon upplevde med hur nazistpartiet kunde växa fram i Tyskland.
- Det var en liten fraktion som drev ytterlighetshistorierna, men jag tror att man ska inte underskatta den typen av verksamhet. Man måste se vad människor håller på med. Jag var ju barn under kriget och vet vad nazismen innebar. När folk inte vågade säga ifrån, eller låtsades som om de inte såg eller inte kände till.

Går inte in på privata känslor

På frågan vad hon tror orsakade Palmehatet svarar hon:
- Jag tror att han var påläst och han var kunnig och han vågade säga ifrån. Och det är ju obekvämt om man inte själv vill säga ifrån och ta ställning.
Lisbet Palme beskriver sorgen som "en väldigt komplicerad sak":
- Det är nånting som påverkar en människa väldigt starkt.
Hon vill inte säga om hon tycker att hon någonsin fick tid att sörja sin make efter mordet.
- Jag vill kanske inte gå in på mina privata känslor, säger Lisbet Palme till Sveriges Radios Helena Groll.

INTERVJUN MED LISBET PALME SÄNDS I SVERIGES RADIOS "Olof Palme - 25 år efter mordet" MED START KLOCKAN TVÅ.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag