Nasrin tillfångatogs av IS i augusti 2014 – i över ett år var hon deras fånge. Foto: Springs of HopeNasrin tillfångatogs av IS i augusti 2014 – i över ett år var hon deras fånge. Foto: Springs of Hope
Nasrin tillfångatogs av IS i augusti 2014 – i över ett år var hon deras fånge. Foto: Springs of Hope
En annan fånge, en fyraårig pojke, höll på att hjärntvättas för att bli barnsoldat. Foto: Springs of HopeEn annan fånge, en fyraårig pojke, höll på att hjärntvättas för att bli barnsoldat. Foto: Springs of Hope
En annan fånge, en fyraårig pojke, höll på att hjärntvättas för att bli barnsoldat. Foto: Springs of Hope
Båda är nu fria tack vare Lisa Miara, som vigt sitt liv åt att rädda yazidiska kvinnor från terrororganisationen. Foto: Springs of HopeBåda är nu fria tack vare Lisa Miara, som vigt sitt liv åt att rädda yazidiska kvinnor från terrororganisationen. Foto: Springs of Hope
Båda är nu fria tack vare Lisa Miara, som vigt sitt liv åt att rädda yazidiska kvinnor från terrororganisationen. Foto: Springs of Hope
Omkring 3500 yazidier tros fortfarande finnas i IS våld, och Springs of Hope är en av få hjälporganisationer som opererar i området. Foto: Springs of HopeOmkring 3500 yazidier tros fortfarande finnas i IS våld, och Springs of Hope är en av få hjälporganisationer som opererar i området. Foto: Springs of Hope
Omkring 3500 yazidier tros fortfarande finnas i IS våld, och Springs of Hope är en av få hjälporganisationer som opererar i området. Foto: Springs of Hope

Lisa räddar kvinnor och barn från IS

Publicerad

Hon har vigt sitt liv åt att rädda yazidiska kvinnor och barn från IS terror.

Nu berättar Lisa Miara om de våghalsiga fritagningsoperationerna – och hur terrororganisationen hjärntvättar barn för att göra dem till soldater.

– Det är så många av dem som har torterats och våldtagits, säger hon.

Nasrin tillfångatogs av terrororganisation IS när de intog den yazidiska staden Sinjar i norra Irak i augusti 2014.

I över ett år var hon fånge i skräckväldet där hon utsattes för tortyr och upprepade våldtäkter.

En fyraårig pojke höll på att hjärntvättas för att bli barnsoldat och bilder visar hur han poserar med vapen.

Men tack vare ett nätverk av människor som riskerar sina egna liv för att rädda yazidiska kvinnor och barn är båda två nu fria och bor i ett läger i kurdiska delen av Irak. Verkligheten är fortfarande grym - hela Nasrins familj har dödats av IS, förutom hon är hennes föräldralösa brorsdotter den enda som överlevt.

– De här människorna har varit med om fruktansvärda saker och de har ingenting att återvända till, säger Lisa Miara.

Tar månader att planera

Brittiskan står bakom israeliska hjälporganisationen Springs of Hope och ägnar all sin tid åt att samla in pengar för att hjälpa den utsatta folkgruppen. Genom personer hon under flera år lärt känna i området har hon byggt upp ett nätverk med god lokalkännedom som sedan förra året kämpar för att smuggla ut yazidiska fångar från IS. Hittills har de räddat ett tiotal familjer.

– Varje räddningsoperation kan ta flera månader att planera, säger Lisa Miara.

Hon beskriver hur några av de tillfångatagna kvinnorna har lyckats larma via telefon, och genom att beskriva detaljer i sin näromgivning har Lisa Miaras medarbetare lyckats dechiffrera kvinnornas position. Andra kvinnor har man lokaliserat via uppgifter från dem som redan befriats.

Med hjälp av hemliga lägenheter, lastbilstransporter och vandringar genom ödemarker har man till slut fått ut kvinnorna och barnen till säkra platser.

IS gillrar fällor

Men operationerna har blivit allt mer riskfyllda och komplicerade.

När yazidiskorna och deras barn tillfångatogs i augusti 2014 hölls de till en början i en stad bara några mil från kurdiska gränsen. Nu har IS i stället flyttat dem till Syrien.

– När vi började kostade en räddningsoperation omkring 100 dollar per person, det handlade oftast bara om en lastbilsfärd. Nu kan det gå på närmare 20 000 dollar per person, säger Lisa Miara.

Ibland har IS dessutom gillrat fällor.

– Om de har avslöjat kvinnorna har de tvingat dem att ringa vårt kontaktnummer för att stämma möte. När vårt folk sedan kommer möts de av IS, och både kvinnorna och deras räddare dödas. Vi har hittills förlorat 15 personer på det här sättet, säger Lisa Miara.

En brinnande övertygelse om att inte ge efter för IS gör dock att många, ofta yazidiska män, ändå engagerar sig i de livsfarliga uppdragen.

En annan drivkraft är att rädda barnen.

Vill göra barn till mördarmaskiner

Lisa Miara förklarar att IS sedan några månader tillbaka börjat splittra på kvinnorna och deras barn. Anledningen är att kvinnorna säljs som sexslavar till IS-soldater, och de ger ett högre pris om de är ensamma.

Barnen har terrororganisationen andra skräckfyllda planer för.

– Pojkarna börjar tränas till soldater från att de är tre år gamla. De är helt försvarslösa och står utan familj så de förvandlas till mördarmaskiner. Vi kommer stå inför en helt ny och mycket farligare situation om några år om vi inte gör något åt det här, säger Lisa Miara.

Största utmaningen inför framtiden är nu att kunna hjälpa de befriade kvinnorna efter tiden hos IS. Många har skadats både fysiskt och psykiskt och behöver både vård och hjälp med kläder och liknande.

– Många har gått i samma kläder som när de tillfångatogs 2014 och äger ingenting. Mitt mål är att kunna köpa en tomt i Kurdistan och bygga ett särskilt center för kvinnorna där de kan få bo första tiden i frihet, säger Lisa Miara.

Springs of Hope är i nuläget en av få hjälporganisationer som opererar i området och den har nyligen registrerats som lokal kurdisk organisation. Omkring 3500 yazidier tros fortfarande finnas i IS våld.

Svensk flicka räddades

Under tisdagen kom det fram att en 15-årig svenska flicka fritogs från IS av kurdiska säkerhetsstyrkor efter att ha varit hos terrororganisation sedan i somras.

De fick uppdraget att frita flickan efter att hon hade lyckats kontakta sin mamma i Sverige. Hon kontaktade i sin tur svenska myndigheter som fick de kurdiska säkerhetsmyndigheterna att genomföra räddningsoperationen.

Under tisdagskvällen berättade flickan i kurdisk tv om tiden hos IS.

– Det var ett mycket svårt liv. Det skilde sig oerhört mycket från livet i Sverige. Det enda jag gjorde var att sitta hemma hela dagarna. Jag är oerhörd glad över att jag snart ska återförenas med min familj i Sverige, säger hon.

 

Fotnot: Vill du hjälpa Lisa Miara och Springs of Hope så når du organisationen på mejl Lisa@springsofhope.foundation

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag